Tre av fire jukset med skatten

Tre av fire jukset med skatten

75 prosent av 450 kontrollerte spisesteder er avslørt av Skattetaten i år.
27 November 2012 - 05:51

Nye tall fra Skatteetaten viser at tre av fire spisesteder trikser med skatten. Etaten anslår at norsk restaurantbransje omsetter svart for nesten tre milliarder kroner i år.

Både hurtigmatsjapper og finere restauranter er kontrollert av Skatteetaten, som i tillegg til uvarslede kontroller av kasser og regnskap også går undercover: Anonyme kontrollører spiser ute, for så å komme tilbake med kvitteringen fra måltidet. Kvitteringen sjekkes opp mot kassen på spisestedet.

– Det er ofte på slike kontroller vi avslører avvik. Det kan for eksempel være at en middag er slått inn på kassen som en kaffe, sier Trude Vollheim Webb, regiondirektør i Skatt Midt-Norge til nrk.no.

Hun sier de vanligste metodene for unndragelse av penger er å ikke slå inn beløpet på kassen – eller å manipulere kassen i etterkant.

LES OGSÅ: 135 av 250 tatt for regnskapsfusk

Kristin Gyldenskog i NHO Reiseliv mener myndighetene ikke tar svart økonomi i serveringsbransjen på alvor.

– Vi sitter med inntrykk av at flere og flere useriøse aktører går fri. Den største utfordringen i kampen mot svart økonomi er at politi og påtalemyndighet henlegger for mange saker, sier Gyldenskog.

– Det er enda høyere tall enn jeg hadde tippet og det er veldig alvorlig. Vi vet at det er mye svart arbeid, skatteunndragelser, omsetning av smuglervarer og andre ting i restaurantverdenen, sier Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Han sier at organiserte, kriminelle miljøer bruker restauranter til å hvitvaske penger.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her