Ukens vin

Ukens vin er en solid smakebit på hva en av Italias fremste produsenter kan prestere. Denne sjarmerende rødvinen er dessuten et meget godt kjøp som de aller fleste bør kunne unne seg og du dermed ha på drikkekartet. En utmerket matvin som gjerne vil ha sa
Redaksjonen
17 April 2001 - 02:00

Poggio alla Badiola 1999 (KK759027, kr 105,77) er en ren sangiovesebasert vin signert familien Mazzei som helt siden 1453 har holdt til på Castello di Fonterutoli. Og som er synonymt med et av Italias mest feirete vinhus de siste årene. Mazzei'ene som i dag ledes av far Lapo Mazzei, en av Toscanas mektigste menn, og medansvarlig for Chianti Classico-områdets revitalisering og statusløft. Med seg har han sønnene Francesco og Filippo som har bidratt til å styrke Fonterutolis posisjon i markedet. Mazzei'ene er mer forretningsmenn enn vinbønder, og det er derfor ønologen Carlo Ferrini som regnes som verdens ledende sangioveseekspert. Med andre ord et team som er sterkt og mektig nok til å skape viner i den absolutte verdenstopp.
 
Ukens vin er husets enkleste hvilket er en god pekepinn på hvilken kvalitetsprofil Mazzei'ene har. Denne fyldige vinen med de tiltalende mørke bær og kirsebæraromaene som bare har fått et såkalt kyss av fat har gode syrer og tanniner. Selv om dette er en vin som primært skal nytes mens den er ung og sjarmerende, og mens vi venter på at husets store viner skal blir drikkeklare, har den nok kraft til å egne seg til lagring et par-tre år. 1999 er nok en vellykket årgang for Chianti Classico-området hvor Mazzei har sine eiendommer.
 
Druene til Poggio alla Badiola plukkes for hånd i høyt beliggende (450 m.o.h.) vinmarker i Badiola og Fonterutoli. Her er det både nok sol og varme på dagtid samt nok avkjøling om nettene til å oppnå perfekte druer.
 
Husets supervin, Siepi, som har høstet tre glass i Gambero Rossos Vini d'Italia hvert år siden 1993-versjonen, er laget av like mye merlot som sangiovese som dyrkes i vinmarken med samme navn. Denne vinen er kun tilgjengelig for restaurantbransjen. Den supre 98-utgaven koster kroner 313,10 (KK761908, Winetailor) og er verdt hver krone.
 
Det er ikke minst også de klassiske vinene Castello di Fonterutoli Chianti Classico Riserva 1997 til kroner 219,11 (KK761924) og den "vanlige" Chianti Classico'en som er å få i 98-versjonen til kroner 139,06 (KK518910) og som dessuten er tilgjengelig via polet for kroner 168,50 (varenr. 40312). Denne vinen er for øvrig en av vinnerne i vår store test av toscanske rødviner som du finner her (følg link).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene
Ukens kake
Rocky road sjokoladekake

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene

Den er ikke så barnslig som den ser ut til. Derimot saftig og mektig. Men ikke mer enn at du klarer et stykke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her