Druesortene gir nemlig viner med veldig lav alkohol, rundt 11 og sågar ned mot 10 prosent, men det mangler ikke på særpreg av den grunn.
Navarre d'Oeillades 2016 og Navarre Ribeyrenc 2015 har det aromatiske parfymerte urteaktige preget som er så typisk for gamle druesorter, men de er likevel ganske forskjellige. Den første er litt saftigere og den andre mer robust. Begge er imidlertid supre viner til grillfestens assorterte utvalg av retter med fra grønnsaker til saftige kjøttstykker.
Den lave alkoholen gjør dem dessuten til det som på fransk heter «vin de soif» - tørsteslukkere – og det trengs når vinen skal nytes utendørs, enten det nå er snakk om til lunsj eller under solrike forhold.
Bak vinene står Thierry Navarre som holder til i appellasjonen Saint Chinian i Languedoc-Roussillon hvor han og familien råder over 12 hektar. Tidlig på 1990-tallet fant han noen gamle vinstokker i en av parsellene som viste seg å være ribeyrenc (også kjent som rivairenc og aspiran/esperan), en nærmest utryddet drue som var populær på 1700- og 1800-tallet, og som regnes blant de aller eldste druesortene i Languedoc-Roussillon.
Kanskje 2000 år gammel
De første skrevne kilder hvor den er omtalt er fra 1500-tallet, og den antas å ha oppstått et sted mellom Nimes og Montpellier. I Jancis Robinsons vindrueleksikon nevnes at den sågar kan være så gammel at den er beskrevet av Plinius den eldre som levde mellom år 23 og 79.
Den lange historien gjør at denne druen er veldig godt tilpasset klimaet i Sør-Frankrike. Den tåler tørke og karrige jordsmonn, og all solvarmen til tross beholder den som fullmoden sin leskende karakter og altså lave alkohol.
Både ribeyrenc og oeillades har et sannsynlig slektsforhold til cinsault ifølge (foreløpige) dna-tester. Til tross for at cinsault har kommet i skyggen av grenache, syrah og carignan som kvalitetsdrue, og nå er mest kjent for å brukes til rosevin, er den en veldig gammel drue i Sør-Frankrike.
Denne produsenten lager mirakler med cinsault
Slektskapet til cinsault til tross, oeillades er helt annerledes, med blant annet noe dypere rødfarge, men ikke særlig mye tanniner. Selv om druen er nært knyttet til området rundt Saint Chinian, er den ikke tillatt i noen AOC-er. Derfor er både den og ribeyrenc-en såkalt «vin de France». Thierry Navarre lager for øvrig rosevin av oeillades, men det er altså den røde som er i salg i Norge.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev