Ukens vin
Her får du mye kosevin for pengene

Her får du mye kosevin for pengene

Denne billige spanske rødvinen er dessuten økologisk og derfor et ekstra godt kjøp.
Aase E. Jacobsen
22 September 2020 - 13:45

Bod. Viña Elena Estancia del Silenco 2018 er både god og rund med saftig og fyldig mørkere frukt, og samtidig med fin friskhet og godt lakrispreg.

  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Et veldig godt og representativt uttrykk for druen monastrell og Jumilla i det sørøstlige Spania.

Her kan du lese om andre rimelige monastrellviner fra Jumilla

Og selv om jeg mener den er aller best som drikkevin/kosevin, kan den fint brukes til mat, som en gryte med sopp, kjøtt og grønnsaker eller assorterte tapasretter.

Dette er rimeligste nivå av monastrell fra Viña Elena som holder til i Jumilla hvor de har 17 hektar vinmarker. Bodegaen ble etablert i 1948 og nå er det to søstre i tredje generasjon, Elena og Emi Pacheco, som holder i tømmene. Og monastrell er ikke uventet viktigste drue for Pacheco-familien.

Bli først til å bestille

Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre.

Elena Pacheco i vinmarken.
Pacheco-familien har 17 hektar vinmarker, med både 15 år gamle og mye eldre vinstokker som her.

At monastrell trives så godt her skyldes at den er varmekjær, og i Jumilla får den alt den trenger av sol, noen ganger litt for mye slik at alkoholen blir i meste laget, men i 2018 oppleves den riktig så balansert med sine 14 prosent. Den konstante blåsten samt det kalkholdige jordsmonnet sørger for at druene beholder friskheten.

All varmen og tørken gjør det er forholdsvis lett å drive økologisk i Jumilla. Plantene er på grunn av klimaet lite sykdomsutsatt og monastrell med sitt tykke skall er ekstra godt forsikret mot råte.

Normalt koster det 25-30 prosent mer å lage en vin av økologiske druer. At denne vinen likevel er så rimelig, skyldes en lite ressurskrevende prosess i vinkjelleren. Den sunne frukten får godgjøre seg med skallene i en stund ved 18 grader før gjæringen med druenes egne gjærsopper starter og da ved litt høyere temperatur. Vinen presses etter en knapp uke før den avsluttende malolaktiske gjæringen. Vinen hviler deretter i tank til den tappes i flaske og vips er den klar til å sendes til kunden.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her