Ukens vin
Knallgodt priset chianti

Knallgodt priset chianti

For utrolige 139,90 får du en herlig smak av chianti som kan bli din nye favoritt enten du trenger en vin til pasta, pizza, vegetar eller vinkosen.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2019 - 19:03
 

Castello del Trebbio Chianti Superiore 2017 byr på deilig kirsebærfrukt, flott syrlighet og snev av urter og tobakk. Et selvfølgelig valg til pasta, men et like godt følge til både lam og elg, men også vegetarretter.

Den smaker ikke helt som annen chianti, og årsaken er at den kommer fra underområdet Rufina i det nordlige Toscana, noen mil nordøst for Firenze. Dette er den kjøligste delen av Chianti, og Castello del Trebbio ligger dessuten i ytterkanten av Rufina, ved 400 m.o.h. ved foten av Appenninene som skiller Toscana fra Emilia-Romagna i øst. Snø er derfor ikke uvanlig her. Det var det under mitt besøk i påsken 2008.

Les mer om Rufina her

Den har i tillegg til seks måneder i ståltank, seks måneder i 2000 liters velbrukte fat, også kjent som botti,. Det gir altså ingen eikesmak, men åpner vinen og forbereder den på et liv i flasken. Dette er egentlig ikke en lagringsvin, men den tåler fint 5-6 år gitt dens gode struktur.

Ståltankversjonen av denne vinen kostet 120 kroner for 12 år siden, også da et veldig godt kjøp, men med dagens sterke euro, er den et ekstra godt kjøp, og tilhører ellers det aller mest prisgunstige sjiktet for toscansk vin.

Trebbio-borgen er fra 1184.

Forskjellen til sist den var tilgjengelig i Norge, da i 2015-årgang, er ifølge Anna Baj Macario som lager vinen sammen med mannen Stefano Casadei, at den er blitt Chianti Superiore, hvilket krever lavere avling og modning i fat. Hun mener vinen trenger det siden det kjøligere klimaet i Rufina gir tøffere tanniner enn i lavlandet og ellers i Chianti. De høyere temperaturene i 2017 ga for øvrig god modning, hvilket gjør at den fremstår som svært så myk og harmonisk allerede.

 

Anna Baj Macario og Stefano Casadei med barna i vinmarken. Foto: alessandro castiglioni

Årsaken til at det ikke står Rufina på etiketten er at halvparten av de 60 hektarene med vinmarker ligger utenfor Chianti Rufina DOCG. De lager kun en Rufina, en riserva fra vinmarken Lastricato, og som modnes i 30 måneder i botti. Den finnes ikke (ennå) på polet.

Utsikt fra borgen mot Appenninene.

Se utvalget av Chianti Rufina på polet

Siden jeg besøkte Anna i 2008 har mye skjedd. De har blant annet lansert konseptet BioIntegrale som innebærer utvikling av polykultur på den 350 hektar store eiendommen. Målet er å være mest mulig selvforsynte for sine mange aktiviteter, her drives både hotell/agriturismo, restaurant og matproduksjon som olivenolje, spelt, safran, ulike typer syltetøy og kosmetikk i tillegg til vin. BioIntegrale medfører også en mest mulig naturlig framstilling med spontangjæring og fravær av alle tilsetninger. Kun druer.

BioIntegrale sørger for selvforsyngrad når det kommer til (økologiske) grønnsaker.
Castello del TRebbio er ledende i Italia på safrandyrking.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her