Inspirasjonen til denne ukes rett er hentet fra Galicia i Nord-Spania, men denne suppetypen kan vi gjenfinne i veldig mange andre steder i Europa. En smaks- og næringsrik suppe er typisk for den kalde årstid. Enkle og rimelige råvarer som sammen gir god smak og mye varme til forhutrede sjeler. Før i tiden var varme i alle husets rom helt utenkelig. Husets varmeste rom var kjøkkenet. Her ble det fyrt fra tidlig om morgenen. Og siden matlagingen foregikk over åpen ild, var det god utnyttelse av energien å koke suppe siden det alltid tar noen timer. Det tar nemlig tid å koke bønner eller erter møre samt å få maksimalt med smak ut av beinknoken som er nødvendig i en hver god suppe.
Så hvordan skal vi få til en ekte suppe uten å måtte bruke hele dagen? En mulighet, og den aller beste, er selvsagt å satse på suppe som søndagsmiddag, og ta med hele familien på tur mens den koker. Da er det bare siste finishen som gjenstår.
Den lettvinte varianten innebærer å korte ned betraktelig på tilberedningen ved å satse på kikerter i boks samt et stykke godt trimmet lettsaltet flesk. Da er det hele over på under en time. Og du kan glede deg til en varmende stund rundt bordet. Nå er vel alle kjent med at glovarm suppe er vanskelig å finne velegnet drikkefølge til. Det enkleste er selvsagt vann. Men det må ikke serveres for kaldt. Det er ubehagelig i kombinasjon med den varme suppen. Det samme gjelder for øl. Derfor leter vi etter et øl som har litt større aromabredde og som derfor kan serveres ved høyere temperatur enn 5-6 grader som er normalt for pilsner.
La Trappe Blond er derfor langt mer kompleks enn de lyse øltypene som lages her til lands. Duften er usedvanlig innbydende og sødmefylt med mye tropisk frukt, frisk humle og noe smørmalt. Smaken følger opp med flott sammensatt fruktighet, deilig skum og god og lang ettersmak. Helt topp til suppen og svært anvendelig i matveien. Bør prøves til godt krydrete asiatiske retter.
Norskproduserte Aass Gulløl (2654) er ikke like komplekst smaksmessig men har enkelte av de samme aromaene. Her er nemlig også god fruktsødme og smørmalt i så vel duft som smak. Lett og behagelig bitterhet i finishen gjør at det fungerer godt til maten.
Selvsagt går det fint med en vanlig vin til. En gjenganger i spalten er nordspanske Agramont Viura Chardonnay 2001 (13302) som med sin tropiske fruktighet og smørpreg samt bløte friskhet er som skapt for suppen.
Vintersuppe fra Galicia
Fremgangsmåte
Bløtlegg kikertene i kaldt vann over natten. Kok opp 2 liter vann, tilsett kikertene, kjøttbein, paprika, salt og pepper, og la småkoke/trekke ved svak varme i et par timer.
Fjern kjøttbeinet. Tilsett poteter og kål og kok opp. Etter ti minutter tilsettes pølseskivene. Kok videre i 15-20 minutter eller til potene og kålen er møre.
Server med godt brød.
Supper kan varieres i det uendelige. Se bare her
Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her finner du mange flere deilige supper
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
83 POENG
Vintersuppe fra Galicia (lettvintversjonen)
Fremgangsmåte
Kok opp 2 liter vann. Tilsett flesket og kikertene, poteter, kål, paprika og pepper. La koke i 15 minutter.
Tilsett pølseskivene og kok videre i 15-20 minutter eller til potene og kålen er møre.
Server med godt brød.
Pris pr porsjon ca kr 20-30.
Supper kan varieres i det uendelige. Se bare her
Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her finner du mange flere deilige supper
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
83 POENG