Ukens vin
Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter

Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter

Begge disse to italienske rødvinene har deilig og myk frukt, god syre og nok alkohol til å være supre følgesvenner til både ribbe og pinnekjøtt.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2019 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Om du velger Giribaldi Dolcetto d'Alba Campo del Pero 2017 eller Giribaldi Barbera d'Alba Superiore Caj 2017 er mer et spørsmål om hvilken stil du liker. Enten om du er en dolcetto- eller barbera-type.

 

Dolcetto er alltid rundere og «søtere» mer moden i frukten med litt mindre syre enn barbera som er litt mørkere i frukten med godt balansert sødme. To løsninger på samme oppgave.

Barberaen bør være en kjenning all den tid den har vært i basis tidligere. Siden den gang har den løftet seg et hakk i kvalitet. Produsenten har gått over til økologisk produksjon og vinene er dessuten spontangjæret som gjør at de bruker lengre tid på denne prosessen enn med mer den effektive «kjøpegjæren». Det har ofte en positiv effekt på aromautviklingen.  

Vinene er laget med en kombinasjon av moderne og tradisjonelle teknikker, gjæring i stål og modning i store velbrukte eikefat. Det kler den gode runde frukten veldig godt.

 

Fra samme produsent kommer også en nebbiolo som byr på god valuta for pengene. Det lett eksotiske trevirkepreget gir også den til en lett julete karakter som gjør at den skiller seg noe fra andre Alba-nebbioloer.

Denne betegnelsen for nebbiolo, som ikke er barolo eller barbaresco, er nå forholdsvis sjelden all den tid de fleste bruker betegnelsen langhe nebbiolo. Det gir større fleksibilitet all den tid minstekravet til mengde av den dyrere nebbiolodruen er 85 prosent.

Hele familien Giribaldi i vinmarken i Rodello med husets siste stolthet - Alta Lange DOCG Spumante Metodo Classico.

Mario Giribaldi holder til i Rodello omtrent midt mellom DOCG’ene Barolo og Barbaresco, i den østlige delen av Langhe. Her er nebbiolo d’alba den mest prestisjefylte DOC-en, så det er kanskje årsaken til at de har valgt å holde seg til den. Druene til denne vinen kommer for øvrig fra et jordsmonn med innslag av det kalkholdige leirjorden som er så ettertraktet for denne druen.

Men familieeide Az. Agr. Mario Giribaldi lager også barolo, men først fra 2006-årgangen og av druer fra Novello, helt sør i Barolo DOCG. I dag disponerer de rundt 30 hektar og familiebedriftens moderne æra startet i 1999, men røttene i regionen er fra 1886, en ganske så typisk historie for Piemontes vinprodusenter.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her