Ukens vin
Når du kjøper denne hvitvinen i boks, tilsvarer det 105 kroner flasken og det er virkelig billig

Når du kjøper denne hvitvinen i boks, tilsvarer det 105 kroner flasken og det er virkelig billig

Det er sjelden vin til hundrelappen er god nok til å få anbefaling i denne spalten, men denne er et solid unntak.
Aase E. Jacobsen
14 Januar 2020 - 13:45
 

Lavradores de Feitoria Douro Branco 2018 er en fyldig fruktig og ganske karaktersterk hvitvin som fungerer veldig godt til ulike typer fiskeretter, smaksrike salater og vegetarretter (som vi jo bør spise mer av), samt til retter med kylling samtidig som den smaker fortreffelig om du bare vil ha et glass hvitvin og en ostebit.  

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den er også en veldig god hvit boksvin, i et segment som i Norge er dominert av tørr riesling, ikke et vondt ord om den vinstilen, men alle trenger variasjon, også den som foretrekker vin i boks.

Toliters-formatet er dessuten ideelt for hvitvin med høy omløpshastighet siden det betyr at vinen ikke forblir for lenge i denne, ikke helt optimale emballasjen lenger enn nødvendig, verken før den havner hos deg eller etter at den er åpnet.

Siden den ble lansert i basisutvalget er den kommet i ny og dermed ferskere tapping (tappet 19. november 2019), og det lengre oppholdet på bunnfallet i ståltankene har altså gjort den godt.

Viosinho i vinmarken. Foto: Photo © o Revelador 2015

På grunn av dette prisgunstige formatet, koster denne vinen faktisk mer i England.

At den har mye karakter kommer av druemiksen som i høyeste grad er lokal: Malvasia, viosinho, gouveio (godello) og síria er ikke dem vi oftest treffer på. Men så har Douro-dalen en skatt av hvitvinsdruer som ennå ikke er fullt ut utforsket.

Les mer om denne utviklingen her

Og se utvalget av hvit Douro-vin på polet her

Druene som er brukt kommer fra sju ulike høytliggende vingårder i Douro hvor alderen på plantene er 25-30 år. Vinen er laget i sin helhet i ståltanker og tappes på etterspørsel i året etter innhøstningen. Nå er det en ny årgang i gjære, men den vil nok ikke komme i boksform før til våren.

Vinmarkene i Douro er noen av de mest arbeidsintensive i vinverdenen.

Mens 2018 var et år med veldig høy kvalitet, men også svært lave avlinger i Douro, på grunn av kraftig regn under den viktige blomstringen, var naturen mer sjenerøs rent volummessig i 2019. Douro hadde ikke de samme hetebølgene som i resten av Europa, og det går derfor allerede gjetord om kvaliteten på de hvite vinene hvor druene altså kommer fra de kjøligere høyereliggende vinmarkene i dalen.

 

Fra samme produsent kommer en veldig spennende utgave av viosinho alene Lavradores de Feitoria Meruge Branco 2017 er elegant med fint integrert eik og mineralkarakter, flott frukt og godt med stoff og et veldig godt lagringspotensial. Et supert følge til gode sjømatretter.  

Druematerialet kommer fra én enkelt vingård, Quinta da Meruge, i São João da Pesqueira som ligger i Douro Superior, den østligste og varmeste delen av portvins-Douro.

Siden vinmarkene ligger ved 500 m.o.h. i den øvre delen av de bratte skråningene ned mot Douro-elven, kompenserer dette noe for solvarmen slik at druene likevel produserer gode syrenivåer. Viosinho er en veldig gammel Douro-tradisjon hvor den hylles for sine aromatiske kvaliteter. Den er naturlig lavtytende og i kombinasjon med eldre vinstokker, i dette tilfellet mer enn 45 år, oppnås et godt potensial for konsentrasjon i den endelige vinen – som er nettopp det vi kan smake.

Bak disse vinene står en gammel kjenning fra denne spalten, Lavradores de Feitoria, en gruppering av 15 mindre vinprodusenter og 19 vingårder som i 2000 gikk sammen i form av et kooperativ for å sikre en sterkere posisjon på markedet. Douro består av til sammen 16.890 vinbønder som i gjennomsnitt har mindre enn to hektar hver. Så behovet for å stå sammen er helt klart nyttig. Lavradores de Feitoria er i dag den sjuende største eksportøren av Douro-vin, og har flere storselgere på det norske markedet som ikke bare er rimelige, men som byr på veldig god valuta for pengene.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mencia fra Bierzo er årets vinstil
+
Godbiter i pollisten

Mencia fra Bierzo er årets vinstil

Her får du nemlig stor konsentrasjon og terroirkarakter uten at det går utover drikkevennligheten, og det til en pris som er svært gunstig. Noe som er ytterst velkomment i dagens vinprisbilde.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mens alt blir dyrere, er denne nebbioloen fortsatt like billig
+
Ukens vin

Mens alt blir dyrere, er denne nebbioloen fortsatt like billig

Med en pris på 159,90 er den fortsatt et kupp og med fast plass i svært mange polutsalg. Fra samme produsent kommer en miks som er regelrett grisebillig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

Drøyt 800 viner blant januarnyhetene er testet, og det lover godt både for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset og den som trenger påfyll på øverste hylle.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mencia fra Bierzo er årets vinstil
+
Godbiter i pollisten

Mencia fra Bierzo er årets vinstil

Her får du nemlig stor konsentrasjon og terroirkarakter uten at det går utover drikkevennligheten, og det til en pris som er svært gunstig. Noe som er ytterst velkomment i dagens vinprisbilde.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag denne deilige retten med fylt kyllingbryst, basilikum og appelsinsjy
Dagens rett

Lag denne deilige retten med fylt kyllingbryst, basilikum og appelsinsjy

Kyllingbryst eller -filet er manges go-to når maten skal raskt på bordet. Denne kombinasjonen er ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mens alt blir dyrere, er denne nebbioloen fortsatt like billig
+
Ukens vin

Mens alt blir dyrere, er denne nebbioloen fortsatt like billig

Med en pris på 159,90 er den fortsatt et kupp og med fast plass i svært mange polutsalg. Fra samme produsent kommer en miks som er regelrett grisebillig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her