Varmt for kalde dager

Ingenting er så velkomment som en varm suppe på en sur og kald dag. Selvsagt tar det lang tid å lage god suppe helt fra grunnen, men her får du tips til å korte inn på tilberedningstiden uten at du må gå via pose. Dermed kan du raskt nyte en velsmakende s
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2003 - 09:40

Inspirasjonen til denne ukes rett er hentet fra Galicia i Nord-Spania, men denne suppetypen kan vi gjenfinne i veldig mange andre steder i Europa. En smaks- og næringsrik suppe er typisk for den kalde årstid. Enkle og rimelige råvarer som sammen gir god smak og mye varme til forhutrede sjeler. Før i tiden var varme i alle husets rom helt utenkelig. Husets varmeste rom var kjøkkenet. Her ble det fyrt fra tidlig om morgenen. Og siden matlagingen foregikk over åpen ild, var det god utnyttelse av energien å koke suppe siden det alltid tar noen timer. Det tar nemlig tid å koke bønner eller erter møre samt å få maksimalt med smak ut av beinknoken som er nødvendig i en hver god suppe.

Ut på tur
For moderne bymennesker stiller det seg hele seg annerledes. Mulighetene til å utnytte oppvarmingen av huset til å lage mat er begrenset og for de fleste upraktisk. Selv om mange nok hadde ønsket seg slike utveier for å kutte ned på energiforbruket. Der er en suppe genial. Den gir god varme langt inn i sjela helt uavhengig av romtemperaturen. I dag klarer nok de aller fleste å holde innetemperaturen på et noenlunde akseptabelt nivå. Det som aldri går i pluss er imidlertid tidsbudsjettet.

Så hvordan skal vi få til en ekte suppe uten å måtte bruke hele dagen? En mulighet, og den aller beste, er selvsagt å satse på suppe som søndagsmiddag, og ta med hele familien på tur mens den koker. Da er det bare siste finishen som gjenstår.

Den lettvinte varianten innebærer å korte ned betraktelig på tilberedningen ved å satse på kikerter i boks samt et stykke godt trimmet lettsaltet flesk. Da er det hele over på under en time. Og du kan glede deg til en varmende stund rundt bordet. Nå er vel alle kjent med at glovarm suppe er vanskelig å finne velegnet drikkefølge til. Det enkleste er selvsagt vann. Men det må ikke serveres for kaldt. Det er ubehagelig i kombinasjon med den varme suppen. Det samme gjelder for øl. Derfor leter vi etter et øl som har litt større aromabredde og som derfor kan serveres ved høyere temperatur enn 5-6 grader som er normalt for pilsner.

Klosterøl
Vi er derfor fristet til å gå til de rikere lyse øltypene som du må på polet for å få tak i. For eksempel hollandske La Trappe Blond (34020) som er et såkalt trappistøl og har fått navnet etter munkeordenen som har rettighetene til bryggingen. Det finnes fem klosterbryggerier i Belgia og et i Nederland, og det er  La Trappe. Trappistøl er såkalt overgjæret som er den opprinnelige ølbryggemetoden og som foregår ved relativt høy temperatur. I motsetning til hva som er vanlig i moderne bryggerier hvor spesialgjær i kombinasjon med lave temperaturer og kuldestabilisering er mye brukte teknikker for å oppnå så rene smaker som mulig.

La Trappe Blond er derfor langt mer kompleks enn de lyse øltypene som lages her til lands. Duften er usedvanlig innbydende og sødmefylt med mye tropisk frukt, frisk humle og noe smørmalt. Smaken følger opp med flott sammensatt fruktighet,  deilig skum og god og lang ettersmak. Helt topp til suppen og svært anvendelig i matveien. Bør prøves til godt krydrete asiatiske retter.

Norskproduserte Aass Gulløl (2654) er ikke like komplekst smaksmessig men har enkelte av de samme aromaene. Her er nemlig også god fruktsødme og smørmalt i så vel duft som smak. Lett og behagelig bitterhet i finishen gjør at det fungerer godt til maten.

Eplesmak
Det klassiske valget til en suppe er en sherry. Og da særlig amontillado til veldig kraftige consomméer. Til en suppe av vår type passer en fruktig manzanilla bedre. Manzanilla La Canoa (6746) er både rimelig og god. Den har et ganske modent eplepreg og skiller seg noe fra andre manzanillaer som er like friske som et grønt eple (manzanila betyr da også lite eple). Dessuten er det karakteristiske gjærpreget ganske dempet. Den tiltalende fruktigheten gjør at den er super til suppen. Og at den er lettere å forstå for den som aldri har smakt manzanilla før.

Selvsagt går det fint med en vanlig vin til. En gjenganger i spalten er nordspanske Agramont Viura Chardonnay 2001 (13302) som med sin tropiske fruktighet og smørpreg samt bløte friskhet er som skapt for suppen.

Selv om denne suppen innbyr til lyst drikkefølge, kan vi strekke oss i rødlig retning. I alle fall til en rosevin. Og siden vi holder oss i Spania rent tematisk, er Marqués de Cáceres Rosado 2013 (7612) er veldig representativ for sin kategori. Friske og lett søtlige bærtoner i så vel duft som smak matcher suppen helt fint.

Vintersuppe fra Galicia

Vintersuppe fra Galicia

Fremgangsmåte

Bløtlegg kikertene i kaldt vann over natten. Kok opp 2 liter vann, tilsett kikertene, kjøttbein, paprika, salt og pepper, og la småkoke/trekke ved svak varme i et par timer.

Fjern kjøttbeinet. Tilsett poteter og kål og kok opp. Etter ti minutter tilsettes pølseskivene. Kok videre i 15-20 minutter eller til potene og kålen er møre.

Server med godt brød.

Supper kan varieres i det uendelige. Se bare her

Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Vintersuppe fra Galicia (lettvintversjonen)

Vintersuppe fra Galicia (lettvintversjonen)
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her