Ukens drink

The Golden 2.0

Kan en drink uten alkohol smake like godt?

Kan en drink uten alkohol smake like godt?

Det er fullt mulig å lage en velsmakende drink uten alkohol som heller ikke er for søt. Bare prøv denne oppskriften. Du får også et alkoholsvakt alternativ som fungerer veldig godt nå i januar.
Aase E. Jacobsen
05 Januar 2018 - 13:00

Lavalkoholdrinker med svak likør, øl eller vin som base, er trendy som bare det, men mange vil gjerne ha et alternativ helt uten alkohol, uten å måtte velge søt brus eller fruktjuice som også inneholder mye sukker. For å kompensere for fraværet av alkoholen trengs mye smak og ingredienser med høy viskositet som siruper.

Så selv om sirup høres søtt ut, blir sukkermengden i en drink som den du finner nedenfor bare litt over halvparten av brus/juice. Det er den tørre musserende alkoholfrie vinen som sørger for dette. 

Sirupen lager du hjemme

Utvalget av høykvalitetssiruper er stort, og de du ikke finner i butikken, kan bestilles via nettet. Eller du kan lage sirupene selv. Det er faktisk veldig enkelt, men de trenger noen dager på å sette seg.

Slik lager du kaffesirup selv med Chris Grøtvedts oppskrift

Den største utfordringen når du skal lage et alkoholfritt alternativ er bitters som er nærmest uunnværlig i en god drink.

Lær mer om bitters

Alkohol, sødme, syre og bitterhet er grunnpilarene. Så når du fjerner to av de viktigste, begynner det å bli problematisk for å opprettholde balansen i smaken.

Se utvalget av bitters på polet

Alkohol er en veldig mye brukt ingrediens i en bitter siden den bidrar til å frigjøre de eteriske oljene i smaksstoffene. Jeg vet bare om en alkoholfri bitter, Stirrings Blood Orange Bitters, men den finnes ikke i Norge. Så siden bitters ikke finnes som alkoholfritt alternativ, må du gjøre deg opp en mening om du er med på denne logikken: to dæsjer bitters som tilsvarer 2 ml, vil aldri gi noe utslag i form av promille. For å komme opp i en alkoholmengde som gir utsalg, må du drikke 20 stykker. Og innen du har fått i deg alle disse vil mesteparten av alkoholen allerede være forbrent.

Lag også bitters selv

Bitters kan absolutt lages hjemme, men en god bitter inneholder svært ofte en uendelig lang rekke ingredienser. Om ikke jo flere ingredienser, jo bedre, så i alle fall jo bedre kvalitet, jo bedre resultat. Du må derfor være nøye med råvarene før du går i gang. Men det likefullt mulig, og det er vel verd å eksperimentere. Lag små mengder i starten, til du føler det sitter.

Se Chris Grøtvedts lettvinte oppskrift på sjokoladebitter her

Ukens drink som finnes i en versjon med og en uten alkohol, er inspirert av The Golden #1 som er kreert av Enzo Cangemi på baren Babbalucci i New York. Han bruker prosecco i sin drink, men siden prosecco har ganske mye restsukker, og både likøren og sirupen bidrar med sødme, anbefaler jeg heller en helt tørr musserende. Den alkoholfrie parallellen er en Richard Juhlin Blanc de blancs som har en restsødme tilsvarende extra brut.

Den er signert champagneeksperten Richard Juhlin og er et interessant alkoholfritt forsøk på å nærme seg ekte vare. I en drink som denne med smaksintense ingredienser bidrar den alkoholfrie vinen med bobler, syre og fruktighet.

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev    

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her