Unikt til påskekosen

Ta med ekstra god og sjelden cognac til peiskosen på hytta - eller hjemme - denne påsken.
Aase E. Jacobsen
29 Mars 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Folle Blanche Mainxe Single Estate (10375) er en aldri så liten åpenbaring av en cognac. Meget elegant og fruktig karakter med innslag av epler og noe fatkrydder. I munnen følger den godt opp med god fedme, deilig fruktighet og stor raffinement. Ettersmaken er lang med et godt sitrusbitt i finishen.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

En svært frisk og ren cognac som dermed er like god om ettermiddagen som etter middagen. Den er for øvrig ikke bare ren og ubesudlet (les uten farge- og smakstilsetninger) og stammer fra en enkelt vingård i Grande Champagne, men den er også sjelden vare. Den er nemlig laget av den opprinnelige cognacdruen folle blanche som holdt på å forsvinne etter vinluskatastrofen som rammet Cognac i 1872.

Stor fruktighet
Den mer robuste ugni blanc overtok rollen som cognacdrue, og i dag er det bare 2600 hektar med folle blanche i hele Frankrike. Mens ugni blanc er en ganske nøytral men veldig stabil og lettdyrket drue, har folle blanche større fruktighet men byr på større utfordringer i vinmarken.

Dens viktigste egenskap er likevel høy syre som er nødvendig for å oppnå et godt druedestillat. En forsmak på syren får du gjennom vinen gros plant du pays nantais som du i dag stort sett må til Nantes (muscadetområdet) for å finne. En av de mest syrefriske (og slanke) hvite vinene som lages i Frankrike.

For gutta
Friskheten er i forbløffende god behold selv etter dobbel destillasjon og 16 års lagring i Limousin-eik. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Echallat Single Estate 1975 (10376), en annen nyhet i begrenset antall, er ganske annerledes. For det første er den cru de futs, altså ikke spedd ut med vann til drikkestyrke. For det andre er den en årgangscognac, i seg selv sjeldent nok. Den har derfor ligget på det samme fatet siden den var nydestillert for drøyt 21 år siden.

For det tredje er den fra Fins Bois, nest nederst på Cognacs kvalitetsskala. Den har derfor ikke den samme elegansen som den andre, og er vesentlig mer maskulin. Den har imidlertid godt med frukt på lager som åpenbarer seg med litt vann. Og vann trenger den, for selv de mest hardbarka cognacelskerne vil oppleve at 48 prosent er tøft å svelge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her