Det nærmer seg valg og sannsynligheten for at det blir et regjeringsskifte virker stor. Men når Vinmonopolet som jo finansieres over statsbudsjettet (les alkoholavgiftene) blander seg inn i valgkampen, går man over streken. På polets nettsider kan vi nemlig lese at «Venstre og Fremskrittspartiet ønsker salg av vin i dagligvarebutikker. Forskere fra SIRUS advarer om at konsekvensene kan bli mer alvorlige enn mange antar.»
Høyre snudde
Her nevnes det ikke med et ord at man har lobbet for å få med Høyre på en løsning som heter «pol-i-butikk». Like før Høyres landsmøte primo mai kunne nemlig Vinmonopolets toppsjef Kai G. Henriksen gledesstrålende fortelle en samling vinskribenter at Høyre hadde droppet sin opprinnelige kampanje for å avvikle polløsningen (som naturlig er for et liberalt parti) til fordel for en løsning med «pol-i-butikk».
Forskjellen til liberalistenes vin-i-butikk er minimal, polvarene blir fysisk adskilt og får trolig andre salgstider (som øl i dag), men tilgjengeligheten øker dramatisk. For Høyre vil ha minipol i alle kommuner. Det gjør selvsagt at det åpner for salg av brennevin over hele landet.
SIRUS liker det neppe
Når jeg kontakter ansvarlig forsker Ingeborg Rossow i SIRUS om hvorfor forskerne ikke har uttalt seg om dette, svarer hun at saken Vinmonopolet henviser til «ble publisert på vår hjemmeside i slutten av april i år, og som en liten utvidelse av en kronikk vi hadde noen dager tidligere på Aftenposten.no. Dette skjedde altså i forkant av Høyres landsmøte i år, og vi hadde på det tidspunktet ikke kjennskap til Høyres forslag om å beholde pol-ordningen med pol-i-butikk i kommuner uten vinmonopolutsalg.»