Både Couhins-Lurton og Rochemorin tilhører André Lurtons portefølje og begge er laget av 100 prosent sauvignon blanc. Dermed skiller det seg ut fra den jevne hvite bordeauxstilen som er en blanding av sauvignon blanc med semillon og ofte også muscadelle. Couhins-Lurton er Lurtons flaggskip-sauvignon blanc, som skylder sin eleganse og lagringskraft til at det er kort vei ned til kalksteinen under grusjordsmonnet på vingården. Rochemorin på sin side har et dypere grusjordsmonn som er mer egnet for rødvinsdruer. Og vingården teller 100 hektar, plantet om fra midten av 1970-tallet og utover. Med andre ord mye mer preg av stordrift enn Couhins-Lurtons 6 hektar.
Her kan du lese mer om begge disse vingårdene
Så at 2005-utgaven av Rochemorin smaker så utrolig godt i dag, forbløffer meg stadig. Det er slike uventete gleder vinverdenen innimellom byr på. Den er kjøttfull i frukten med fine toner av våt stein og tørket/syltet frukt. Årsaken er nok at 2005 var slikt et strålende år ikke bare for rød bordeaux, men altså også for de hvite som kjennetegnes av stor rikdom, men uten at i alle fall denne vinen har mistet friskheten.
Den ett år eldre Couhins-Lurton 2004 står absolutt ikke noe tilbake, men er slankere i stilen, også fordi 2004 er et lettere år som kjennetegnes av god syre, og akkurat syre er ryggraden i en god Couhins-Lurton.
Disse vinene er tilgjengelig i svært små kvanta og altså til utrolig gode priser gitt at de er lagret så lenge. Selv om du må betale omtrent det samme for siste årgang ut for begge disse vinene, er både Couhins-Lurton 2011 og Rochemorin 2013 så absolutt verd å prøve ut, og ikke minst legge i kjelleren, men kanskje ikke like lenge som 2005. Men det er jo åpenbart rom for overraskelser, så hvem vet?
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....