Ukens vin
Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter

Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter

Begge disse to italienske rødvinene har deilig og myk frukt, god syre og nok alkohol til å være supre følgesvenner til både ribbe og pinnekjøtt.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2019 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Om du velger Giribaldi Dolcetto d'Alba Campo del Pero 2017 eller Giribaldi Barbera d'Alba Superiore Caj 2017 er mer et spørsmål om hvilken stil du liker. Enten om du er en dolcetto- eller barbera-type.

 

Dolcetto er alltid rundere og «søtere» mer moden i frukten med litt mindre syre enn barbera som er litt mørkere i frukten med godt balansert sødme. To løsninger på samme oppgave.

Barberaen bør være en kjenning all den tid den har vært i basis tidligere. Siden den gang har den løftet seg et hakk i kvalitet. Produsenten har gått over til økologisk produksjon og vinene er dessuten spontangjæret som gjør at de bruker lengre tid på denne prosessen enn med mer den effektive «kjøpegjæren». Det har ofte en positiv effekt på aromautviklingen.  

Vinene er laget med en kombinasjon av moderne og tradisjonelle teknikker, gjæring i stål og modning i store velbrukte eikefat. Det kler den gode runde frukten veldig godt.

 

Fra samme produsent kommer også en nebbiolo som byr på god valuta for pengene. Det lett eksotiske trevirkepreget gir også den til en lett julete karakter som gjør at den skiller seg noe fra andre Alba-nebbioloer.

Denne betegnelsen for nebbiolo, som ikke er barolo eller barbaresco, er nå forholdsvis sjelden all den tid de fleste bruker betegnelsen langhe nebbiolo. Det gir større fleksibilitet all den tid minstekravet til mengde av den dyrere nebbiolodruen er 85 prosent.

Hele familien Giribaldi i vinmarken i Rodello med husets siste stolthet - Alta Lange DOCG Spumante Metodo Classico.

Mario Giribaldi holder til i Rodello omtrent midt mellom DOCG’ene Barolo og Barbaresco, i den østlige delen av Langhe. Her er nebbiolo d’alba den mest prestisjefylte DOC-en, så det er kanskje årsaken til at de har valgt å holde seg til den. Druene til denne vinen kommer for øvrig fra et jordsmonn med innslag av det kalkholdige leirjorden som er så ettertraktet for denne druen.

Men familieeide Az. Agr. Mario Giribaldi lager også barolo, men først fra 2006-årgangen og av druer fra Novello, helt sør i Barolo DOCG. I dag disponerer de rundt 30 hektar og familiebedriftens moderne æra startet i 1999, men røttene i regionen er fra 1886, en ganske så typisk historie for Piemontes vinprodusenter.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her