35 meter under jorden, i Blaafarveværkets koboltgruver, får gruveosten sin unike karakter. En spennende nyhet som har oppstått i samarbeid med en lokal aktør, Eiker Gårdsysteri.
Før var det kobolten som gjorde Blaafarveværket kjent. I sin tid sto bedriften for 80 prosent av verdensmarkedet. Nå er Blaafarveværket en kulturinstitusjon med kunstutstillinger og restaurantdrift på programmet. Hva er ikke mer naturlig enn at det er osten fra egne gruver som serveres gjester fra inn- og utland.
- Mat er også kultur, derfor satser vi på å servere hjemmelaget mat til våre gjester. Gruveosten er den nye attraksjonen, sier Helle Mikkelsen, markeds- og informasjonsansvarlig. Hun opplyser at Blaafarveværket legger vekt på å tilby sine besøkende varierte opplevelser for alle sanser.
- Som et ledd i denne utviklingen ble ideen om modning av ost i gruvene unnfanget. Dette er en kjent metode i flere land, og forholdene ligger godt til rette for dette i Koboltgruvene. Den aktuelle gruvegangen ligger 200 meter inne i fjellet og cirka 35 meter under jorden og holder en luftfuktighet på nær 100 prosent - noe som er svært gunstig for modning av ost, sier Mikkelsen.
- Ostene fra Eiker Gårdsysteri er uten tilsetningsstoffer og passer godt inn i matkonseptet som Blaafarveværket har stått for i over 30 år. Eiker Gårdsysteri legger stor vekt på dyrevelferd og her blir både kuer og ost behandlet med omtanke og kjærlighet. Det gir god smakfull håndverksost med særpreg, sier Mikkelsen.
- Fra 2000 til 2002 reiste vi på kurs og studieturer til Italia, Sveits og Frankrike. Vi har hatt besøk av osteprodusenter fra Sveits, som har hjulpet oss mye. Og det var der vi kjøpte utstyret fra, sier de tre kvinnene.
Det var i mars 2003 de startet opp, etter to års prøveproduksjon var Hvit Eikerost og Holtefjell de to første ostesortene, døpt etter kommunens vakre natur.
Det er kun melk fra egne kuer som brukes i osteproduksjonen. Ferdigproduktene er delikatesseoster som markedsføres under egne merker: Hvit Eiker, Holtefjell, Mutchli, Tilsiter og Camembert.
- I tillegg lager vi Lacticost og ferskost med krydder og urter. Vi vil kontinuerlig prøve ut nye oppskrifter, reklamerer de ysterne. Gårdsysteriet har sitt eget gårdsutsalg, hvor de selger egenproduserte oster.
- Og så selger vi en lang rekke produkter for småskalaprodusenter. Vi har alt fra bakerovnsbrød til egg, urter, krydder, saft og bærgeléer til spekemat fra gårdsprodusenter i nærområdet, forteller Sando og Dahlen.
- Nå har vi riktig PH-verdi. Den skal være mellom 6,20 - 6,30. Og innen i morgen 5,20, sier Anne Marie Sando. Hun myser på måleinstrumentet og viser en manuell «harpe» som brukes til å skjære den geléaktige massen i passelige ostekorn på 1,5 centimeters kuber.
- Jo fastere osten skal være, dess finere må vi skjære kornene, forklarer hun.
De tre eierne i AS-et har to ansatte. En av dem er Sissel Grimnes, som denne formiddagen var med å produsere dusinvis av nye oster av merke Hvit Eiker.
- Ostemassen ble tappet over i former med sil i en stor tank for å få mysen ut, forteller hun.
Per år produserer Eiker Gårdsysteri 120.000 liter melk til osteproduksjon. Det har blitt både gull- og sølvmedaljer. Holtefjell har fått både gull og sølvmedalje under Landsutstillinga for gardsost, og er en elsket ost hos mange stjernerestauranter. Den faste lagringsosten med rødkittskorpe modnes i minst seks måneder og er holdbar i to år. Osten kan kjøpes original, vellagret, eller gruvelagret. Det er altså denne som nå går under navnet Gruveost.
Tilsiteren som er en rødkittost har fyldig smak. Den er halvfast, har små hull og egner seg godt til både matlaging og på ostebordet. Den modnes i tre måneder og er holdbar i cirka ett år. Mutschli derimot er en halvfast utgave med sveitsisk preg. Den gir en rik og pikant smak uten å bli for sterk for norske ganer.
Den passer utmerket på smørbrød og som racletteost i festlig lag. Fem av Eiker Gårdsysteris oster går under gruppen hvite muggoster. Hvit Eiker er en halvfast hvitmuggost med en ren og mild smak. Og så er det Hvit Eiker med karve og Hvite Eiker med hvitløk. Camemberten tilhører samme kategori. Det gjør også Berbrie-ostene som modnes noe lengre.