Ukens vin
Elsker du amarone, vil du få enda større glede av denne vinen

Elsker du amarone, vil du få enda større glede av denne vinen

Denne zinfandelen har nemlig en konsentrasjon og rikdom som konkurrerer med de beste amaroner, men til en helt annen pris.
Aase E. Jacobsen
25 September 2016 - 13:44

Cline Ancient Vine Zinfandel 2014 er en virkelig flott vin med mye smak, god friskhet og fasthet som balanserer fruktsødmen veldig godt. Den er imidlertid helt tørr, og langt tørrere enn de aller fleste amaroner, som er en nyttig sammenligning. Begge kjennetegnes nemlig av stor munnfølelse og en del sødme.

Vinens Donald Trump?

Mens amarone har vært det siste tiårets smaksbombe, var zinfandel 1990-tallets. Var du flasket opp på 1970- og 1980-tallets lett anemiske europeiske viner, ble møtet med amerikanernes hemmelige vinvåpen er veritabel ganevekker.

Gamle vinstokker gir ekstra dybde til vinen.

 

 

Som den amerikanske vinskribenten Bob Thompson en gang sa det «it’s got all of California in it». Med det mente han at denne druen på det verste kan produsere noe av det voldsomste og svulstigste innen rødvin. I dag hadde han muligens sammenlignet denne vulgærutgaven av zinfandel med Donald Trump.

Langt unna syltetøy

Siden den gang har zinfandel mistet mye interesse blant vinnerdene og er blitt plassert i omtrent samme kategori som gewürztraminer (og amarone) med etiketten «need to know, but not to drink». Noe som selvsagt er urettferdig all den tid de fleste vinstiler ikke er så ensartet som en slik holdning skulle tilsi.

Så heller ikke zinfandel som kommer i alt fra billige syltetøyutgaver til komplekse og svært lagringsdyktige viner på nivå med eksempelvis barolo eller bordeaux. Og med prislapper på samme nivå.

Disse zinfandelene er legendariske 

At ukens vin er så lavt priset, er en kombinasjon av et markedsgrep - i USA koster denne vinen minst 22 USD - og det faktum at druene kommer fra en mindre kjent del av Nord-Californias Central Coast. 

Det er ikke første gangen denne produsenten tilbyr topp kvalitet for en billig penge

Contra Costa County er en relativt ny AVA – American viticultural area - og har dermed ikke den samme appellen som naboene Lodi og Livermore Valley når det kommer til zinfandel. Nærheten til San Francisco, rett over bukten, tilsier at vinmarkene får et nødvendig tilsig av kjølig luft i dette varme klimaet. Men også at dette er veldig gammelt vinland som har vært dyrket siden italienske og portugisiske innvandrere fulgte etter de spanske misjonærene utover 1800-tallet.

Beholder druene selv

Og druematerialet til ukens vin er som etiketten antyder fra virkelig gamle vinstokker. At de har overlevd både vinlus og forbudstid skyldes først og fremst det sandholdige jordsmonnet som ikke var attraktivt for verken vinlusa eller annen fruktdyrking. Sandjorden i kombinasjon med at vinstokkene ikke er podet sikrer også et veldig lavt utbytte, ifølge Clines vinmaker Charlie Tsegeletos.

Vinstokkene er ikke podet siden de vokser i sandjord - og her trives ikke vinlusa.

 

Vinmarkene er heller ikke blitt vannet hvilket har presset plantene til å utvikle lange røtter, visstnok ned til 6 meters dybde, for å finne næring.  

Tidligere er druene fra disse inntil 140 år gamle vinstokkene blitt solgt til langt mer kjente vinhus enn Cline, men nå velger denne produsenten å gjøre noe ut av arven fra forfedrene selv. Et godt valg, spør du meg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her