Ukens vin
Disse vinene er både sjeldne og perfekte for årstiden

Disse vinene er både sjeldne og perfekte for årstiden

Oeillades og ribeyrenc er begge gamle druesorter som gir en vinstil vi sjelden støter på i dagens Sør-Europa.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2017 - 13:45

Druesortene gir nemlig viner med veldig lav alkohol, rundt 11 og sågar ned mot 10 prosent, men det mangler ikke på særpreg av den grunn.

Navarre d'Oeillades 2016 og Navarre Ribeyrenc 2015 har det aromatiske parfymerte urteaktige preget som er så typisk for gamle druesorter, men de er likevel ganske forskjellige. Den første er litt saftigere og den andre mer robust. Begge er imidlertid supre viner til grillfestens assorterte utvalg av retter med fra grønnsaker til saftige kjøttstykker.

Den lave alkoholen gjør dem dessuten til det som på fransk heter «vin de soif» - tørsteslukkere – og det trengs når vinen skal nytes utendørs, enten det nå er snakk om til lunsj eller under solrike forhold.

Thierry Navarre.

Bak vinene står Thierry Navarre som holder til i appellasjonen Saint Chinian i Languedoc-Roussillon hvor han og familien råder over 12 hektar. Tidlig på 1990-tallet fant han noen gamle vinstokker i en av parsellene som viste seg å være ribeyrenc (også kjent som rivairenc og aspiran/esperan), en nærmest utryddet drue som var populær på 1700- og 1800-tallet, og som regnes blant de aller eldste druesortene i Languedoc-Roussillon.

Fra Saint Chinian. I vinmarkene er det brunt - altså jernholdig - skiferjordsmonn.

 

Kanskje 2000 år gammel

De første skrevne kilder hvor den er omtalt er fra 1500-tallet, og den antas å ha oppstått et sted mellom Nimes og Montpellier. I Jancis Robinsons vindrueleksikon nevnes at den sågar kan være så gammel at den er beskrevet av Plinius den eldre som levde mellom år 23 og 79.

Den lange historien gjør at denne druen er veldig godt tilpasset klimaet i Sør-Frankrike. Den tåler tørke og karrige jordsmonn, og all solvarmen til tross beholder den som fullmoden sin leskende karakter og altså lave alkohol. 

Thierry Navarre med en ribeyrenc-klase.

Både ribeyrenc og oeillades har et sannsynlig slektsforhold til cinsault ifølge (foreløpige) dna-tester. Til tross for at cinsault har kommet i skyggen av grenache, syrah og carignan som kvalitetsdrue, og nå er mest kjent for å brukes til rosevin, er den en veldig gammel drue i Sør-Frankrike.

Vingården ligger i Roquebrune i Saint Chinian. 

Denne produsenten lager mirakler med cinsault

Slektskapet til cinsault til tross, oeillades er helt annerledes, med blant annet noe dypere rødfarge, men ikke særlig mye tanniner. Selv om druen er nært knyttet til området rundt Saint Chinian, er den ikke tillatt i noen AOC-er. Derfor er både den og ribeyrenc-en såkalt «vin de France». Thierry Navarre lager for øvrig rosevin av oeillades, men det er altså den røde som er i salg i Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her