Ukens vin
Dette er din nye hverdagsbordeaux

Dette er din nye hverdagsbordeaux

Ch. Lamothe-Vincent har ikke bare en med tre svært prisgunstige viner som aller koster under to hundre kroner.
Aase E. Jacobsen
20 Februar 2018 - 14:45

Ch. Lamothe-Vincent 2016 er den aller rimeligste og en av de aller beste bordeauxene under 150 kroner i salg akkurat nå. Den er ikke overraskende laget i en fruktdreven stil med såkalt kaldmaserasjon før gjæringen og begrenset bruk av fat. Vinen får likevel et opphold på bunnfallet i ni måneder, enten i ståltank eller trefat før flasketapping.

Med merlot som hoveddrue har det gitt en vin med sødmefylt mørk frukt og søt lakris som balanseres av fin syre. En super vin til gryter, grillmat, biff og hamburger – eller når du bare har lyst på et godt glass rødvin – som ikke koster skjorta.

De to andre vinene fra denne produsenten er litt mer påkostet, både i form av strengere utvalg av druemateriealet og mer kostnadskrevende arbeid i vinkjelleren. Begge er dessuten fra 2015-årgangen som gjennomgående ga veldig rik moden frukt og tanninstruktur for vinene fra Bordeaux. Alkoholnivåene er også høyere for disse to vinene, trolig fordi druene kommer fra sørvendte og dermed solbakte vinmarker.

De er likevel forskjellige. Ch. Lamothe-Vincent Intense 2015 er på sin side en cabernetdominert vin og har dermed en litt annen retning på den mørke og sødmefylte frukten. En veldig solid vin som også tåler flere år i kjelleren. Noe den også vil vinne på om du liker en mer utviklet fruktkarakter enn hva vinen viser i dag.

Ch. Lamothe-Vincent Heritage 2015 er som den rimeligste utgaven, merlotdominert og har noen fellestrekk med den, rent bortsett fra at Heritage har fått lengre tid i tanken med drueskallene og ikke minst 12 måneder i franske og amerikanske eikefat. Resultatet er en større vin på alle måter som også har nok struktur til å tåle minst 8 år i kjelleren. Den drikker imidlertid veldig godt allerede til gode retter med rødt kjøtt.

Vinprodusenten holder til i Entre-deux-Mers som er en enorm kilde til mye rimelig bordeauxvin. Ikke alt er like interessant, men med den yngre generasjonens satsing på kvalitet i både vinmark og vinkjeller, oppnås resultater som vinene fra Ch. Lamothe-Vincent. Det er brødrene Christophe Fabien Vincent som siden 2000 har lagt ned et betydelig arbeid i å utvide vinmarkene, de dekker nå 90 hektar, samt analysere jordsmonnet for å optimalisere forholdet mellom jordsmonn og druesort. De har også introdusert såkalt bærekraftig jordbruk. Det har belønnet dem med High Environmental Value-sertifikat som er det fremste for bærekraft innen fransk landbruk. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her