Ukens vin
Kanskje dette blir din nye vinfavoritt til fredagstacoen

Kanskje dette blir din nye vinfavoritt til fredagstacoen

Den er i hvert fall så myk og fruktig at den fint tar selv godt krydrete utgaver av folkefavoritten. Og den finnes både som billigflaske og boks.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2021 - 01:00
 

Normalt er det grunn til å være skeptisk til vin med åpenbart kommersielt orienterte navn. Men med Tacovin 2019 blir skepsisen gjort til skamme. Den er navn og pris til tross, faktisk riktig god, med et rent og godt fruktig uttrykk. Her er ingen antydning til kommersielt preg, den er både tørr frisk med god og stofflighet, men også veldig god mykhet og fruktfylde. At den er så billig, kommer av at druen ikke har noen høy status, garnacha tintorera heter så fordi dens misjon på planeten, les i Spania, har vært å fylle ut med sin store fargeintensitet i (billige) blandingsviner. Den er kjent som alicante bouschet i Frankrike hvor den ble krysset fram i 1855. Dens mest kjente egenskap er at den er en av veldig få røde vitis vinifera-sorter med farget most. Fargen sitter altså ikke bare i skallene.  

 

Siden «unnfangelsen» har dette vært en pålitelig kilde til rødfarge, og til dels ekstremt høye avlinger, mens dens andre kvaliteter har vært undervurdert. Det er altså fram til nå, for vinen med det folkelige navnet finnes også som treliter, nå som Racimo Oscuro Garnacha Tintorera 2019 – og det som høres ut som et navn på vinbonden, er slett ikke det, men betyr rett og slett mørk drueklase.

Jordsmonnet i området er til dels svært kalkholdig. Det sikrer god syrlighet i vinen samtidig som det holder på fuktigheten.

Forskjellen til flaskeutgaven er liten, bortsett fra at boksvinen oppleves enda fyldigere med mer kjøttfull fruktighet. Begge gjør imidlertid jobben overfor gode hverdagsretter som pasta, pizza, taco, kjøttboller og pølser, men også vegetarretter. Tanninene er så myke at de ikke kræsjer med bittertonene i grønnsaker.

Bak disse vinene står et kooperativ, Unión Campesina Iniestense, som ligger i Castilla-La Mancha, det enorme vinområdet som dekker store deler av Spanias indre, og hvor kooperativene har hatt og fortsatt har en dominans. I starten for å sikre at vinbøndene fikk omsatt druene sine. I dag er kooperativene også en viktig motor i vinmarkedet. UCI-kooperativet ble etablert i 1944, mens moderniseringen for alvor startet på 90-tallet da de begynte å tappe i flasker og bygge merkevarer.

Kopperativet er i dag en moderne bedrift som håndterer druer fra til sammen 7000 hektar.

I dag får kooperativet druer fra 7000 hektar og 1500 av dem er økologisk dyrket. Kooperativet er dermed verdens største økologiske vinprodusent.

Iniesta som er navnet på landsbyen, ligger i Cuenca, i det østre hjørnet av La Mancha, på grensen til Valencia, og kooperativet lager vin av en rekke druesorter, men disse to vinene er de eneste av garnacha tintorera alene.

Buskbeskjæring er fortsatt regelen, og godt egnet i dette tørre klimaet.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Her finner du alle andre vinartikler som er forbeholdt klubbmedlemmer

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Ukens vin er Aperitifs mest populære spalte, og de anbefalte vinene som alltid er både rimelige og veldig gode kjøp, blir utsolgt veldig raskt. Derfor forbeholdes disse tipsene deg som er abonnent og medlem i Aperitifs Mat- og vinklubb.

Men dette til tross kan vinene ble utsolgt, noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Palmer Wine AS
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    119.50 kr
    Varenummer:
    12360701
    84 POENG
    Tacovin
  • Produsent:
    Palmer Wine AS
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    3.00l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla La Mancha
    Pris:
    368.20 kr
    Varenummer:
    12360806
    83 POENG
    Racimo Oscuro Garnacha Tintorera
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her