Ukens vin
Den ene finner du allerede i polhyllene, den andre må bestilles, men begge er like trendy og byr på super valuta for pengene

Den ene finner du allerede i polhyllene, den andre må bestilles, men begge er like trendy og byr på super valuta for pengene

Mencia er en veldig trendy vinstil og Telmo Rodriguez har nå 20 års erfaring med denne druen og dens hvite bror, godello.
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2020 - 14:45
Gaba do Xil Godello 2018
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Gaba do Xil Godello 2018 har jeg fulgt siden 2005-årgangen som var et av mine første møter med druen godello, og Telmo Rodriguez’ tredje forsøk med denne den gang fortsatt uutforskede hvitvinskatten. Men det er takket være en redningsaksjon som startet allerede på slutten av 1970-tallet, da druesorten var så godt som utryddet, at vi kan nyte denne vinen i dag.

Siden den gang har den ene stjernevinmakeren etter den andre gått løs på druen som har sin opprinnelse i Valdeorras i Galicia, nordvest i Spania.

Her er en av disse stjernene

Telmos 2018-versjon er sublim og et veldig godt uttrykk for både druens potensial og Valdeorras oppsmuldrete skiferjordsmonn. De bratte og steinete åssidene langs elven Sil som renner fra fjellene i Asturias og nesten helt ut til Atlanterhavet i sørvestre Galicia. Den slynger seg bokstavelig gjennom de kuperte vinlandskapene i så vel Bierzo som Riberia Sacra og altså Valdeorras.

Les mer om denne delen av Spania

Disse regionene har derfor flere druer til felles, deriblant mencia som har oppnådd en enda større kultstatus siden starten av 2000-tallet da Telmo Rodriguez og etter hvert andre oppdaget denne druens potensial.

Skiferjordsmonnet, her i Ladeiras do Xil ,gir veldig karrige vekstforhold som igjen gir veldig interessante resultater i glasset.
Gaba do Xil Tinto 2018

Med Gaba do Xil Mencia 2018 har han klart å hente ut denne druens leskende parfymerte og mineralske tilbøyelighet som gjør den til den perfekte match til så vel pasta som vegetar eller torsk. Nordvest-Spanias svar på pinot noir. Som dessuten er å finne i de 62 største polutsalgene.

Til begge disse vinene som for øvrig er de enkleste fra Telmos Valdeorras-prosjekt, kommer druematerialet fra den vestre delen av regionen som grenser til Ribeira Sacra. Vinmarkene ligger ved 400 til 500 m.o.h. i et klima som betegnes som atlantisk med kontinental påvirkning. Det beste av to verdener med andre ord.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her