Ukens vin
Denne herlige rødvinsboksen kommer til å glede langt utover høsten
Foto: (Marte Eyde Kjuus)

Denne herlige rødvinsboksen kommer til å glede langt utover høsten

Den har saftigheten som trengs for å nytes mens det fortsatt er lunt i været, og struktur nok til å følge en mer høstlig meny. Så er den laget av en av Piemontes dyktigste vinmakere.
Aase E. Jacobsen
20 August 2019 - 14:45
  Foto: Marte Eyde Kjuus

Fratelli Viticultori Langhe Rosso 2017 er leskende og saftig med lett bitt og en parfymert jordsmonnsaktig karakter. Det kan den takke nebbiolodruen for som utgjør 50 prosent av blandingen. Resten av miksen består av de to andre mest typiske druene for rød piemontevin, nemlig barbera og dolcetto.

Druematerialet kommer fra vinmarkene til den familieeide produsenten Fratelli Abrigo. De har til sammen 27 hektar fordelt på flere adresser i Langhe som er navnet på den større regionen som samler så vel Barolo, Barbaresco, Alba og Astis vinmarker.  

Abrigo holder imidlertid til i ytterkanten av Diano d’Alba, 12 kilometer sør for Alba. Diano er en av sju DOC/DOCG-er for dolcetto og fikk den høyeste betegnelsen i 2010. I tillegg til Diano finnes de to andre Dolcetto DOCG-er, nemlig Dogliani og den noe mindre kjente Ovada.

Diano ligger midt mellom Barolo og Barbaresco og dekker 300 hektar vinmarker ved 300 m.o.h. og over. Siden dolcetto modner så mye tidligere enn nebbiolo, dyrkes den ofte i de høyereliggende vinmarkene hvor nebbiolo strever med å bli moden. Det hjelper også til å gi den normalt syresvake dolcetto bedre friskhet. Vinn-vinn med andre ord. 

Denne østlige delen av Barolo byr også på vakkert landskap.

I november lanseres Abrigos Diano d’Alba Dolcetto i en kategori som så langt er svakt representert på polet. Utfra hva dolcettoelementet har bidrat med til boksen, er det grunn til å glede seg.

Se utvalget av Dolcetto Diano d'Alba på polet

Fersk dolcetto rett fra tanken.

Inntil videre må vi nøye oss med boksen, og det som er spesielt med den er ved siden av at den kun finnes i Norge, er at den er laget som et samarbeid mellom den høyt ansette vinmakeren Gian Luca Colombo, Daniele Gaia og den norske importøren. Gian Luca er sjefen til Daniele i vinkjelleren til Réva, en av de nyere storsatsningene i Langhe som startet opp i 2013 på initiativ fra Miro, en tsjekkisk businessmann. Vinkjelleren ligger i San Sebastiano i Monforte d’Alba og inkluderer så vel en restaurant kalt Fre, som et golf- og spahotell, begge med like høye ambisjoner som det som lages i kjelleren.  

Se vinene fra Réva på polet her

De mest berømte vinparsellene ligger imidlertid ikke i Monforte, men derimot i kommunen Novello som Ravera, men de har også parseller i Lazzarito i Serralunga og Cannubi i Barolo. Det skyldes at vinmarkene rundt vinkjelleren tilhører dels et lavere kvalitetsnivå innen Barolo og dels at de er plantet med barbera og dolcetto samt også sauvignon blanc og gris som jeg fikk smake under mitt besøk sist desember. En veldig uvanlig hvit piemonteser (kalt Grey), men like fullt en svært vellaget vin.

Fratelli Abrigo er en typisk representant for familieide vingårder i området.

Men Gian Luca er nok mest kjent i Norge for vinene han lager sammen med kona, på vingården Segni di Langa, de er i en helt annen mer naturnær stil, men hvilket dokumenterer hvilken allsidig vinmaker han er.

Les mer om Gian Luca og Segni di Langa her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her