Denne drinken fikk jeg servert under et foredrag i forbindelse med Oslo Bar Show tidligere i sommer - og den har nærmest bokstavelig talt bitt seg fast i min gane. Ikke fordi den er brennende het, men fordi den har slikt en bredt krydret og «kjøttaktig» smak som du kan smatte på lenge etter at siste dråpe er svelget.
Og som står veldig godt til tequila - i dette tilfellet den fra Olmeca.
Det er ingrediensen achiote som har «skylda». Den brukes nemlig hyppig i det ekte meksikanske kjøkken til å sette smak og farge på maten. Men det er ikke snakk om en chili, derimot frø av annattofrukten.
Dens fargeevne har spredd seg langt utenfor Yucatan-halvøya i Mexico hvor den er spesielt populær. Den har vært brukt i flere hundre år i England til å gi cheddarost den røde fargen som tidligere oppstod naturlig om sommeren når gresset var rikt på karoten. Annattofrø brukes også som erstatning for den dyrere safranen.
Achiotepasta får du kjøpt i de fleste velassorterte matbutikker.