Verden i endring

Tenk deg en verden der verdens beste sprudlende vin kommer fra Surrey i det sørlige Storbritannia. Og at Sverige produserer Riesling av ypperste klasse.
Redaksjonen
18 Mai 2007 - 15:33

Det er ikke science fiction. Flere anerkjente klimaforskere kommer nå med advarsler om at verden er i så stor endring at vinkartet kan se totalt annerledes ut om noen år. Det skriver Miamiherald.com.
 
Tyske rødviner
Om 50 år kan Napa Valley i California være like varm som Central Valley's Lodi-appelasjon er nå. Bordeaux er i ferd med å få et klima som likner på Languedocs. Tyskland kan komme til å produsere forførende rødviner.
 
- Jeg tror ikke du kan ta en avgjørelse om en vingård i dag basert på historisk informasjon, sier David Graves som eier Saintsbury wines i Napa Valley.
 
- Man er nødt til å ta klimaforandringene i betraktning, sier han.
 
Konstant forandring
I unge vinregioner, som i California, er været optimalt for tiden. Derfor er det vanskelig å spore effekten av global oppvarming her. Men ting er i konstant forandring. Forskningen viser at områder som California kan utvikle seg til å bli helt på kanten av hva som er optimalt.
 
Mindre endringer i klimaet kan gjøre ting vanskelige for vinprodusenter i California.
 
Endrer viner
Vineksperten Jancis Robinson sier at global oppvarming uten tvil er med på å endre viner.
- Tørre tyske viner er nydelige for tiden. Engelske og kanadiske viner har tjent på klimaforandringene, sier hun. England og Wales har faktisk flere enn 400 vingårder.
 
Men Robinson mener også at viner fra varmere regioner som Spania og Australia lider som følge av høyere temperaturer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her