Ukens vin
Nå får du disse vinene til taxfree- og svenske-priser

Nå får du disse vinene til taxfree- og svenske-priser

Når forskjellen er 30 kroner, er det langt mer behagelig å handle på polet enn å baske med ekstra bagasje eller å stå i kø på systemet i Strømstad.
Aase E. Jacobsen
19 November 2019 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Condado de Haza Crianza 2015 koster nå bare kroner 179,90 på polet mot 149 kroner på flyplassen. I tillegg finnes den på 36 pol, så det er ingen grunn til å slite med ekstra bagasje når du kommer hjem fra reise. Denne vinen har vært blant bestselgerne i taxfree-butikken i mange år, men nå er prisforskjellen minimal.

Den byr på krydder og modne skogsbær, fine slanke tanniner, og likevel god bløthet. En deilig munnfull rett og slett som passer til sesongens viltretter eller når du bare skal ha noe ekstra godt og mørkt i glasset.

Condado de Haza ligger i den østlige delen av Ribera del Duero. Foto: luismena

Den smaker enda bedre nå i høst når den mørke bærfrukten har blandet seg enda mer med eikekrydderet og myknet stoffligheten. Den har nemlig fått sine 18 måneder i amerikansk eik, alt fra nye til fem år gamle fat, men takket være konsentrasjonen i 2015 er eikepreget så vel som de 14,5 alkoholprosentene godt integrert.

Condado de Haza ligger i Burgos-delen av Ribera del Duero, den østlige, kjøligere mer høytliggende delen hvilket vil si 850 m.o.h., som sikrer friskhet i frukten, noe som er nødvendig i dette varme og tørre innlandsklimaet.

Les mer om denne eiendommen her

Høyden gjør at det er en del utfordringer med frost, et forhold som er blitt enda mer prekært med de økende temperaturene siden knoppskytingen starter tidligere enn før. I 2015 hadde de også hagl. Men da druene kunne plukkes, var de tilnærmet perfekte. Det er det du kan smake i vinen.

 

Dehesa La Granja 2013 kommer fra samme produsentgruppe, men fra et område som ligger vest for Ribera del Duero, og delvis utenfor DOC-grensene. Derfor den veldig gunstige prisen.

Vinmarkene ble i sin tid plantet med kloner fra Condao de Haza. Derfor er det en viss slektskap mellom de to vinene. – Årsaken var at familien ville videreføre Pesquera-sjelen da de startet opp i dette for dem nye området for snart 35 år siden, forklarer José Saez, som jobber med eksport for Grupo Pesquera.

Halvparten av vinmarkene til Dehesa La Granja ligger altså utenfor Toro DOC. Og ifølge José er det en stor fordel for da har de lov til å vanne når forholdene krever det. Toro ligger lavere i landskapet enn Ribera del Duero og er både veldig varmt, gjerne opp mot 42 grader på det meste, og tørt, med tilnærmet ørkenforhold. Derfor risikerer man i ekstreme årganger at frukten blir kokt. Med vanning forhindrer man dette.

Men i 2013 var det ikke nødvendig, for det var en etter forholdene kjølig årgang, ofte kalt «atlanterhavs-årgang» i motsetning til «middelhavs-årgang», på disse trakter.

Det har gitt en svært vellykket vin og et funn i denne prisklassen. Den er elegant med lett parfymert moden skogsbærfrukt og integrert eik, super konsentrasjon og fine myke stofflige tanniner. Nyt den nå til vilt eller kraftig lam, spar den til sommerens grillparties, eller gjør som produsenten selv, legg den ekstra dypt i kjelleren og hent den opp igjen om 8 år.

Dehesa la Granja ligger 10 kilometer sør for Toro by. Foto: luismena

Jeg smaker samme vin i 2007- og 2004-årgang, som dokumenterer denne «enkle» vinens store lagringspotensial. Den 14 år gamle utgaven er relansert med en ny etikett og heter Dehesa 14 for å markere alderen. – Noen ganger er den laget av utvalgte fat som holdes til side, men ofte er det samme vinen som den som selges ung, forklarer José.

Det har gitt en vin som viser veldig god kompleksitet fra trevirke og modning, konsentrert moden og myk frukt med god syre og integrert sødme. En deilig munnfull med andre ord som dessverre ikke er i salg i Norge. Men 2013-utgaven er altså en veldig god erstatning.

Første årgang av Dehesa La Granja var for øvrig 1998. 2013-årgangen finnes ikke på flyplassen, men derimot i basishylla på 63 polutsalg, hvor den koster bare 30 kroner mer enn på Systembolaget, så du kan egentlig bare droppe turen dit.

Både Condado og Dehesa er økologisk sertifisert i henholdsvis 2018 og 2016. – Det er veldig lett å drive økologisk i dette klimaet. Vi har ikke sprøytet på 15 år, men ønsket å formalisere dette forholdet, sier José.

Spanias svar på Falcon Crest

Begge disse vinene kommer fra samme eier som Pesquera, Ribera del Duero-eiendommen som er gjort legendarisk av Alejandro Fernandez og familien hans siden starten i 1972.

Se alle Pesquera-vinene på polet

87-åringen som i disse dager er midt i en heftig feide med nettopp familien, hvor han ifølge spansk presse, er kastet ut av vinkjelleren sammen med yngstedatteren og sjefsvinmakeren Eva Fernandez, av resten av familien bestående av (eks)kona og de tre andre døtrene.

Far og datter lanserte allerede i mai sitt nye vinprosjekt, parallelt med at konflikten ruller i rettsapparatet.

Dagens ledelse består av tre av døtrene og fire av deres døtre igjen.

José forteller at selskapet som nå heter Familia Fernández Rivera, styres at tre av døtrene som har med seg fire av sine voksne barn. Han nevner ikke noe om dramaet som utspiller seg på hjemmebane mens han er på Norgesturne.

Det gjør derimot spansk presse som sammenligner den betente situasjonen i familien med 80-tallets populære tvserie Falcon Crest. En situasjon som toppet seg tidligere i år da Alejandro ble bortvist eller forlot selskapet frivillig, alt ettersom hvem som presenterer historien.

Tema for uenighetene er veien videre og en rekke juridiske forhold. Det er heller ingen liten familiedisputt all den tid tidl. Grupo Pesquera, nå Familia Fernández Rivera, disponerer 600 hektar vinmarker, lager 2 millioner flasker, omsetter for 18 millioner euro og har et overskudd på 4,5 millioner euro årlig.

Gruppen driver nemlig ikke bare med vin. Dehesa La Granja er en landbruksbedrift på 1000 hektar som også produserer olivenolje, kikerter og saueost. Og siden 2007 driver Pesquera et firestjerners boutiquehotell, Hotel Pesquera AF i Peñafiel, med tilhørende gourmetrestaurant Luna Llena hvor Michelin-kokk Oscar Garcia serverer moderne retter basert på lokale ingredienser. Ribera del Duero er dermed på det gastronomiske kartet på flere måter enn gjennom vinene sine som tilhører noen av Spanias aller mest ettertraktede. Ultratradisjonelle restauranter som Mannix i Campospero, har fått konkurranse, men det moderne og det tradisjonelle lever side om side.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her