Unik sødme

Denne godbiten er noe så sjelden som en søt vin av en av de tøffeste rødvinsdruene.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Maydie Tannat 2004 (48508) (for 50 cl) er som navnet antyder laget av tannat-druen som vanligvis gir kraft til vinene fra Madiran-appellasjonen i Sørvest-Frankrike.

Overmodne druer
Viner som er kjent for sin gode syre- og tanninstruktur, og derav følgende lange levetid. Denne søte utgaven har samme opprinnelse, og er laget av en av Madirans beste produsenter, nemlig Ch. d'Aydie (Pierre Laplace).

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Denne unike dessertvinen er laget av druer som normalt ville gått inn i Ch. d'Aydies toppvin men som har fått henge ekstra lenge på vinstokkene til de er blitt overmodne og stappfulle av sukker.

Ufiltrert
Men druene gjæres ikke på vanlig måte. De upressete druene får noen dagers godgjøring i store fat for deretter å tilsettes druesprit til 17 prosent. Blandingen får stå stort sett i fred i om lag en måned.

Deretter presses den forsiktig og hetvinen modner videre i 400 liters fat i halvannet år. Vinen filtreres ikke før flasketapping og beholder derfor maksimalt av tannatdruens rike karakter.

Svisker eller sjokolade
Det vil av samme grunn danne seg et bunnfall i flasken, så det gjelder å skjenke forsiktig, i hvert fall når flasken nærmer seg slutten. Og det kommer den til å gjøre raskt, for dette er en skikkelig godbit.

Aller best er den til sjokoladedesserter, til kaker med tørket frukt eller hvorfor ikke en god gammeldags sviskegrøt med luftig vaniljekrem til?

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne
Dagens rett

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne

Du kan bruke rester av kjøtt - saltet eller røykt - det varmer godt for både kropp, sjel og lommebok.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du en rimelig festmiddag til årets første helg
Dagens rett

Slik lager du en rimelig festmiddag til årets første helg

Torsk er en sikker vinner fra fiskedisk eller fryseboks. Når den får følge av en smaksrik "paella" basert på det du har i kjøleskapet, er seieren sikret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink
Ukens drink

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink

Det er bare formen på glasset som ikke stemmer. Men smaken er så nær originalen som det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning
Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning

Det er vanskelig å overgå brasilianerne når det kommer til å tilberede vår egen klippfisk med kjærlighet og intensitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne
Dagens rett

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne

Du kan bruke rester av kjøtt - saltet eller røykt - det varmer godt for både kropp, sjel og lommebok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du en rimelig festmiddag til årets første helg
Dagens rett

Slik lager du en rimelig festmiddag til årets første helg

Torsk er en sikker vinner fra fiskedisk eller fryseboks. Når den får følge av en smaksrik "paella" basert på det du har i kjøleskapet, er seieren sikret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink
Ukens drink

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink

Det er bare formen på glasset som ikke stemmer. Men smaken er så nær originalen som det er mulig å komme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her