Ukens vin
Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter

Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter

Begge disse to italienske rødvinene har deilig og myk frukt, god syre og nok alkohol til å være supre følgesvenner til både ribbe og pinnekjøtt.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2019 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Om du velger Giribaldi Dolcetto d'Alba Campo del Pero 2017 eller Giribaldi Barbera d'Alba Superiore Caj 2017 er mer et spørsmål om hvilken stil du liker. Enten om du er en dolcetto- eller barbera-type.

 

Dolcetto er alltid rundere og «søtere» mer moden i frukten med litt mindre syre enn barbera som er litt mørkere i frukten med godt balansert sødme. To løsninger på samme oppgave.

Barberaen bør være en kjenning all den tid den har vært i basis tidligere. Siden den gang har den løftet seg et hakk i kvalitet. Produsenten har gått over til økologisk produksjon og vinene er dessuten spontangjæret som gjør at de bruker lengre tid på denne prosessen enn med mer den effektive «kjøpegjæren». Det har ofte en positiv effekt på aromautviklingen.  

Vinene er laget med en kombinasjon av moderne og tradisjonelle teknikker, gjæring i stål og modning i store velbrukte eikefat. Det kler den gode runde frukten veldig godt.

 

Fra samme produsent kommer også en nebbiolo som byr på god valuta for pengene. Det lett eksotiske trevirkepreget gir også den til en lett julete karakter som gjør at den skiller seg noe fra andre Alba-nebbioloer.

Denne betegnelsen for nebbiolo, som ikke er barolo eller barbaresco, er nå forholdsvis sjelden all den tid de fleste bruker betegnelsen langhe nebbiolo. Det gir større fleksibilitet all den tid minstekravet til mengde av den dyrere nebbiolodruen er 85 prosent.

Hele familien Giribaldi i vinmarken i Rodello med husets siste stolthet - Alta Lange DOCG Spumante Metodo Classico.

Mario Giribaldi holder til i Rodello omtrent midt mellom DOCG’ene Barolo og Barbaresco, i den østlige delen av Langhe. Her er nebbiolo d’alba den mest prestisjefylte DOC-en, så det er kanskje årsaken til at de har valgt å holde seg til den. Druene til denne vinen kommer for øvrig fra et jordsmonn med innslag av det kalkholdige leirjorden som er så ettertraktet for denne druen.

Men familieeide Az. Agr. Mario Giribaldi lager også barolo, men først fra 2006-årgangen og av druer fra Novello, helt sør i Barolo DOCG. I dag disponerer de rundt 30 hektar og familiebedriftens moderne æra startet i 1999, men røttene i regionen er fra 1886, en ganske så typisk historie for Piemontes vinprodusenter.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her