Ukens vin
Denne 27 år gamle vinmakeren gir Tysklands mest utskjelte drue solid revansj og det til svært gunstig pris
Foto: (Boris Korpak)

Denne 27 år gamle vinmakeren gir Tysklands mest utskjelte drue solid revansj og det til svært gunstig pris

Christopher Full sørger for at müller-thurgau får vise sine iboende kvaliteter, men nøyer seg ikke med det.
Aase E. Jacobsen
02 Juni 2020 - 13:45

Müller-thurgau er så sterkt knyttet til den velfortjent utskjelte liebfraumilch-vinstilen at den aldri klarte å få samme gjenfødelse som kilden til vinene. Vi snakker altså om vinregionen Rheinhessen som i de siste par tiårene har opplevd en enorm utvikling, men primært med riesling i førersetet. Müller-thurgau ble stående igjen på perrongen da rieslingtoget raste videre. Inntil dagens generasjon av unge vinbønder gjenoppdaget den.

For müller-thurgau har ingenting å skamme seg over. De siste DNA-testene viser at den er en krysning av riesling og en sveitsisk druesort kalt madeleine royale som igjen er en krysning av pinot og schiava grossa. Det som ødela for druesorten, var måten den ble dyrket på med ekstremt høye avlinger og de resulterende karakterløse vinene.

 
  Foto: Picasa

Fritz Müller Perlwein Müller-Thurgau Trocken 2019 er en slik revansjvin – laget av druer fra gamle vinstokker, og som har med seg druesortens iboende fedme og sødme helt ut, men som også balanseres av god syre i siste årgang. En ikke helt tørr «tysk prosecco» som skapt for sommerlig vinglede. Bak denne vinen står Rheinhessen-vinbonden Jürgen Hofmann som med denne vinen ville fortelle müller-thurgaus historie med en 100 prosent upretensiøs vin.

Christopher Full har tatt steget fullt ut (som forventet med det navnet) og lager med Weing. Full Müller-Thurgau Felsenthron Full of Joy 2018 en helt tørr versjon. Den viser til fulle at denne «uglesette arbeidshesten» har gode kvaliteter – når den behandles på best mulig måte, ikke bare i vinmarken, men også i vinkjelleren. Det betyr skallkontakt under gjæringen for en del av vinen. Gjæringen gjæres med druenes egne gjærsopper i brukte barriquefat og ståltanker og lang modning på bunnfallet.

Weingut Full holder til i Mölsheim i Rheinhessen.

Denne gjennomførte prosessen ble müller-thurgau aldri før tilgodesett med, siden den ble et offer for Tysklands mørke periode ren vinmessig. Müller-thurgau har fra naturens side tynt skall, men med lave avlinger fra gamle vinstokker, blir det tykkere og gir mer karakter til vinen, og derfor kan sågar skallkontakt gjøres med hell.

Det har gitt en vin med god fruktfylde, fin syre og lett bitt fra skallene som kler den veldig godt. Et supert følge til sesongens grønnsaker – eller når du vil ha et godt glass hvitvin. Et veldig godt kjøp som gir en super avveksling fra den ofte noe ensformige karakteren til rimelig (tørr) riesling.

Christopher forteller at fra det øyeblikk han laget sin første vin i eikefat, var han solgt. Nå lager han 90 prosent av vinene i brukte barriques.

Christopher Full har mer på hjertet enn å rettferdiggjøre müller-thurgau. Scheurebe er en drue som riktignok aldri havnet i samme uføre som müller-thurgau, men som likevel ikke fikk være med på moroa slik som Rheinhessen-riesling.

Mens müller-thurgau modner tidlig, modner scheurebe sent. Også den er krysning av riesling, men ikke like robust som opphavet. Den skal være utviklet for å trives i Rheinhessens områder med sandjordsmonn, og i hendene til topp vinmakere evner den å gi veldig gode resultater. 

 
 

Christophers utgave, Weing. Full Scheurebe Wonderfull 2018, kommer riktignok fra kalkjordsmonn, som gir mye mer karakter til scheurebe. Den lever opp til navnet og er rett og slett underbar, med masse artige aromaer, både blomster, flint og saltmineraler. Den har fått mye karakter fra modning på bunnfallet i store fat. Som alt annet Christopher gjør er den spontangjæret.

Mange sammenligner scheurebe med sauvignon blanc, Christopher vil heller kalle sauvignon blanc for en internasjonal scheurebe. Det var nettopp en fatgjæret sauvignon blanc fra Pouilly-Fume som inspirerte ham til å behandle druen på denne måten. 

Den er et steg opp i kvalitet, mens den første tilhører nivået kalt Full of Joy, er neste altså Wonderfull. Han lager også en serie som kalles Beautifull og Ragefull. Ordspillet på navnet avsluttes med toppvinene, som han kaller Full-minant. Her finner vi Weing. Full Zellerweg Am Schwarzen Herrgott Riesling 2018, som kommer fra en vinmark som har vært omtalt i denne spalte før

  Foto: Picasa

Denne historiske sørvendte vinmarken strekker seg mellom Mölsheim og Zell og nyter godt av en avkjølende vind som stryker gjennom Zellertal og som holder druene sunne samtidig som den balanserer solpåvirkningen. 

Christopher spontangjærer også denne vinen i 225 liters fat og det åpner opp en del for en reduktiv drue som riesling, samtidig som vinen fortsatt er veldig ung med intenst saltmineralpreg og flott syrestruktur. Her får du utrolig mye vin for pengene. 

De lager også en enda rimeligere riesling i Full of Joy-serien som også er et godt uttrykk for kalkjordsmonnet i Zellertal.

Se alle Full-vinene her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her