Valgkamp på polsidene

Valgkamp på polsidene

På Vinmonopolets nettsider advares det mot å stemme Venstre og Fremskrittspartiet.
Aase E. Jacobsen
15 August 2013 - 10:19

Det nærmer seg valg og sannsynligheten for at det blir et regjeringsskifte virker stor. Men når Vinmonopolet som jo finansieres over statsbudsjettet (les alkoholavgiftene) blander seg inn i valgkampen, går man over streken. På polets nettsider kan vi nemlig lese at «Venstre og Fremskrittspartiet ønsker salg av vin i dagligvarebutikker. Forskere fra SIRUS advarer om at konsekvensene kan bli mer alvorlige enn mange antar.»

Høyre snudde

Her nevnes det ikke med et ord at man har lobbet for å få med Høyre på en løsning som heter «pol-i-butikk». Like før Høyres landsmøte primo mai kunne nemlig Vinmonopolets toppsjef Kai G. Henriksen gledesstrålende fortelle en samling vinskribenter at Høyre hadde droppet sin opprinnelige kampanje for å avvikle polløsningen (som naturlig er for et liberalt parti) til fordel for en løsning med «pol-i-butikk».

Forskjellen til liberalistenes vin-i-butikk er minimal, polvarene blir fysisk adskilt og får trolig andre salgstider (som øl i dag), men tilgjengeligheten øker dramatisk. For Høyre vil ha minipol i alle kommuner. Det gjør selvsagt at det åpner for salg av brennevin over hele landet.

SIRUS liker det neppe

Når jeg kontakter ansvarlig forsker Ingeborg Rossow i SIRUS om hvorfor forskerne ikke har uttalt seg om dette, svarer hun at saken Vinmonopolet henviser til «ble publisert på vår hjemmeside i slutten av april i år, og som en liten utvidelse av en kronikk vi hadde noen dager tidligere på Aftenposten.no. Dette skjedde altså i forkant av Høyres landsmøte i år, og vi hadde på det tidspunktet ikke kjennskap til Høyres forslag om å beholde pol-ordningen med pol-i-butikk i kommuner uten vinmonopolutsalg.»

I saken diskuteres riktignok konsekvensene av vin i samtlige 4000 butikker i Norge, mens Høyres forslag innebærer «bare» en dobling av antall utsalgssteder ved at alle landets 428 kommuner får vin- og brennevinsutsalg, mot dagens 220.
Uansett må nok forskerne på banen igjen, og Vinmonopolet bør moderere artikkelen sin. Og ta med konsekvensene av Høyres forslag. «Sprit til hele folket» er nemlig noe vaktbikkjene i SIRUS liker særdeles dårlig.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her