Ukens vin
Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten

Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten

En bedre budsjettløsning enn denne cavaen som finnes i samtlige polutsalg og som overbeviser gang på gang, finnes ikke.  Og det for bare 140 kroner. Dermed kan du være raus med serveringen.
Aase E. Jacobsen
25 Desember 2018 - 14:45

Pedregosa Reserva Clos 2015 finnes også i magnum i 10 polutsalg, så har du muligheten, går du derfor for den store flasken. Men i normalversjon er den også super. Siden jeg smakte den første gang i ny årgang, har den åpnet seg noe mer. Den fremstår som enda mer parfymert i frukten, men den gode friskheten og de fine små boblene sørger for å gi et balansert inntrykk. Og så koster den altså bare 140 kroner.

Pedregosa er en gammel kjenning i denne spalten, laget av den champagneelskende Ruben Pedregosa med familie som av den grunn lar vinen ligge mye lenger på bunnfallet enn det som en minstekravet for cava, 22 måneder mot 9 måneder.

Ruben Pedregosa.

Vel så viktig er det at de velger å dyrke druene økologisk (og noe som ikke er en selvfølge her midt i cavaland). Dette gir seg også utslag i å ta i bruk ny teknologi for å drive så miljøvennlig som mulig. I 2019 utvider de både med en ny vinkjeller midt i vinmarkene samt 22 hektar med eldre vinplanter, også den i Sant Sadurní d'Anoia, som er hovedstaden for cava. På sikt vil ekspansjonen øke kapasiteten betydelig. I dag lager Pedregosa 1,1 millioner flasker med cava.

Den nye vinkjelleren tas i bruk i 2019.

Samtidig går de tilbake til den gamle måten å beskjære plantene på, såkalt buskbeskjæring, og den lokale druen garnacha negra kommer inn i druemiksen for Pedregosa Reserva Millesime fra 2015-årgangen som fra januar blir å få i halvflaske, og som senere i 2019 kommer også for helflaske og magnum. Jeg fikk nylig en forsmak på den i form av halvflasken, og den lover usedvanlig godt.

Hester bidrar til å opprettholde biomangfoldet på vingården.
Hønene gjør også en innsats.

Men 2014-utgaven smaker fortreffelig, og finnes i 30 butikker spredt over hele landet. Også i magnum, men da kun i åtte utsalg.

Også den rimeligste Clos kommer i halvflaske over nyttår – for den som liker dette formatet. Selv forbinder jeg det mest med besteforeldregenerasjonen, som kjøpte «edle dråper» i små kvanta av gangen. Men halvflaskeformatet har mye for seg i dagens samfunn med stadig økende antall enpersonhusholdninger. Da er en halvflaske perfekt. Boblevin smaker jo aller best helt nyåpnet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her