Og landets eneste lovlige destillatør, Halvor Heuch hos Arcus Produkter, liker rakefisk som sier fra, er skikkelig moden og ikke på noen måte luktfri. Det er nok derfor han har komponert en akevitt som matcher de kraftige eksemplarene av rakefisk. Høstens nyhet på akevittfronten heter derfor bare Rakefiskakevitt (varenr. 39568, kr 314, bestillingsutvalg) og ble egentlig lansert i fjor under Rakefiskfestivalen på Fagernes og da i et svært begrenset kvantum.
Den "kommersielle" rakefiskakevitten er bygget på smaksretningen til Oplandske. Hvorfor Heuch ikke i stedet valgte Drammens-akevitten som jo kommer fra samme fylke som rakefisken, nemlig Buskerud, skyldes nok at Oplandske-stilen passer bedre til rakefiskaromaene.
I følge Hroar Dege som har forfattet en flott bok om de norske akevittene, stammer Oplandske-akevitten fra begynnelsen av 1800-tallet da alle Napoleons kriger skapte økende etterspørsel etter brennevin, og det krydrete brennevinet ble fort en mote som spredte seg til Norge. Derfor består krydrene i Oplandske ikke bare av karve som vi alltid har hatt nok av her til lands men også av mer eksotiske krydder som koriander.
Oplandske er en elegant akevittstil, og det er for så vidt også Rakefiskakevitten, men mye kraftigere enn eksempelvis Oplandske Tre Stjerner. Og ikke så kompleks som Oplandske Gammel. For Rakefiskakevitten er det brukt yngre sherryfat enn for Oplandske Gammel hvilket gjør at den er noe mer fatpreget.
Rakefiskakevitt er utmerket som koseakevitt når du bare har lyst på en litt skarp en som ikke er altfor skarp. Arcus Produkter som foreløpig har monopol på å fremstille brennevin på norsk jord (en vinimportør lobber for tiden iherdig for å få opphevet monopolet) har fra før av spesialakevitter for smalahove (God Gamal Smaladram), lutefisk og nå snart Bacalaoakevitt i tillegg til de lokale variantene som Throndhjemsaquavit, Gammel Porsgrund og Drammens Aqvavit. Hva blir det neste? Syltelabbakevitt?
Pris for tjenesten er Kr 3, - per mottatte melding.