Cune Garnacha 2017 er atypisk ved at den er laget av én drue alene, mot en blanding av flere druer med tempranillo som bærende element i de klassiske vinene fra Cune. Garnacha er en trendy drue i store deler av det nordøstlige Spania, men som sjelden får regjere alene i Rioja, der har den måttet spille tredjefiolin med oppgaven av myke opp smaksbildet. Men i de senere år har dette endret seg.
Både Cune og søsterbodegaen Contino har lansert rene garnacha-viner i det siste. Med veldig gode resultater.
Se alle rene garnacha-riojaer på polet
Mens Continos utgave er en mer strukturert vin, er Cunes pur drikkeglede; en veldig kul moderne riojavin med saftig lett krydret rød og mørkere bærfrukt. En super vin til sesongens grillmåltider.
Og 2017 er en årgang hvor alt gikk rette veien i Rioja. Innhøstningen var den tidligste noensinne i Rioja, men til tross for varmen var syren intakt når druene ble plukket, spesielt i de kjøligere høyereliggende delene av Rioja, nemlig Alta og Alavesa, hvor Cune får sine druer fra. Derfor smaker også denne vinen så saftig og godt samtidig som den har god konsentrasjon fra den modne frukten.
Det fulle navnet på denne vinen er Seleccion de Fincas som betyr druer fra utvalgte vinmarker. I samme serie finnes også to andre viner, en ren tempranillo og en ren graciano, men disse er ikke i salg i Norge.
Bak denne nysatsingen står Cunes sjefsvinmaker, Maria Larrea. Hun er imidlertid ingen nykommer hos denne tradisjonsrike bodegaen. Det hele startet med et studieopphold hos Cune i 1990 og etter å ha jobbet hos ulike produsenter, kom hun tilbake til Cune for godt i 2005, og nå er hun sjefen for fire andre kvinner som styrer Cunes vinkjeller som inkluderer alle Cunes viner samt Imperial-porteføljen. Hennes røtter er dypt plantet i Rioja siden familien gjennom mange generasjoner har en vingård i Alavesa og den drives nå av en av hennes brødre.
Cune er en av flere bodegaer i CVNE-porteføljen, og selv om den er 100 prosent Rioja Alta, er det ikke bare snakk om røde druer. Om ikke så kjent i Norge, så var Cunes Monopole en av Spanias mest populære hvitviner på 70- og 80-tallet, før Rias Baixas og Rueda tok over den scenen. Men denne Monopole-utgaven var ikke den samme som den som ble lansert i 1915.
I forbindelse med 100 årsjubileet for Monopole ønsket derfor Maria å gjenskape den opprinnelige stilen som var blitt forbudt etter at Rioja DO-reglene trådte i kraft i 1970. Før det var nemlig Monopole en blanding av viura fra Rioja og manzanilla fra Sanlucar de Barrameda.
Siden Marias forgjenger ikke hadde notert noe om den historiske produksjonsprosessen, tok Maria kontakt med den siste vinmakeren Ezequiel García som hadde laget vinen på gamlemåten mellom 1940-tallet og 1973 da han pensjonerte seg. Samtidig fant hun fram til noen av hans håndskrevne notater og skisser fra 50- og 60-årene og dermed var de i gang. De laget 2014-årgangen sammen, men han døde i 2015 i en alder av 97 år, rett før jubileet, så han fikk heller ikke laget selve jubileumsutgaven som nå finnes i Norge.
Skissen med oppskriften står for øvrig på selve flasken i dag. Maria kjøper et antall 500 liters fat (botas) med manzanilla og med florlaget intakt fra manzanillaby nummer en, Sanlucar de Barrameda, og fra samme bodega som på 60-tallet. Disse fatene brukes sammen med riojafat til å blande viuravinen med manzanillaen i forholdet 9:1, for å absorbere mest mulig av den gjæraktige sherrykarakteren. Det gir en helt spesiell dybde i vinen, og med 2015-versjonen har hun trolig fått den tilbake til der den en gang var.
Den moderne Monopole-utgaven som gjorde stor suksess på det spanske markedet på, finnes fortsatt. Den er rundere enn «originalen» men med god og kjøttfull frukt.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....