Vær obs på allergikere

Bjørkepollensesongen er i gang. Det er faktisk noe horeca-bransjen bør merke seg.
Redaksjonen
23 April 2007 - 15:33

Det er nemlig slik at mange pollenallergikere får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.

Dette er ikke skremselspropaganda, men sannheten er at det i verste fall kan stå om livet.

Ubehag
Dersom gjesten eller kunden din får problemer, er det ikke nødvendigvis serveringen det er noe galt med. Personen kan rett og slett være allergiker. Derfor kan det være greit å vite litt om dette.

Og vær klar over at mange allergikere ikke vet at de er allergiske. Ubehaget oppleves ofte som kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Litt mer sjeldne symptomer er utslett og kløe, astma og mage/tarmbesvær. Enda mer sjeldent er det at luftveiene tettes, men da begynner det å bli alvorlig.

Ekstra vanskelig
For å gjøre det ekstra vanskelig er det slik at noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mens andre reagerer hele året. Folk som reagerer på bjørkepollen er særlig utsatt for å få problemer med nøtter, frukt og grønnsaker som kryssreagerer med pollen. De kan for eksempel reagere på epler, pærer, kiwi, rå gulrøtter og hasselnøtter.

Store forskjeller
Har en person bjørkepollenallergi kan vedkommende også få symptomer fra kryssreagerende næringsmidler når det er sesong for pollen fra or og hassel. På samme måte kan mennesker med allergi overfor or og hassel reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.
 
Men det er store forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på. Noen tåler røde epler bedre enn grønne epler, og enkelte tåler epler når de er skrelt. Det finnes imidlertid en liten, men god nyhet oppe i dette: De fleste tåler frukt og grønnsaker som er kokt, stekt eller hermetisert

Et tips i pollensesongen er altså å høre med kunder og gjester om de er allergiske. Det viser omtanke for kunden, men også kunnskap om problemstillingen. Slikt kalles service! Under finner du en del matvarer pollenallergikere kan reagere på.

Frukt       Grønnsaker                                                Nøtter
Aprikos    Gulrot                                                        Hasselnøtt
Plomme   Potetskall (når poteter skrelles)                   Mandel
Fersken   Selleri (både rå og kokt)                              Paranøtt
Kirsebær                                                                  Valnøtt
Moreller     
Kiwi     
Nektarin     
Pære     
Eple  

Foto: Pål Gleditsch

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her