Ukens Bondevett til Oslo Spiseforretning

Jarle Baer i Oslo Spiseforretning ble onsdag tildelt Norges Bondelags pris "Ukens Bondevett". Baer fikk prisen for sin profilering av norsk mat, matkultur og glede.
Redaksjonen
15 Oktober 2004 - 11:27

Prisen ble delt ut av nestleder i Norges Bondelag, Kari Redse Håskjold, i forbindelse med et arrangement i Oslo Spiseforretning der Norges Bondelag møtte internasjonal presse med norske matspesialiteter.

Arrangementet var et ledd i hva Norges Bondelag gjerne vil bli til en tradisjonell, norsk matuke der organisasjonen årlig vil sette søkelys på mangfoldet i norsk matproduksjon. Oslo Spiseforretning, som satser bevisst på norske råvarer, vil kjøre en egen meny av norske spesialiteter gjennom hele uka.

Matuka avsluttes fredag i forretningen Centra på Majorstua i Oslo der norske matspesialiteter har fått sin egen "øy" midt i forretningslokalet. Videre vil osloforbrukerne få møte Bondelagskokken fra 2003, Ingvild Skorpen Bøge, som vil presentere kalveretter fra kokeboka som ble til på bakgrunn av Bondelagsstipendet og samarbeidet med Labb Samdrift i Gulen i Sogn og Fjordane.

Bondelaget inviterer til sanselige matopplevelser
Norsk mat fra norske spesialprodusenter stod på kartet når Norges Bondelag denne uka tok de første bitene av en egen norsk matuke. Mandag og onsdag var det matjournalister som fikk størst oppmerksomhet gjennom arrangementer i Oslo Spiseforretning. Fredag står norsk mat i fokus på Centra på Majorstua i Oslo.

- Vi er stolte av hva vi står for. Norsk natur og klima gir grunnlag for en fortreffelig smak og kvalitet, understreker nestleder i Norges Bondelag, Kari Redse Håskjold, da hun møtte tallrike norske matjournalister mandag. Arrangementene i Oslo skal legge vekt på opplevelsene med norske spesialprodukter - også omtalt som nisjeprodukter. Onsdag møter Bondelaget utenlanske korrespodenter på Oslo Spiseforretning, sammen med blant andre arbeidsgruppa som skal se på mulighetene for markedsføring av norsk mat, kultur og opplevelse i utlandet.

Oslo Spiseforretning og kjøkkensjef Jarle Baer serverer norske spesialprodukter gjennom hele uka. Mandag fikk journalistene for første gang smake på en langtidsmodnet skine fra Grøstad-gris. Skinka var laget på en krysning av landsvin og villsvin, og lagret i 24 mnd. Skinka er foreløpig på prosjektstadiet. Hans Rune Knapstad har bare 50 skinker hengende.

Menyen besto også av speket hjortepølse fra Gjørv gård - servert sammen med med Linieaquavit, reinsdyrsalami med edelskimmel fra Østlia gårdsprodukter, kalveskank-terrin laget på økologisk jerseykalv fra Nygarden i Rendalen, villam med ramsløk fra Austevoll, fjelltørket modnet lammelår med seterrømme og krotekake fra Bjorli Fjellmat, frilandsgris gratinert med røslynghonning - grisen fra Grøstad og honningen fra Agder, hodesylte av Grøstad-gris, gravet sik med sikrogn i lefse fra fra Villfisken ved Sperillen (Valdres), vaktel fra vaktelgården i Tysvær og lagesild-kaviar fra Villfisken, servert på pimpernell fra Gullerud gård. Til dette ble det også servert Kreklingsirup fra Reisa, Tyttebærsirup fra Reisa, Bjørkesirup fra Unni Moen på Kirkenær og ramsløkspuré fra Øystese sammen med tettemelkpudding med åkebærgele til dessert.

Foto: Marthe Bay Haugen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her