Som en helt ny vinstil, druer du aldri har hørt om – eller legge på litt ekstra og få noe som smaker mye mer enn hva du vanligvis velger. Og helt uten å måtte ty til bestillingsutvalget. Det siste er den største utfordringen for min del, altså å både finne noe helt nytt og samtidig som er tilgjengelig i basishyllene.
Selv om jeg både vred hjernen og nistuderte våre og polets nettsider, fant jeg ingen basisvarer jeg ikke hadde smakt før – og samtidig kunne anbefale med hånden på hjertet. Bortsatt fra flere velkjente viner som har byttet årgang i det siste. Og det er jo også upløyd mark og en nyhet god som noen.
Palladino Barbera d’Alba Sagace Superiore 2017 er en slik godbit som finnes på 239 pol og har vært med oss i en årrekke, og som aldri skuffer. Derfor har jeg laget den som en favoritt i pollista.
Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
I siste årgang ut, er den ekstra solid og fortsatt en god representant for en tradisjonell barberastil. Og altså et svært godt kjøp som fungerer til alle påskens menymessige utfordringer.
Det gjør også Travaglini Gattinara 2016 som ikke er kommet i ny årgang siden sist, men som har fått tilførsel av mer kraft ved at det som skulle blitt Gattinara Riserva 2016, er brukt til denne vinen som har fast plass i 62 polutsalg. Den finnes også i magnum som er en veldig interessant kandidat for kjelleren.
Tørr utfordring
Om du er blant dem som har angst for restsukker (uten å ha diabetes), er det å velge en hvitvin med litt sødme, en måte å utfordre seg selv på. Molitor Tradition Riesling 2018 som finnes i 239 polutsalg, har veldig god fruktsødme, men oppleves ikke søt-søt med 10,6 gram restsukker, takket være 2018-årgangens forfriskende syre og deilige fruktighet.
Det er det som er så genialt med riesling fra særlig Mosel (som denne) og sidedalen Saar-Ruwer. Disse områdene har historisk sett bydd på de kjøligste vekstforholdene for tysk riesling og dermed gitt det mest delikate uttrykket for denne druen, og ofte i form av vin med restsukker og lav alkohol. Med klimaendringene har en stadig tørrere vinstil trådd fram, og denne vinen er et godt eksempel på utviklingen.
Kombinasjonen av syre, sukker, fylde og moderat alkohol gjør dessuten at denne vinen som forresten er svært gunstig priset, fungerer veldig godt til mat: alt fra krydret mat, via sushi og asiatisk til salt eller speket mat, samt fermentert mat – om du om du er blant dem som har mye tid hjemme og eksperimenterer vilt på kjøkkenet.
Har du ikke prøvd å lage kimchi før, er det nå du skal prøve
Det finnes utfordringer som er helt tørre også. Hiruzta Txakolina 2019 (i 180 polutsalg) er både knusk tørr og svært mineralsk og et supert alternativ om sjømat, særlig om skalldyr og skjell står på menyen. I tilfellet med denne vinen, er det altså navnet på både vinstil og druetype som er utenfor de flestes komfortsone.
Txakoli er en vinstil fra den basiske nordvestre delen av Spania og her er det den hvite druen hondarribi zuri som ruler - et navn som ikke brukes bare om én, men tre forskjellige druesorter.
Her kan du lære mer om denne spesielle druesorten og vinen
Det gir deg litt å hjernetrim og tungegymnastikk innimellom puslespill, kryssord og quiz.
Fysiske utfordringer
En annen måte å tenke nytt på, er å ikke handle vin på taxfree (eller i Sverige). For mange er det selvsagt en stor overgang, men også en fin måte å sette ting i perspektiv. Det er en nødvendig konsekvens av dagens tilstand.
Niepoort Fabelaktig Douro 2018 er en gammel kjenning fra så vel polet (i alt 239 butikker) som taxfreebutikkene. Den er ekstra saftig og juicy i ny årgang, men har fortsatt karakter fra stedet den kommer fra, nemlig Douro. Det betyr både et fint jordsmonnspreg ved siden av god bærkarakter – husk at den er laget av druer som kunne vært brukt til portvin. Men som er laget for å gi umiddelbar nytelse, alene eller til mye av det du kommer til å servere i påsken.
Så om du er blant dem som savner den faste shoppingrunden før bagasjen skal hentes, ja, så får du akkurat den samme følelsen ved å kjøpe vinen på polet, riktignok til 40 kroner mer. Men du slipper å slepe den med deg på Flytoget eller annen transport fra flyplassen, og det er verdt pengene, mener nå jeg. Men siden dette ikke er en aktuell problemstilling før om mange måneder, er det bare å innstille seg på å finne taxfreefavorittene i polhyllene heretter.
Mentale utfordringer
Det samme gjelder Cune Crianza 2016 som er en super kandidat til påskelammet – eller påskepastaen. Den finnes i så å si alle polutsalg, bortsett fra de 20 minste butikkene, men i dette tilfellet må du ut med 50 kroner mer på polet enn taxfree. Selv det er den absolutt verdt, også om du tenker på hvor mye du har spart miljøet ved å gå eller ta bilen til nærmeste polutsalg i stedet for fly tur-retur.
Hvis du trenger en større smaksmessig og kanskje sågar mental utfordring, for eksempel i form av en naturvin, er Preisinger Pannonia Natur 2017 en aldri så liten perle i de 62 største butikkene. Naturvin betyr en vin som ikke er tilsatt svovel underveis i framstillingen, som oftest laget av druer dyrket etter økologiske eller biodynamiske prinsipper, og at vinen er laget uten særlig grad av inngripen underveis og definitivt uten noen form for tilsetninger, heller ikke gjær.
Midt i koronasjokket kom en gladnyhet ved at franske vinmyndigheter nå har gjort denne vinstilen stueren med en egen lovgivning, det har riktignok tatt ti år, så sent, men godt. Vin Méthode Nature er litt mindre streng når det kommer til svoveltilsetting enn hva den regjerende definisjonen har vært. Nå åpnes det for inntil 30 mg/l totalt (inkludert svovelet som finnes naturlig i vinen), men eventuell tilsetting kan bare skje før flasketapping.
Utfordrer prosecco
Om du fortsatt henger med og er i det tekniske hjørnet, er De Stefani Rose 0.15 Brut Millesimato en «rosa prosecco» på plass i de største polutsalgene og et resultat av en norditaliensk innovasjon: Fra 0 til 15 betyr at druene kjøles til frysepunktet før de settes til gjæring ved 15 grader, i denne prosessen som finner sted i en lukket tank produseres også boblene i vinen. Hensikten med de lave temperaturene er maksimal renhet i frukten, og i dette tilfellet er det brukt den lokale røde druen raboso som normalt ville gi en litt rustikk, men syrefrisk karakter til (rød)vinen, men som her framstår som aromatisk og delikat fruktig, med lett sødme.
Prøv den til røkelaksen, chilinøttene eller i solveggen. Den er like ren, men ikke like «naken» som Am Stein Pure & Naked (i de 62 største butikkene). For dette er en tysk perlende naturvin hvor det meste skjer i flasken siden vinen er tappet med gjærrester og uten filtrering. Altså en vin helt uten manipulasjon, med en veldig artig, litt annerledes fruktkarakter som gjør den til en spennende partner til alt fra sushi, via asiatisk mat til vegetar.
Annerledesheten kommer også fra druemiksen, sauvignon blanc og cabernet blanc. Den siste er ikke en skrivefeil, men derimot en hybrid og litt av den samme utfordringen som med den basiske hvitvinen over. En hybrid er en krysning av en vitis vinifera-druesort med en annen art i familien av vinplanter (vitis), som det finnes i alt 79 av.
I tilfellet cabernet blanc er det cabernet sauvignon som er krysset med en motstandsdyktig druesort som altså inkluderer andre vitis-typer. Cabernet sauvignon tilhører vitis vinifera som er den viktigste vinplante-arten for kvalitetsvin. Hybrider har ikke vært så vanlig når kvalitetsvin er temaet, gjerne fordi aromaene ikke oppleves som like rene, men det er i ferd med å endre seg. Årsaken er at klimaendringene og nye kjøligere vinområder, deriblant Norge, presser på utviklingen av nye sorter, ikke minst dukker genmodifisering opp som et alternativ.
Her kan du lese mer om dette høyaktuelle og kontroversielle temaet
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....