Vivoda Malvazija 2017 er nemlig laget av malvaziia istarska/malvasia istriana, en (nesten helt) unik drue for denne delen av Middelhavsområdet, som ikke er i slekt med malvasiasortene som dyrkes i eksempelvis Lazio, men derimot og underlig nok med malvasiaen på Lipari. Siden den er produktiv når den ikke holdes i tøyler, fikk den først mulighet til å skinne etter jernteppets og planøkonomien i jordbrukets fall. Omtrent på samme måte som det kroatiske landslaget. Deretter har den fått en skikkelig boost. Malvazija er nå den fremste hvite druen i det nordlige Kroatia, bedre kjent som Istria.
I ukens vin får du et godt uttrykk for denne druen som betyr blomster og lett fruktsødme, men også god struktur i form av skallpreg og tørrhet.
Enn så lenge er dette den eneste hvitvinen fra Kroatia på polet, noe alle som har vært på ferie i landet sikkert beklager (forutsatt at de ikke bare har drukket billigskvipet, for det finnes også). For de beste hvitvinene, ikke bare av malvazija, men også zlahtina (unik for øya Krk) og graševina (Kroatias viktigste hvite drue, også kjent som welschriesling), smaker fortreffelig til sjømat og grønnsaksbaserte retter – supre sommerviner med andre ord.
Les mer om vinene fra det sørlige Kroatia
Vivoda er bare kjøpt inn som partivare til basishyllene i juli, så du har altså kun muligheten nå i sommer til å bli kjent med slik vin fra Kroatia (med mindre den overføres til bestillingsutvalget senere). Samtidig med denne ble det også lansert en kroatisk rosevin, Veralda Rose 2017, som er laget av en annen lokal drue, teran, og som har gitt en rose med bedre fasthet enn de fleste andre i dette prissjiktet. Teran finnes det enda eldre skriftlige kilder om enn malvazija og er tett knyttet til Istrias vinhistorie.
Men det dyrkes også andre mer internasjonale druer i Istria. Vivoda som står bak ukens vin holder til i turistmagneten Rovinj på den vestlige siden av Pula-halvøya som er et annet navn på Istria. De lager vin av så vel merlot og muscat ved siden av malvazija og teran. Vinmarkene teller til sammen 12 hektar og ligger rett utenfor byen.
Rundt Rovinj og langs kysten er det dominans av jernholdig jord (terra rossa), litt inn i landet finnes et jordsmonn som kalles flysch som er grå oppsmuldret kalk- og leirjord, og lengst nordøst mot Slovenia, er det hvitt kalkholdig jordsmonn. Området rundt Buje (som er flysch-land) regnes som det beste for hvite druer. Det røde jordsmonnet gir derimot mer strukturerte hvitviner.
Istria kjennetegnes av et kupert landskap hvor solvarmen balanseres av vind fra så vel havet som fjellene i nordøst. Malvazija som ikke har veldig høy syre fra naturen av er avhengig av et sterkt jordsmonn i kombinasjon med moderat solpåvirkning og kontrollert utbytte for å vise sitt beste.
Selv om Istria kun er representert med to viner på polet, er vintradisjonene veldig gamle og vinkulturen skal ha ankommet området med grekerne før romerne erobret halvøya rundt 178 fvt. Den greske linken er muligens forklaringen på malvazijas genfellesskap med den fra Lipari.
Siden Kroatia ble en selvstendig nasjon i 1991 har det skjedd en eksplosiv utvikling for vindruedyrking med et stort antall mindre produsenter. Parallelt har landet markert seg som en gastronomisk destinasjon, kjent for sine oliven og trøffel, fantastisk sjømat og grønnsaker.
Ikke rart at Istria ble kåret til en av 10 beste europeiske vindestinasjoner i fjor. Her er Istria i veldig nobelt selskap med blant andre Champagne, Bordeaux, Piemonte og Toscana.
Er du så heldig å være på ferie i Istria (eller Kroatia) akkurat nå, skal du se etter viner fra disse Istria-produsentene som jeg smakte meg gjennom under et besøk i 2012: Kabola (Buje), Degrassi (Savudrija), Kozlovic (Buje) Matosević (Sveti Lovreč) Clai (Buje), Benvenuti (Motovun), Coronica (Umag).
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Denne ukes vin (den hvite) er et partikjøp til basisutvalget og finnes i svært mange polutsalg, men kan ikke bestilles. Derfor må du oppsøke ditt nærmeste pol.