Ukens vin
Her får du en fruktig og forfriskende opplevelse av ung bordeaux og det til en like herlig pris

Her får du en fruktig og forfriskende opplevelse av ung bordeaux og det til en like herlig pris

2016-årgangen har gitt virkelig deilig fruktighet i Bordeaux, og det gjør at vinene smaker fortreffelig allerede nå.
Aase E. Jacobsen
15 Oktober 2019 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Og det selv på rimeligste nivå. For Ch. La Verrière Rouge 2016 kombineres årgangens fravær av nedbør med tilstrekkelig sol og kjølige netter til en herlig fruktig smak av Bordeaux’ typiske røde og mørkere frukt, som plommer, blåbær og solbær. Tanninene er myke, men med tilstrekkelig fasthet til at vinen kan følge sågar rødt kjøtt. Men også vegetarretter.

Noe som ville vært utenkelig for bordeauxvin i den rimeligere prisklasse om vi går et tiår eller flere tilbake. Vinen ville rett og slett vært for grønn i frukten til å kunne brukes til annet enn kjøttretter. Men så har mye skjedd med «vanlig bordeaux» i denne perioden.

En ting er klimaendringene – de økte temperaturene sikrer høyere modning, og mindre grønntoner. Men også på andre områder har det skjedd en positivt utvikling, særlig når det kommer til hvordan det jobbes i vinmarkene.

Gresset får gro mellom radene for å hindre erosjon og for å gi vinplantene konkurranse slik at de ikke blir for produktive. Beskjæringen er høy for å stimulere fotosyntesen maksimalt.

Den kan derfor kalles en moderne rød bordeauxvin i betydningen framtidsrettet, all den tid den er laget av bærekraftig dyrkete druer etter prinsippene i Haute Valeur Environnement, som er franske myndigheters egne sertifisering. Det innebærer at mye av innsatsen konsentreres i vinmarken, ikke bare gjennom vekstsesongen, men også i vinterperioden når plantene forbereder seg på en ny vår.

Om tradisjonene er lange for Ch. La Verriere, er selve produksjonsfasilitetene moderne.

Familien bak ukens vin er ganske typisk for det enorme landskapet som utgjør Bordeaux. Eiendommen som ligger helt nord i Gironde som er Bordeaux-fylket, på grensen til Dordogne, ble etablert på 1800-tallet. Vingården ble hardt rammet av vinluskatastrofen ved slutten av århundret. Først etter tretti år var vinmarken restituert. Fra 1960-tallet ble det gjennomført kvalitetsheving i vinmarkene og på 1980-tallet ble vinkjellerne fornyet med ståltanker.  

Alain Bessette og kona Dolores.

For tjue år siden kom dagens generasjon, Alain Bessette, inn i familiebedriften og brakte med seg nye tanker og erfaringer fra sine 10 år på andre vingårder. Han sørget for at arealet vokste betydelig fra 20 til 75 hektar, alt med samme kalk- og leirjord. Han bygde en barriques-kjeller og utvidet fasilitetene slik at de kunne håndtere den større mengden druer.

De har også bier som er bra for pollineringen. Og ikke minst kan vingården lage sin egen honning. Foto: Olena Mykhaylova
 

Som ellers i denne delen av Bordeaux er merlot hoveddrue for rødvin og sauvignon for hvitvin. De lager fem viner, to røde, to hvite og en rose. Den hvite parallellen til ukens vin, Ch. La Verrière Sauvignon Blanc 2018 er en like vellykket representant for det «nye» Bordeaux som den røde. Den er tro mot druetypens karakter, når den dyrkes og framstilles med kvalitet for øye, hvilket betyr fint blomsterpreg , god og rund moden frukt, fin konsentrasjon og friskhet. En super matvin til salater, vegetar eller rød fisk – eller når du vil ha et godt glass hvitvin.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her