Utvalgt og økologisk

Hva skjer om du lar en Blending Master ta seg til rette på fatlageret uten å skjele til verken regelverk eller andre etablerte sannheter i cognac-verdenen? Jo, du kan få Braastad - My Selection eller Organic.
Redaksjonen
17 Desember 2010 - 14:19

Blending Master Richard Braastad har stått helt fritt i valget av eau-de-vie - både blant de "ferske" og de gamle fatene, og det eneste kravet han har fulgt er at alle elementene i My Selection skulle ha minimum to år på fat bak seg.

Annet regelverk som gjelder for VS, VSOP og XO har han hoppet elegant over, og ved å kombinere mellom 35 og 45 eau-de-vie fra regionene Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fins Bois, har han skapt en cognac med eleganse og harmoni.

Braastad har vært opptatt av både frukt og fat, og destillatene har godgjort seg på Limousin-fat fra tre til ti år. Han har arbeidet i familiebedriften i mange år, og cognacen han nå har satt sammen er basert på eau-de-vie han selv har destillert.

Progressiv pop
Braastad lar seg gjerne inspirere av musikk, og i følge Blending Master har det norske bandet Montée og Braastad litt av den samme filosofien - blanding av stilarter - eller cognac-elementer.

Men Montée jakter på nye musikalske uttrykksformer gjennom å blande popmusikk av eldre årgang med diskotekrytmer og lydkulisser, fortsetter Braastad jakten på den ultimate opplevelsen presentert i et cognac-vennlig glass.

Montée debuterte i 2009 med albumet «Isle of Now» der anmeldelsene bugnet over av adjektiver som «ambisiøs», «komplett» og «forfriskende unorsk». Noe av det samme kan kanskje si om Richard Braastads cognacer.

Braastad My Selection er en velbalansert cognac med florale toner fra Borderies i duftbildet. Nå er blandemesteren lite villig til å henge inntrykkene på knagger slik cognacnytere ofte gjør. For Braastad er det totalinntrykket av kombinasjonen fat og alkohol som forteller hvor bra produktet er.

For den mer uinnvidde kan det likevel nevnes at vi finner elementer av eksotisk frukt i smaksbildet med vanilje og sjokolade i avslutningen. Mens frukten er dominerende i begynnelsen, er det karakteren av fat som kommer tydelig fram i avslutningen - sammen med elementer av vanilje og sjokolade.

Biodynamisk
Det kan sikkert diskuteres hvor mye av komponentene fra biodynamisk hvete som blir med gjennom rektifikasjonsprosessen før etiketten med «vodka» settes på flasken. Noe annet er det med produkter som whisky og cognac der sluttdestillatet bare inneholder rundt 70 volumprosent alkohol før det legges på fat. Her blir det med en rekke elementer fra utgangsråvaren, og nylig lanserte Braastad en ny cognac basert på biodynamiske druer.

Braastad Organic er en ung cognac. Cognacen er en blend av eau-de-vie fra Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois og Bons Bois, og her har Richard Braastad hatt en finger med i spillet fra bladene begynte å bli grønne på vinranken. Et tett samarbeid med 15 lokale vinbønder som dyrker druer etter økologiske prinsipper ble inngått for flere år siden, og nå kan produktet vises fram.

Resultatet er en cognac med forførende duft av frisk frukt, kamille og hvite roser. Vanilje fra fatene kommer også fram i duftbildet. Smaken er myk og balansert med toner av frukt som utkrystalliserer seg i sitrustoner og vanilje. Ettersmaken er lang og behagelig. Braastad Organic er kreert etter de samme prinsippene som My Selection: Betegnelsene VS, VSOP og XO er forlatt til fordel for Richard Braastads suksessrike egotripp på fatlageret i Jarnac.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her