Torres - vinmaker med brennende engasjement

Den vinproduserende spanjolen Miguel Torres var nylig på rask norgesvisitt hvor han med berettiget stolthet kunne vise frem sine nye produkter. Og det er ikke kun i vinporteføljen den godeste Miguel har noen ess i ermet. Nei - for nå kommer også helt andr
15 Mars 2001 - 18:51

La det være sagt først som sist; det er selvfølgelig ikke vinnende kvalitet i rubbel og rake av det Torres forsyner oss med, men du verden så vanskelig det skal bli å finne noen som gjør det bedre, volum og bredde tatt i betraktning.

Så langt har vi i Norge kun vært bekjent med deres viner i både hvite og røde utgaver. Nå forsøker familiefirmaet seg på nye men likevel klart relaterte produkter som vi hittil sjelden har sett i annen vinsammenheng enn i fra italienske kvalitetsprodusenter.

Nye produkter
Det var vel ikke akkurat ventet men likevel kanskje bare et tidsspørsmål før den godeste Torres kom på banen med en Grappa-variant. Aqua d'Or er en smekker liten sak som kommer i ½-liters flasker. 40 prosent av destillatet lagres i 2-3 måneder på 3-4 år gamle fat. Duften er sjeldent ren og fruktig, og smaken følger opp med en friskhet du alt for sjelden finner i grappa. Vinhøsten 1999 danner basen for dette produktet, og var også den første som ble produsert. Lansering er ventet senere i år, og det er god grunn til å glede seg.

Den jomfruelige olje
Torres produserer nå også vineddik og Extra Virgin olivenolje under merkenavnet Torre Real. Olivenoljen er det bare å ta av seg hatten for, for den oser det virkelig kvalitet av. Ikke syrlig, ikke bitter - kun utrolig velbalansert og velsmakende.

Som Miguel selv sier det: Har man gode oliventrær i sine vinmarker så må man jo i anstendighetens navn også lage noe godt ut av dem.

Spanjolen som tok innersvingen på Bordeaux
De fleste vininteresserte som har hengt med noen år har vel ennå i minnet den furoren som oppsto i Frankrike i 1979 da 1970-årgangen av Gran Coronas Mas La Plana Reserva, eller Black Label som den den gang het, gikk seirende ut av en stor blindsmaking i tett konkurranse med Château Latour -70 på andre plass, Château Pichon-Lalande -70 på tredje samt Château Mission Haut-Brion -61 på fjerde plass. Vinen hadde sin storhetstid frem til 1982 og 1983-årgangen, hvorpå i de senere årganger kvalitet i stor grad har viket for kvantitet - selvfølgelig med enkelte unntak.

Ny DOC
Torres som konsern har tilhold i Catalonia-regionen, i Vilafranca del Penedès - like utenfor Barcelona. Regionen har for øvrig nylig fått D.O.C.-status, hvilket innebærer at området, som inkluderer: Penedès, Terra Alta, Tarragona, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà-Costa Brava, Priorat, Pla del Bages samt Alella nå reguleres på lik linje med andre DOC-områder. Miguel Torres har arbeidet lenge og målrettet i håp om at området skulle oppnå denne status, noe som igjen medfører at han kan fortsette sin eksperimentering med både tradisjonelle og nye druearter. Regelverket gir faktisk nå friere tøyler til druesammensetning på vinproduksjonen innen området, noe som passer herr Miguel meget vel. Catalonias totale område dekker omlag 65 000 ha, og avkastningen er på 1 850 000 hl. Innen Catalonia er Priorat suveren vinner når det gjelder lav avkastning, hvilket betyr at antall kilo druer fra et hektar vinmark er kraftig redusert sett i forhold til normal dyrkning. Dette gir kraftigere, mer konsentrerte og lagringsdyktige viner.

Utbredt
Nå er det ikke kun i Spania det dyrkes druer under Torres-familiens navn. Fra Chile kjenner vi Santa Digna-serien og også den etter hvert så eksklusivt prisede Manso de Velasco - som for øvrig anses som noe av det beste som lages av vin der borte. Til California flyttet Marimar Torres i 1975, kjøpte land og startet opparbeiding av egen vingård i 1986. Vingården Marimar Torres Estate er stilmessig utbygd som et lite mini-Penedès - som bot på hjemlengsel mon tro?

Vinfamilien
Primum Familiae Vini er en gruppe på 10 vinprodusenter i tillegg til Torres som alle er familieforetagender, og som nyter stor respekt verden over. For noen få år tilbake bestemte de seg for å sammen promotere fordelene med å være uavhengige familiedrevne produsenter. Gruppen består i dag av følgende medlemmer:
Marchesi Antinori
Joseph Drouhin
Hugel & Fils
Paul Jaboulet Aine
Robert Mondavi Winery
Château Mouton-Rothschild
Egon Muller-Scharzhof
Pol Roger
Symington Port and Madeira
Torres
Vega Sicilia

De hvite
Apéritif fikk i tillegg til nye årganger også smake noen spesielle viner - ofte produsert i små kvanta:
Den chilenske hvite Maquehua 2000, laget på chardonnay, har fått et opphold på bunnfallet i seks måneder - noe som gir en flott fruktkonsentrasjon i både duft og smak. Smaken er rik og fyldig, men ennå ung. Det balanserte eikepreget lover godt.
 
Fra Conca de Barberà i Catalonia kommer den hvite Milmanda 1999 som også er en ren chardonnay. Men som på ingen måte kan sammenliknes med forrige vin. Allerede i duften dukker det opp ren blomsterpreget fruktighet, myk syrestruktur og balansert fatkarakter. I smaken gjenkjennes en flott balanse mellom syre, fat og frukt med et meget behagelig karamellpreg i finishen. Ren nytelse.
 
Fra Penedès følger Fransola 1999 som hovedsaklig er basert på sauvignon blanc (90 prosent). En uttalt crisp og frisk vin som ikke legger skjul på dens drueopphav. Smaken er litt grønn i positiv forstand og passer godt til stilen totalt sett.

De røde
På den andre siden av Atlanteren produseres Marimar Torres Estate Don Miguel Vineyard Pinot Noir 1998. Den viser seg som et av de bedre forsøk på Pinot Noir fra den kanten på lang tid. Svakt moden frukt i duft pyntet med jordsmonn og gruskarakter. I smaken derimot er vinen ren og kjølig, men ennå svært ung med grønne tanniner og litt ustrukturert eik. Men det vil den slipe av seg etter noen ytterligere år i kjelleren, for vinen er vellykket den.

Gran Coronas Mas La Plana kommer snart i 1996-årgangen. Produksjonen består ene og alene av cabernet sauvignon, der plantene nå er blitt 30 år gamle. Vinen har fått et opphold i 18 måneder på Nevers- og Alliers-eik, noe som sikkert bidrar til at franskmennene synes godt om vinen. Fat og kjølig frukt er elementer i duftbildet. Smaken preges av masse tanniner og viser at årgangen er ennå ung og tørr i stilen. Derimot er den litt hul, og mangler både fruktkonsentrasjon og fruktsødme. Skuffende, alt i alt.

Spesialiteter:
Grans Muralles 1997 fra Conca de Barberà er produsert av de klassiske spanske druer samt noen sjeldne og unike druesorter, nemligmonastrell, garnacha tinta, garró, samsó og cariñena. Det lages bare 2000 kasser av denne vinen pr. år. Duften er meget dyp og rik med flott fatkarakter. Smaken er tett og tanninrik, med spennende fruktbilde som kontinuerlig positivt krangler med en stram stein- og jordsmonnkarakter.

Rosinen i pølsa må bli Reserva Real 1997 som lages i et begrenset kvanta på 500 kasser, der brorparten er forbeholdt kongen av Spania. Kun et fåtall flasker selges i markedet, og prisen i Spania er omlag 1000 norske kroner. Både i duft og smak er dette en riktig godbit, som ennå er altfor ung til å nytes. Rikhet av frukt, fat og jordsmonn er noe av det vi finner i denne tette vinen med meget lang ettersmak.
 
En vin som vi har kunnet handle i Norge noen år er Manso de Velasco 1997 som er laget av 100 år gamle pre-phylloxera cabernet sauvignon-planter. De som har smakt denne vinen tidligere kjenner kanskje umiddelbart igjen duftkarakteren av tjære, leire og salt/mineraler. Smaken er rå og litt vulkansk, med tette tanniner og masse eucalyptus i frukten.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her