For Ch. de Rouffiac Cahors Séduction 2015 byr på en veldig god og ren bærfruktighet med fint jordsmonnspreg og god struktur og stofflighet. En super vin til de fleste matretter hvor kjøtt er med i bildet. Men også pasta og vegetar på grunn av den gode saftigheten og sågar kraftig torsk. Den har dessuten nok bagasje til å tåle et middels langt opphold i kjelleren.
Denne vinen er priset som om den kommer fra en boks eller fra en storskalaproduksjon. Men det gjør den altså ikke. Ch de Rouffiac er med sine 75 hektar riktignok en ganske stor vingård, men for Cahors er den mer av gjennomsnittlig størrelse. Vinene herfra bærer Vigneron Independant på flaskekapselen. De en gruppering av 7000 selvstendige franske vinbønder som gjør hele prosessen selv, fra arbeidet i vinmarken til salg. Når jeg spiser på et enklere spisested i Frankrike velger jeg veldig ofte slike viner, selv om jeg ikke har hørt om eller smakt dem før, for de representerer svært ofte veldig god valuta for pengene. Slik er altså ukens vin.
Se utvalget av Cahors-vin i Norge
Den skulle riktignok kostet 20 kroner mer, så den er en aldri så liten gavepakke til norske vinelskere. Et velkomment tilskudd i januar når mange fortsatt slikker sårene etter overforbruk i desember. For dette er en vin som kan lagres 4-5 år i hvert fall. Cahors er et område som får altfor lite oppmerksomhet, beliggenheten øst for Bordeaux, har for evig og alltid plassert området i skyggen.
Det består på samme måte som Bordeaux av et stort antall mindre produsenter,
Beliggenheten midt mellom Atlanteren og Middelhavet, men ikke lenger enn 20 mil unna, gir området en blanding av kontinentalt og maritimt klima. Cahors’ totalt 4.000 hektar med vinmarker ligger på begge sider av elven Lot som med sin snirklete vei ut mot havet i vest, former ideelle forhold for vindruedyrking.
Ukens vin kommer fra Ch de Rouffiac som ligger på de sørvendte skråningene på elvens nordbredde. Her er jordsmonnet grusholdig etter århundrer med avleiringer og det gir en fruktig karakter til malbecen – som her kalles cot (eller auxerrois) – og ukens vin er en veldig god representant for denne stilen. De aller beste vinmarkene ligger på et platå med kalkholdig jordsmonn kalt Causses som ligger litt tilbaketrukket fra elven.
Her kan du lese mer om dette jordsmonnet
På sørsiden av Lot eier brødrene Pieron som står bak Ch de Rouffiac, en annen vingård, Ch Bovila. Dette jordsmonnet gir mer strukturerte forhold for malbec og dermed viner som tåler lang lagring. Vinene trenger også eik for modningen. En av grunnen til at ukens vin er så rimelig er at den er framstilt i sin helhet i betongtanker hvor den også har fått 12 måneders modning. Den er i motsetning til andre billigviner ikke filtrert, og er av den grunn tilsatt lite svovel. Det sikrer maks smaksutbytte, men gjør også at det vil danne seg bunnfall i flasken. Men det er altså et kvalitetstegn.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....