Mens resten av verden fortsatt holder tilbake i disse snart post-koronatider, er Norge annerledeslandet. Derfor kommer det til stadighet partier av vin som skulle vært et annet sted, men så var plutselig bunnen av markedet borte, og da trår vinhungrige nordmenn til.
Senest med tilfellet Stesson Vintage 2003 – en snart 18 år gammel champagne til en veldig gunstig pris. 2003 er en veldig sjelden champagneårgang
– i hvert fall så sent omkorket som 2021. Den har altså ligget hele denne tiden i en og samme kjeller. For å bevise dette har flaskene sågar med seg kjellerstøvet i bunnen av flasken. Det kan du se på som et kvalitetstegn, ikke som dårlig hygiene.
2003 var dessuten det første året hvor klimaendringene ble merkbare i vinmarkene og virkelig ble et samtaleemne i vinmiljøer. Slike temperaturer og tørke over så lang tid hadde man ikke opplevd før i en kjølig-klima-sone som Champagne.
Det var særlig de høye temperaturene nattestid som skapte utfordringene. Kjølige netter bidrar til å bevare syrene i druene, men i 2003 fikk druene ikke denne tiden til å hente seg inn igjen. Spesielt utfordrende er det selvsagt for chardonnaydruene som fra naturen av har lavere syre enn eksempelvis pinot noir. For å kompensere for dette plukkes gjerne druene til champagne mens de er litt undermodne. Men i 2003 gikk modningen superraskt.
Men denne vinen er et eksempel på at man ikke kan avfeie viner fra slike forhold på generell basis.
Det finnes alltid unntak. Dom Perignon laget en veldig kraftig utgave i 2003, DP-karakteren i retning tørket frukt ble dermed forsterket. Så også med Stesson 2003 uten sammenligning for øvrig, siden druemiksen er annerledes. Det gjelder også kilden til druene. Bak Stesson står Champagne Didier Chopin, en liten produsent i Vallee de la Marne. Siden dette er sentrum for røde druer og særlig meunier, har ikke chardonnay like høy status. Men et annet kjennetegn ved 2003 er de lave avlingene, noe som bidrar positivt til konsentrasjonen. Som er det du kjenner igjen i smaken.
Det som er morsomt med denne champagnen ved siden av alderen, er de atypiske aromaene som gjør den til en drøm til litt utfordrende matretter. Og da tenker jeg først og fremst på terrine med cornichons eller foie gras med syltet frukt/chuntey, retter med sopp eller fermentert mat.
Slik smakte 2002-utgaven fra samme produsent for ni år siden
2002 som på generell basis er en mye spenstigere årgang i Champagne, og som har gitt strukturerte og lagringsdyktige champagner, er tema for en av julinyhetenes fremste godbiter. Og gledelig nok – det er fortsatt mye igjen av Cristian Senez CS73 2002. For av de 8000 flaskene som den norske importøren «fant» i kjelleren hos champagnehuset Cristian Senez, er bare halvparten solgt. Nye påfyll kommer utover høsten.
Denne kraftpakken er kalt opp etter Cristian Senez som grunnla familiehuset i 1973, siden 2002 var hans siste årgang før han trakk seg tilbake. Flaskene lå i tjue år skjult i kjelleren før Cristian fortalte datteren som på det tidspunktet hadde tatt over, at de fantes.
Champagnen har derfor fått masse ekstra karakter etter 198,5 måneder på bunnfallet før omkorking. Cristian valgte sine beste druer til denne vinen som betyr hovedvekt av pinot noir. Champagneprodusenten holder forresten hus i Aube som er en av Champagnes viktigste kilder for pinot noir. Og som i de senere tiår i økende grad viser at vinene har nok av karakter og potensial ti å stå på egne bein - ikke bare være fyllstoff for de store husenes merkevarer.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..