Ukens vin
Når du kjøper denne hvitvinen i boks, tilsvarer det 105 kroner flasken og det er virkelig billig

Når du kjøper denne hvitvinen i boks, tilsvarer det 105 kroner flasken og det er virkelig billig

Det er sjelden vin til hundrelappen er god nok til å få anbefaling i denne spalten, men denne er et solid unntak.
Aase E. Jacobsen
14 Januar 2020 - 13:45
 

Lavradores de Feitoria Douro Branco 2018 er en fyldig fruktig og ganske karaktersterk hvitvin som fungerer veldig godt til ulike typer fiskeretter, smaksrike salater og vegetarretter (som vi jo bør spise mer av), samt til retter med kylling samtidig som den smaker fortreffelig om du bare vil ha et glass hvitvin og en ostebit.  

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den er også en veldig god hvit boksvin, i et segment som i Norge er dominert av tørr riesling, ikke et vondt ord om den vinstilen, men alle trenger variasjon, også den som foretrekker vin i boks.

Toliters-formatet er dessuten ideelt for hvitvin med høy omløpshastighet siden det betyr at vinen ikke forblir for lenge i denne, ikke helt optimale emballasjen lenger enn nødvendig, verken før den havner hos deg eller etter at den er åpnet.

Siden den ble lansert i basisutvalget er den kommet i ny og dermed ferskere tapping (tappet 19. november 2019), og det lengre oppholdet på bunnfallet i ståltankene har altså gjort den godt.

Viosinho i vinmarken. Foto: Photo © o Revelador 2015

På grunn av dette prisgunstige formatet, koster denne vinen faktisk mer i England.

At den har mye karakter kommer av druemiksen som i høyeste grad er lokal: Malvasia, viosinho, gouveio (godello) og síria er ikke dem vi oftest treffer på. Men så har Douro-dalen en skatt av hvitvinsdruer som ennå ikke er fullt ut utforsket.

Les mer om denne utviklingen her

Og se utvalget av hvit Douro-vin på polet her

Druene som er brukt kommer fra sju ulike høytliggende vingårder i Douro hvor alderen på plantene er 25-30 år. Vinen er laget i sin helhet i ståltanker og tappes på etterspørsel i året etter innhøstningen. Nå er det en ny årgang i gjære, men den vil nok ikke komme i boksform før til våren.

Vinmarkene i Douro er noen av de mest arbeidsintensive i vinverdenen.

Mens 2018 var et år med veldig høy kvalitet, men også svært lave avlinger i Douro, på grunn av kraftig regn under den viktige blomstringen, var naturen mer sjenerøs rent volummessig i 2019. Douro hadde ikke de samme hetebølgene som i resten av Europa, og det går derfor allerede gjetord om kvaliteten på de hvite vinene hvor druene altså kommer fra de kjøligere høyereliggende vinmarkene i dalen.

 

Fra samme produsent kommer en veldig spennende utgave av viosinho alene Lavradores de Feitoria Meruge Branco 2017 er elegant med fint integrert eik og mineralkarakter, flott frukt og godt med stoff og et veldig godt lagringspotensial. Et supert følge til gode sjømatretter.  

Druematerialet kommer fra én enkelt vingård, Quinta da Meruge, i São João da Pesqueira som ligger i Douro Superior, den østligste og varmeste delen av portvins-Douro.

Siden vinmarkene ligger ved 500 m.o.h. i den øvre delen av de bratte skråningene ned mot Douro-elven, kompenserer dette noe for solvarmen slik at druene likevel produserer gode syrenivåer. Viosinho er en veldig gammel Douro-tradisjon hvor den hylles for sine aromatiske kvaliteter. Den er naturlig lavtytende og i kombinasjon med eldre vinstokker, i dette tilfellet mer enn 45 år, oppnås et godt potensial for konsentrasjon i den endelige vinen – som er nettopp det vi kan smake.

Bak disse vinene står en gammel kjenning fra denne spalten, Lavradores de Feitoria, en gruppering av 15 mindre vinprodusenter og 19 vingårder som i 2000 gikk sammen i form av et kooperativ for å sikre en sterkere posisjon på markedet. Douro består av til sammen 16.890 vinbønder som i gjennomsnitt har mindre enn to hektar hver. Så behovet for å stå sammen er helt klart nyttig. Lavradores de Feitoria er i dag den sjuende største eksportøren av Douro-vin, og har flere storselgere på det norske markedet som ikke bare er rimelige, men som byr på veldig god valuta for pengene.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet
Dagens rett

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet

En varm og deilig suppe gjør godt i novembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her