Ukens vin
Denne cavaen er et fantastisk godt kjøp

Denne cavaen er et fantastisk godt kjøp

Den dekker de fleste behov når det skal ønskes velkommen til fest for mange og når fingermat er med i bildet.
23 April 2019 - 13:45
 

Vilarnau Brut Nature Reserva Vintage 2016 er usannsynlig billig, for den er laget etter alle kunstens regler for musserende vin, og likevel koster den bare en hundrings. Den har to år på bunnfallet i flasken etter gjæringen som produserer boblene. Og de er veldig fine og små, men tilstrekkelig mange til å gi den ettertraktede moussen som vi alle liker så godt – spesielt når vi skal settes i feststemning.

At den er helt tørr, passer ekstra godt inn i dagens smakspreferanser, samtidig som det kler vinen veldig godt. Den fantes tidligere i en søtere utgave tidligere, og den var ikke like vellykket, det ga vinen for mye sødme på toppen av noe søt frukt. Den fantes også i en helt tørr økologisk utgave inntil nylig, men nå er det denne som har tatt over.

Bak denne cavaen står Vilarnau som siden 1982 tilhører Gonzalez Byass, en stor gruppe av spanske vingårder. Vilarnau er en mindre cavaprodusent som lager vin fra sine 20 hektar som dyrkes økologisk/bærekraftig. Beliggenheten er rett utenfor Sant Sadurní d’Anoia – selve cavahovedstaden nordvest for Barcelona, hvor alle de andre kjente cavaprodusentene holder til, som Juve y Camps, Codorniu og Raventos i Blanc, for å nevne noen.

I bakgrunnen ses det ikoniske fjellet Montserrat.

Les mer om Raventos i Blanc og deres jobb for å løfte cavaens renomme her

Selv om cava kan produseres i 159 forskjellige landsbyer i Spania, står Sant Sadurní d’Anoia for 99 prosent av all cava produsert.

Macabeu kan produsere store mengder druer om den ikke kontrolleres.

De viktigste cavadruene er macabeu, parellada og xarel-lo med den siste som den som gir ryggrad og lagringsevne. Ukens vin har ikke xarel-lo i miksen, derimot chardonnay som gir cavaen en internasjonal touch. Macabeu (fruktig og floral, men lite syrlig) og parellada (fruktig, aromatisk og syrlig) er begge produktive druesorter som kan bidra med en litt rustikk karakter om de ikke holdes i tømmene. I cavaene som skal lagres ekstra lenge på bunnfallet holdes gjerne disse druesortene tilbake i miksen. Det gjelder altså ikke ukens vin, den er både fruktig og ren med pen kompleksitet etter 24 måneder på bunnfallet, og trolig er det sammen med økotilnærmingen et resultat av at avlingen er på 8-10 tonn per hektar mot lovens maks på 12 tonn .

NB Det er fortsatt 2015-årgangen som gjelder selv om det er registrert 2016 på vp.no. Årgangsbytte skjer i løpet av et par uker. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her