Ukens vin
Hvis du er rask, sikrer du deg denne vinen til halv pris

Hvis du er rask, sikrer du deg denne vinen til halv pris

120 kroner er latterlig lav pris for denne vinen som skulle kostet det dobbelte, men det er bare 400 flasker igjen.
Aase E. Jacobsen
07 August 2018 - 14:45

Juan Carlos Sancha Ad Libitum Tempranillo Blanco 2013 er en unik og interessant vin som nå dumpes til en utrolig billig penge. Og det er ikke fordi den er sliten, langt derifra.

Siden første gang jeg smakte den i 2014 har den riktignok mistet litt av fruktsødmen som er naturlig for enhver vin – det er omtrent som underhudsfettet som blir borte med alderen. Men til gjengjeld har mineralpreget kommet i forgrunnen og konsentrasjonen ellers er fortsatt på topp, takket være strålende syre. Den trenger derfor litt fett å jobbe med i form av en saus til den grillet sjømaten eller kjøttet, men spekeskinke og spekepølse er også godt følge.

Det som gjør denne vinen så unik er druen – hvit tempranillo er en sjeldenhet. Druesorten som er en mutasjon av rød tempranillo, og 97 prosent av DNA-et er identisk med denne, ble oppdaget så sent som i 1988 i en vinmark med veldig gamle planter.

Juan Carlos Sancha i vinmarkene sine som han har plantet ved 565 m.o.h. i den kjøligste delen av Rioja Alta.

Den ble inkludert i redningsprosjektet for utdøende druesorter som Universitetet i Rioja satte i gang, i regi av professor Juan Carlos Sancha, som er mannen bak ukens vin. Han plantet en parsell med hvit tempranillo ved 565 m.o.h. som ledd i sitt forskningsprosjekt. Samtidig ble denne druen godkjent for bruk av Riojas vinmyndigheter. 

Han valgte sørvendte skråninger i en av de kjøligste delen av Rioja Alta med kalkholdig jordsmonn hvor det er gunstig forhold for både syre- og sukkerutvikling. Samtidig som avlingen holdes nede gjennom tettere beplanting enn det som er tradisjonen i Rioja. 

Derfor lages denne hvitvinen heller ikke i store kvanta. 6000 flasker, av den grunn ville den vært et godt kjøp selv til full pris. I motsetning til tradisjonelt laget hvit riojavin, er den ikke fatmodnet. 

Slik hvitvin - om enn av en annen druemiks - er kjent som svært lagringsdyktig, men sliter i et marked som vil ha friskest mulig frukt. 

Disse er blant de mest lagringsdyktige

Derfor åpnet myndighetene i 2007 opp for å inkludere en rekke andre druesorter i miksen. Om det hjelper er tvilsomt. I hvert fall bidrar det neppe til å fremme renommeet for vinstilens lagringsevne.  

Se utvalget av hvit riojavin på polet

Professoren har til sammen 5 hektar og lager også to røde viner Peña El Gato av garnacha og Ad Libitum Maturana Tinta av den sjeldne røde druen maturana tinta som også er en del av redningsaksjonen.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her