Varmt for kalde dager

Ingenting er så velkomment som en varm suppe på en sur og kald dag. Selvsagt tar det lang tid å lage god suppe helt fra grunnen, men her får du tips til å korte inn på tilberedningstiden uten at du må gå via pose. Dermed kan du raskt nyte en velsmakende s
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2003 - 10:40

Inspirasjonen til denne ukes rett er hentet fra Galicia i Nord-Spania, men denne suppetypen kan vi gjenfinne i veldig mange andre steder i Europa. En smaks- og næringsrik suppe er typisk for den kalde årstid. Enkle og rimelige råvarer som sammen gir god smak og mye varme til forhutrede sjeler. Før i tiden var varme i alle husets rom helt utenkelig. Husets varmeste rom var kjøkkenet. Her ble det fyrt fra tidlig om morgenen. Og siden matlagingen foregikk over åpen ild, var det god utnyttelse av energien å koke suppe siden det alltid tar noen timer. Det tar nemlig tid å koke bønner eller erter møre samt å få maksimalt med smak ut av beinknoken som er nødvendig i en hver god suppe.

Ut på tur
For moderne bymennesker stiller det seg hele seg annerledes. Mulighetene til å utnytte oppvarmingen av huset til å lage mat er begrenset og for de fleste upraktisk. Selv om mange nok hadde ønsket seg slike utveier for å kutte ned på energiforbruket. Der er en suppe genial. Den gir god varme langt inn i sjela helt uavhengig av romtemperaturen. I dag klarer nok de aller fleste å holde innetemperaturen på et noenlunde akseptabelt nivå. Det som aldri går i pluss er imidlertid tidsbudsjettet.

Så hvordan skal vi få til en ekte suppe uten å måtte bruke hele dagen? En mulighet, og den aller beste, er selvsagt å satse på suppe som søndagsmiddag, og ta med hele familien på tur mens den koker. Da er det bare siste finishen som gjenstår.

Den lettvinte varianten innebærer å korte ned betraktelig på tilberedningen ved å satse på kikerter i boks samt et stykke godt trimmet lettsaltet flesk. Da er det hele over på under en time. Og du kan glede deg til en varmende stund rundt bordet. Nå er vel alle kjent med at glovarm suppe er vanskelig å finne velegnet drikkefølge til. Det enkleste er selvsagt vann. Men det må ikke serveres for kaldt. Det er ubehagelig i kombinasjon med den varme suppen. Det samme gjelder for øl. Derfor leter vi etter et øl som har litt større aromabredde og som derfor kan serveres ved høyere temperatur enn 5-6 grader som er normalt for pilsner.

Klosterøl
Vi er derfor fristet til å gå til de rikere lyse øltypene som du må på polet for å få tak i. For eksempel hollandske La Trappe Blond (34020) som er et såkalt trappistøl og har fått navnet etter munkeordenen som har rettighetene til bryggingen. Det finnes fem klosterbryggerier i Belgia og et i Nederland, og det er  La Trappe. Trappistøl er såkalt overgjæret som er den opprinnelige ølbryggemetoden og som foregår ved relativt høy temperatur. I motsetning til hva som er vanlig i moderne bryggerier hvor spesialgjær i kombinasjon med lave temperaturer og kuldestabilisering er mye brukte teknikker for å oppnå så rene smaker som mulig.

La Trappe Blond er derfor langt mer kompleks enn de lyse øltypene som lages her til lands. Duften er usedvanlig innbydende og sødmefylt med mye tropisk frukt, frisk humle og noe smørmalt. Smaken følger opp med flott sammensatt fruktighet,  deilig skum og god og lang ettersmak. Helt topp til suppen og svært anvendelig i matveien. Bør prøves til godt krydrete asiatiske retter.

Norskproduserte Aass Gulløl (2654) er ikke like komplekst smaksmessig men har enkelte av de samme aromaene. Her er nemlig også god fruktsødme og smørmalt i så vel duft som smak. Lett og behagelig bitterhet i finishen gjør at det fungerer godt til maten.

Eplesmak
Det klassiske valget til en suppe er en sherry. Og da særlig amontillado til veldig kraftige consomméer. Til en suppe av vår type passer en fruktig manzanilla bedre. Manzanilla La Canoa (6746) er både rimelig og god. Den har et ganske modent eplepreg og skiller seg noe fra andre manzanillaer som er like friske som et grønt eple (manzanila betyr da også lite eple). Dessuten er det karakteristiske gjærpreget ganske dempet. Den tiltalende fruktigheten gjør at den er super til suppen. Og at den er lettere å forstå for den som aldri har smakt manzanilla før.

Selvsagt går det fint med en vanlig vin til. En gjenganger i spalten er nordspanske Agramont Viura Chardonnay 2001 (13302) som med sin tropiske fruktighet og smørpreg samt bløte friskhet er som skapt for suppen.

Selv om denne suppen innbyr til lyst drikkefølge, kan vi strekke oss i rødlig retning. I alle fall til en rosevin. Og siden vi holder oss i Spania rent tematisk, er Marqués de Cáceres Rosado 2013 (7612) er veldig representativ for sin kategori. Friske og lett søtlige bærtoner i så vel duft som smak matcher suppen helt fint.

Vintersuppe fra Galicia

Vintersuppe fra Galicia

Fremgangsmåte

Bløtlegg kikertene i kaldt vann over natten. Kok opp 2 liter vann, tilsett kikertene, kjøttbein, paprika, salt og pepper, og la småkoke/trekke ved svak varme i et par timer.

Fjern kjøttbeinet. Tilsett poteter og kål og kok opp. Etter ti minutter tilsettes pølseskivene. Kok videre i 15-20 minutter eller til potene og kålen er møre.

Server med godt brød.

Supper kan varieres i det uendelige. Se bare her

Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Vintersuppe fra Galicia (lettvintversjonen)

Vintersuppe fra Galicia (lettvintversjonen)
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake på både champagne, prosecco, cava, franciacorta, pet nat og crémant. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her