Luis Pato Vinhas Velhas Branco 2017 er et veritabelt knallkjøp. Den byr på veldig stor munnfølelse og flott syrlighet. Den har mye å gå på og at den vil holde lenge, gir Vinhas Velhas Branco 1991 et godt bilde på. De er laget i to forskjellige tidsepoker, men mannen bak er den samme. Det finnes ikke så mye info om året 1991, men så langt jeg har fått klarhet i var det et godt år i Portugal, noe som også gjenspeiles i denne 27 år gamle vinen. Forskjellen i pris reflekterer kostnaden ved å lagre en vin i så mange år.
Gamle vinstokker, sære druesorter og kalkjord
Den eneste grunnen til at den unge utgaven er så rimelig er at den kommer fra Portugal, for selv om Luis Pato har et stort navn internasjonalt, er portugisisk (hvit)vin veldig gunstig priset. I hvert fall når vi tar hensyn til dens lagringspotensial. For det er langt fra alle rimelige hvite portugisere som tåler lang lagring, denne eller skal vi si vinene fra Luis Pato er heller unntakene.
For den enda rimeligere Luis Pato Maria Gomes Branco 2016 er et annet knallkjøp fra denne produsenten. Forskjellen på de to er druematerialet. Mens den første er laget av druer fra de eldste vinstokkene av typen bical, cercial og sercialinho, har den andre maria gomes som hoveddrue med tillegg av litt sercialinho. Om dette ikke høres velkjent ut, er det riktig, for Portugal har et enormt spekter av druesorter som bare dyrkes her.
I naboområdet lager en nordmann veldig gode røde og hvite viner
Bical er en druesort som hører hjemme i Bairrada. Luis Pato dyrker den i kalk- og leirjord noe som sammen med det faktum at den modner tidlig, sørger for en vin med god syre og moderat alkohol. Fram til og med 2003 kom imidlertid bicaldruene fra sandjord, så det lover ekstra godt for 2017-utgavens lagringspotensial sammenlignet med 1991. For begge utgaver ble bical blandet med like mengder cercial og sercialinho fra sandjord. To andre druer som også er nært knyttet til Bairrada.
Baga er likevel kongen
Mens cercial trolig er en naturlig krysning av malvasia fina og madeiradruen sercial, er sercialinho trolig en krysning av sercial og alvarinho som Luis Pato er alene om å satse på. Det de har til felles er at de har tykt skall og modner sent. De bidrar derfor med struktur til vinen.
Maria gomes har også lokal tilknytning, men er likevel Portugals mest utbredte hvitvinsdrue, om enn under et annet navn, fernao pires.
Bairrada og Luis Pato er mest kjent for sine røde viner av druen baga, og utvalget av hans viner er veldig godt i Norge. Her finner du både supre hverdagsviner og viner skapt for et langt liv i kjelleren.
Det inkluderer også røde paralleller til de to jeg nevner innledningsvis. Vinhas Velhas Tinto 2000 er et supert uttrykk for hvordan Luis Pato Vinhas Velhas Tinto 2015 som nå har overtatt for den strålende 2009, kommer til å bli med tiden. Foreløpig er 2015-utgaven noe knytt i stilen, syrefrisk og fast, og ikke like opulent som en baga fra et varmere år som 2000 og 2009. Men altså et godt bevis på at baga er en vin du må vente på. Den kommer garantert til å bli mer pinotlik med alderen. Så legg den godt inn i kjelleren.
Det aller beste røde kjøpet er likevel Luis Pato Colheita Seleccionada 2015, men her blander han baga og tourgia nacional, som gir en bløtere stil, og en vin som dermed er super å drikke nå. 150 kroner er latterlig billig for en vin av denne kvaliteten.
Her kan du lese om vingården og Bairrada
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...