Vellagret til godpris

Ch. La Reyne lager moderniserte utgaver av klassikeren Cahors. Til flotte priser.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Mens malbec i dag for det meste forbindes med Argentina, er det i Cahors den hører hjemme. Det er der inspirasjonen til å lage rene malbecviner kommer fra, i kontrast til hos naboene Bordeaux og Marmandais hvor malbec bare har vært en biingrediens.

Skikkelig opprydding
I Cahors har druen dessuten et lokalt navn, cot, og den trives veldig godt i de steinete kalkterrassene langs elven Lot. Her holder Ch. La Reyne med sine 30 hektar til.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

For snart 13 år siden overtok Johan Vidal eiendommen etter sin far og bestefar. Han satte i gang et større moderniseringsarbeid. I første rekke i vinmarkene med økt beplantingstetthet, lavere beskjæring, ugress mellom radene, fjerning av løv og kutting av klaser. I dag bruker han ingen form for (kjemisk) plantevern.

Veldig forskjellige uttrykk
I kjelleren har det også skjedd endringer med introduksjon av barriques, selv om gjæring i sementtankene fortsatt brukes i en viss grad. Større grad av tanninuttrekk er en viktig faktor, for Johan satser på viner med godt lagringspotensial.

Og det har han lyktes med. For både Ch. La Reyne Le Prestige 2002 (10677) og Ch. La Reyne Le Prestige 2006 (61897) er gode uttrykk for malbec, om enn på hver sin måte. 2002 som var et "klassisk" år er langt mer moden, og viser allerede klare tertiæraromaer. Og er i så måte et veldig godt eksempel på hvordan en cahors utvikler seg. Allerede nå en flott partner til gode viltretter. 2003 derimot er fortsatt veldig ung, og samtidig et veldig godt bevis på hvor vellykket malbec blir under varme forhold.

Små kvanta
Druen trenger nemlig på grunn av sitt noe tynnere skall mer varme enn eksempelvis cabernet sauvignon og merlot. Druen tåler ikke frost og ble tilnærmet utryddet etter frostkatastrofen i 1956. Den forsvant dermed for godt fra Bordeaux, mens vinmarkene ble plantet på ny i det mer kontinentale klimaet i Cahors.

Begge disse vinene finnes i et svært begrenset antall, og selv om det er mer i kjelleren til Johan holder det neppe til alle. Ch. Leret Monpezat 2005/2006 (11588) er en annen veldig interessant Cahors som er noe mer tilgjengelig all den tid den fortsatt finnes i en del polutsalg.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her