Casa Belfi Naturalmentefrizzante kom tilbake i basishyllene sist fredag og nå i veldig god form, faktisk i strålende humør, så mye at det kommer til å smitte over på selv den mest fortvilte i disse ettervalgstider.
Så trenger du en oppfriskning – eller sol på flaske - på en dag som denne, så er dette vinen du skal gå for.
Og drikker du den ikke nå, så er det egentlig bare bra. Typisk for denne typen perlende vin er nemlig at den trenger tid i flasken. For selv om den strengt tatt er en prosecco, er det ingenting som minner om en prosecco annet enn druen som heter glera.
Les mer om proseccos ulike uttrykk og utfordringer her
Den lages på en måte som kan minne om klassisk metode for musserende vin, men hvor andregangsgjæringen foregår i flasken. Boblene dannes ved at vinen tappes med aktive gjærceller på senvinteren når det er så kaldt at gjæringen har stoppet naturlig opp. I motsetning til for klassisk metode hvor det tilsettes sukker for å få i gang prosessen som skaper boblene, er denne helt uten tilsetninger siden den har fortsatt noe restsukker som ennå ikke er omdannet til alkohol.
Før vinen havner i polhyllene er den gjæret helt ut
Svovel tilsettes ikke, og bunnfallet som bidrar til å beskytte vinen mot oksidasjon, fjernes heller ikke som ved omkorking. Derfor kommer den med bruskork, og derfor kalles denne vinstilen colfondo som rett og slett betyr «med bunnfall».
Bunnfallet er dessuten essensielt for denne vinens utvikling. Som nytappet kan den noen ganger oppleves litt bitter og skarp, men over tid skjer det en kjemisk reaksjon mellom vinen og bunnfallet, på fagspråket kalt autolyse, som øker vinens kompleksitet og runder av de skarpe kantene. Dermed kommer gleradruens gode frukt (ikke bare pærebrus og sukkertøy) fram.
Den koster også litt mer enn de aller fleste proseccoer. Men så er det urettferdig å sammenligne en industrielt framstilt vin som lages i millioner av liter, med en laget av biodynamisk dyrkete og håndplukkete druer med et utbytte som er under en tredel av gjennomsnittet for Prosecco DOC, samt er laget på gamlemåten i området, gjerne kalt colfondo al fermo, som på gården.
På tradisjonelle restauranter i området får du servert slik hjemmelaget vin i mugger, og du kan velge om du vil ha med bunnfallet eller ei, men er du en colfondoforståer, går du for «full pakke». Et forhold som surølelskere (og naturvinelskere) er vant med, men som ikke er så vanlig for konvensjonell vin hvor bunnfall er uønsket.
Casa Belfi er ikke colfondo alle ferme, men Prosecco Frizzante Colfòndo som er DOC-et for denne typen prosecco. Frizzante eller perlende vin innebærer lavere trykk enn musserende vin, siden boblene er dannet naturlig og uten tilsetninger.
Mannen bak denne godbiten heter Maurizio Donadi og han skiller seg på de fleste områder ut fra andre produsenter i Proseccoland eller Valdobbiadene-Conegliano som er det korrekte navnet på området.
Maurizio lager også en annen veldig kul colfondo, som han lager modne i seks måneder i amfora før den tappes i magnumflasker for andregangsgjæringen. Det gir Casa Belfi Anfora en ekstra ingrediens og dybde, og mineralkarakteren kommer mer til syne. Gleradruene til Maurizio dyrkes i kalkholdig jordsmonn som er tidligere havbunn og denne siden av vinen behøver tid på å trenge gjennom.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....