Ukens vin
At denne rimelige vinen er så lagringsdyktig, er en godt skjult hemmelighet

At denne rimelige vinen er så lagringsdyktig, er en godt skjult hemmelighet

Du kan drikke denne godbiten i år eller om 10, 20 eller sågar 40 år, for denne australieren demonstrerer imponerende lagringsevne.
Aase E. Jacobsen
10 April 2018 - 14:45

Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2015 er til tross for at den tilhører et rimelig prissjikt, både en klassiker i vinverdenen og ikke minst en vin som lagrer utrolig godt. Nylig fikk jeg muligheten til å smake den i flere årganger helt tilbake til 1978, som for øvrig er historiens tredje av akkurat denne vinen.

Og den 40 år gamle utgaven signert en av Australias mest legendariske vinprodusenter, er forbløffende spenstig med leskende syre og godt preg av tørket rød frukt, lakris og cedertre.

Se alle vinene fra Penfolds

Den ble omkorket for 10 år siden for at reisen skulle forlenges. Og den er langt fra å ha passert mål, selv om den neppe blir så mye bedre, eller utvikler seg videre i positiv retning. 1978 må ha vært et godt år, for 1983-utgaven er langt magrere med modent preg av tørket rød frukt og lær.

 Barossa bidrar med rikdom til Koonunga Hill Cabernet Shiraz. 
 McLaren Vale er kilde til kjøligklimadruer for blant annet Koonunga Hill.
 Coonawarras jernholdige jordsmonn er en tredje kilde for druer til Koonunga Hill Cabernet Shiraz. 

1990 og 1997 er to andre gode år med den siste som min favoritt og en vin som har mye å gå på fortsatt. Den er rett og slett imponerende. Også når jeg sammenligner smaksnotatene fra år 2000 da jeg smakte den første gang. Den har utviklet seg svært sakte i løpet av disse snart 18 årene.

Så hvordan ser 2015-utgaven ut i dette bildet? Den største forskjellen er nok ved siden av at naturkorken er byttet ut med skrukork, det høyere alkoholinnholdet, 14,5 mot 13,5 prosent, litt kortere tid i eik, 10 mot 12 måneder samt litt høyere pH, 3,61 mot 3,53. Men det er lavere enn hva som er normalen for «varmklima-rødvin» hvilket er betryggende når vi vet at avslutningen på druehøsten i 2015 var preget av høye temperaturer. Ideelle pH-nivåer for denne druen er 3,3 til 3,8. Og med pH og vin, så er det regelen om «jo lavere, jo friskere» som gjelder. En lav pH er dessuten viktig for en vins lagringsevne.

Det er derfor fristende å legge noen flasker i kjellerens mørkeste hjørne for å se og smake hvordan dagens utgave av Koonunga Hill tåler tidens tann. I første omgang kan du la den ligge i 5-6 år, og så gjøre opp status. Det forundrer meg om den er i mål allerede da med resultatene fra de 21-40 år gamle utgavene in mente. Du bør uansett unne deg en flaske neste gang du legger saftig storfekjøtt på grillen. Siden høy alkohol kræsjer med chilibaserte sauser, bør du heller gå for en barbequesaus med sødme og røyktoner. Det matcher 2015-utgavens kjøttfulle og søte mørke frukt veldig godt. Samtidig som du filosoferer over at den rimelige vinen du har i glasset faktisk kan tåle flere tiår i kjelleren.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken
Ukens kake

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken

Du behøver ikke ha egen traktor (eller være et barn) for å få lyst på denne kaken. Ikke er den vanskelig å få til heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her