Unik og velsmakende sjanse

På et pol nær deg finnes det noen vinperler som ikke bare gir velsmak, men også er en glimrende måte å bli kjent med en nesten glemt fase av vinhistorien.
Aase E. Jacobsen
04 Mars 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er madeira det handler om, og spesielt Cossart Gordon, som med sine i alt fire produkter i basisutvalget gir en flott introduksjon til denne oversette vinstilen.
representerer hver sin drue og dermed hver sin vinstil. Og det til en latterlig lav pris.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Topp til ost
De tre første viser sine respektive druer på en sammenlignbar måte all den tid alderen er identisk. Dermed kan du "studere" og sammenligne druenes ulike karakter og grad av sødme. Verdelho er den tørreste av de tre rent teknisk, men også smaksmessig. Derfor er den deilig å nyte alene, eller til assortert ost, den har nok sødme til å ta så vel tørre som godt modne myke oster.

Bual-en er litt søtere, men fortsatt ikke så søt at den er en typisk dessertvin. Deilig alene eller sammen med smaksrik fingermat, gjerne godt krydret, samt selvsagt ost.

Billig 50-åring
Med malmsey (malvasia) er vi oppe i tilstrekkelig sødme til at vi kan hente frem en kake med krem og nøtter. Den flotte fruktigheten og innslaget av tørket frukt er en veldig god match til slike godsaker. Men for all del - den har nok raffinement til å kunne nytes alene. Og er det godt alternativ for den som synes de to andre blir i syrligste laget.

Mange vil kanskje si at 5 år gammel utgave ikke er "ekte" madeira, for da bør den være skikkelig gammel. Og ja, det stemmer at madeira har et enormt, nærmest uendelig lagringspotensial. De eldste varene begynner imidlertid å bli sjeldne, og ikke minst dyre. Men en femtiåring til 1350 kroner er ikke noe å si på. Den er laget av den "tørreste" druen, sercial, og selv om den oppleves knusktørr har den fortsatt 56 gram sukker pr liter.

Skånsom pasteurisering
Det er den heftige syren som kjennetegner vellagret madeira som forklarer forholdet. Etter 46 år i fat og resten i flaske er denne sercialen fortsatt imponerende ungdommelig frisk og slank, og ikke minst konsentrert i smaken. Definitivt en madeira for viderekomne og ikke noe du nyter i store mengder.

Cossart Gordon benytter seg av canteiro-metoden som er den mest raffinerte av de tre "pasteuriserings"-teknikkene som brukes for madeira. Vinen modnes i store eikefat på loftet i Cossart Gordons varehus i Funchal. Sola som steker på takene sørger for å varme opp madeiraen jevnt og skånsomt samtidig som vinen oksiderer på en kontrollert måte.

Lang prosess
Fatene flyttes fra "tørkeloftet" og nedover i etasjene etter hvert som tiden går, og avhengig av hvilken madeira-stil det skal bli. Denne prosessen kan pågå i inntil 100 år, og det er den som gir vellagret madeira dens unike karakter. Etter fem år har vinen ennå ikke sluppet taket på sin fruktighet, som i de tre yngste utgavene.

Cossart Gordon som i dag eies av portvinshuset Symington, kaller seg den eldste utskiper av madeira. Da huset ble etablert i 1745 var madeira en etterspurt vare i store deler av den "nye verden", og spesielt i Nord-Amerika. Rundt 1850 stod Cossart Gordon alene for 50 prosent av eksporten fra Madeira og mye havnet over dammen takket være innehaverens nære kontakter. Den nye amerikanerne var så forlibt i denne drikken at de beste utgavene sågar ble kalt "American madeira". Det sies at det var madeira det ble skålt i da Uavhengighetserklæringen ble undertegnet 4. juli 1776.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her