Urtebakt kveite med Pernod-, fennikel- og safransjy

I dag er det siste sjanse til å bli med i Apéritif og VGs store oppskriftskonkurranse der kveite er hovedingrediensen. Hver dag presenterer vi en utvalgt rett. Husk at førstepremien er en tur for to til Chile! Se dagens oppskrift og les mer om konkurranse
Redaksjonen
31 August 2004 - 17:20

Her kan du sende inn din egen konkurranseoppskrift

Urtebakt kveite med Pernod-, fennikel- og safransjy

Urtebakt kveite med Pernod-, fennikel- og safransjy

Fremgangsmåte

Skjær kveita i fire porsjonsstykker; fjern bena, men la skinnet sitte på. Grovhakk bena og legg dem til side. Bland sammen alle ingrediensene (bortsett fra sennepen) til urtepaneringen. Legg kveitestykkene med skinnsiden ned, smør et veldig tynt lag sennep på toppen av filetene, legg så på et lag urtepanering. Plasser filetene på et bakebrett og sett det i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 190ºC. Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver med en mandolin eller ostehøvel. Legg skivene i kokende vann og la dem koke i ett minutt. La dem renne godt av, og legg dem straks over i en bolle sammen med smør, salt og pepper. Når smøret har smeltet, rør forsiktig slik at alle potetskivene blir dekket med smør. Legg skivene pent opp i fire stålringer som plasseres på et smurt bakebrett, og hell over det smøret som måtte være igjen i bunnen av skålen. Sett potetene i ovnen. De vil trenge 40-50 minutter.

Lag sjyen:
Smelt en liten smørklatt i en middels stor kasserolle og surr fiskebena i et minutt eller så. Tilsett fennikelfrøene, sjalottløken, fennikelstilkene, laurbærbladene, persillestilkene og pepperen. Hell i Pernoden og la den koke inn til den nesten har fordampet. Tilsett vinen, kok opp, og reduser til det halve. Tilsett tomatkjernene og nok vann til at det dekker innholdet i kasserollen, og la det koke på svak varme i 20 minutter. Sil sjyen gjennom en finmasket sikt over i en ren kasserolle, og la den koke til den blir redusert med en tredjedel. Fjern eventuelt skum som stiger til overflaten. Tilsett safranen med bløtleggingsvannet, la småkoke i rundt fem minutter. Hold det varmt.

Sett fisken i ovnen - den vil trenge 12-15 minutter.

Fem minutter før maten skal være ferdig, legg fennikelterningene i sjyen og la det småkoke. Damp den våte spinaten i en tørr kasserolle. Når den har falt sammen, press ut mesteparten av vannet, skjær gjennom bladene noen få ganger, og rør inn smøret og tomatterningene.

Rett før servering, pisk inn en liten klatt usaltet smør i sjyen, og smak til med salt. Løft fisken over på varme tallerkener - la skinnet være igjen på bakebrettet. Legg opp potetene og spinat- og tomatblandingen, og øs en god porsjon sjy rundt det hele.

(Potetoppskriften kan byttes ut med noe enklere - eksempelvis kokte nypoteter).

Her finner du mange deilige retter med kveite

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Paul Goring

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vårlig vri for kyllingfileten i dag
Dagens rett

Lag en vårlig vri for kyllingfileten i dag

Kylling som schnitzel med urter og krydder i massevis blir både saftig, smaksrikt og vårlig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her