Ukens vin
Dette kan bli din nye høstfavoritt

Dette kan bli din nye høstfavoritt

Aglianico fra området innenfor Vesuv og Napoli gir mye smak og karakter til vinen, også en rimelig vin som denne. Den finnes også i en hvit utgave som er like godt priset.
Aase E. Jacobsen
12 November 2019 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder Foto: Julie H. Amundsen
 

Janare Aglianico del Sannio 2017 har det fine røykpreget som er så typisk for vin fra denne delen av Italia. Dessuten veldig god bløthet og modenhet i frukten, men også bra syrlighet og fine tanniner som gjør den til en utmerket matvin. Og spesielt til kjøttretter som vi forbinder med høstmenyen, lam, vilt og gode gryter. Men også til ost.

At denne vinen er så gunstig priset, skyldes at den kommer fra et kooperativ, La Guardiense, ifølge dem selv ett av de største landbrukskooperativer i hele Italia, med 1000 medlemmer som gir tilgang på druer fra 1500 hektar vinmarker.

Det er ikke første gang dette kooperativet sender vin til Norge. For drøyt ti år siden var en litt annen blanding tilgjengelig i basisutvalget og da til en ekstra gunstig pris. Siden den gang har kooperativet høstet mange priser.

Suksessen skyldes også at vinmakeren heter Riccardo Cotarella, en de viktigste aktørene for Italias moderne vinrevolusjon. Han deler sin tid mellom sin egen virksomhet Falesco i Umbria og La Guardiense.

Kooperativet ligger i Guardia Sanframondi i regionen Benevento, men vinområdet (DOC-et) heter Sannio, derav navnet.

Vinmarkene ligger i et kupert landskap noen mil innenfor Napoli.

Sannio dekker det kuperte innlandet til Napoli som i antikken ble kalt Samnium. Her bodde samnittene, og en av dem har skrevet seg inn i historien for alltid, nemlig Pontius Pilatus som var prefekt av den romerske provinsen Judea, og holdes ansvarlig for korsfestelsen av Jesus.

Om området i dag domineres av jordbruk og «hverdagsviner», er dets historiske betydning hevet over enhver tvil.  Allerede Plinus den eldre priset vinene herfra som røykpregete, og det gir jeg ham rett i selv 2000 år senere.

 

Her dyrkes eldgamle druesorter som aglianico, områdets viktigste røde drue – som også gir opphav til dets mest kjente rødvin, Aglianico del Taburno DOCG. Den mest utbredte druen er imidlertid den hvite falanghina som i form av Janare Falanghina del Sannio 2018 er å få på polet til samme gunstige pris.

Falanghina dyrkes høyere i landskapet enn aglianico, 3-400 m.o.h. mot 250-300 m.o.h., men jordsmonnet for begge er kalkholdig leire.

Det har gitt en liten perle av en hvitvin med sin herlige fruktighet og fine salt- og sjøaktige karakter. Topp til høstlig sjømat. Eller når du bare vil ha et godt glass hvitvin til en god pris.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her