Topp spanjol til bunnpris

Selv om ikke alle er enige i at 99,50 er bunnpris, er ukens vin et usannsynlig godt kjøp. For denne nordspanske vinen er pakket med smak. Så mye at den holder til langt mer enn sommerlig grillmat, og dessuten har et godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
13 August 2003 - 13:00

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Cavas Parés Baltà selger 99 prosent av vinene sine til restaurantmarkede, og Norge er et av ytterst få markeder hvor også privatpersoner gis anledning til å bli kjent med denne familiekvalitetsprodusenten fra Penedès. Med 657 hektar vinmarker er Parés Baltà ikke akkurat liten men 500 av dem er viet hovedproduktet som er cava.

Men det er ikke cava som er ukens røverkjøp. Derimot er det en vin uten bobler, og dette er Parés Baltà nyeste satsingsområde som okkuperer stadig mer av oppmerksomheten. Ikke så rart for den innenlandske etterspørselen etter cava har stagnert, mens interessen for vellagete moderne stille viner er stadig økende.

At Parés Baltà har suksess er lett å forstå når Parés Baltà Mas Elena 2000/2004 (45844) helles i glasset. Meget tett farge på denne 2000-årgangen. Duften og smaken følger opp med søte mørke bær, jordsmonn, krydder og sjokolade. Den er overraskende stoffrik, fatet er velintegrert, i finishen finner vi en del tørrstoffer samt lakris og mørk sjokolade. En klar matvin og særlig til grillet rødt kjøtt. Men også vilt når den sesongen nærmer seg.

Forklaringen på konsentrasjonen er å finne i så vel jordsmonn og klima som i vinmakingen. Parés Baltà har anlagt vinmarkene sine over et vidstrakt område innen Penedès. Hovedsakelig i høydedragene 10-20 km fra kysten i vestlig retning fra Barcelona. Dette gir større grad av fleksibilitet når det gjelder å velge ut råvarene til vinene. Siden fruktige og rene viner er målet, har familien brukt mye energi på å finne frem til de riktige vinmakerteknikkene. Blant annet presses druene ikke på vanlig måte, men får renne av seg etter uttrekksperioden (maserasjon) er over. Slik oppnås en svært ren most og filtrering av den ferdige vinen er unødvendig.

Drueblandingen antyder at Bordeaux er forbildet for her er det 60 prosent cabernet sauvignon, 30 prosent merlot og resten cabernet franc. Men Parés Baltà Mas Irene 1998 (45845) er i mye større grad en Bordeaux-look-alike (østside) med sitt komplekse solbær-/mørke bær- samt jordsmonnspreg. En usedvanlig flott vin som absolutt er verd de 50 kronene ekstra. Om ikke altfor lenge kommer 99-versjonen som er enda ett hakk opp i kvalitet i forhold til denne 98-årgangen,  men forhåpentligvis ikke i pris. Den har enda mer av den innbydende solbærsyrligheten. Fatet er mer tydelig i denne vinen enn i Mas Elena.

Parés Baltà prøver imidlertid å bruke fat med forsiktig hånd, og hvis du liker en vin hvor fatet er svært nedtonet er lillebroren Parés Baltà Mas Petit Cabernet Sauvignon 1999 (45843) et godt alternativ i sin tilgjengelige 99-versjon. Ikke så massiv som Mas Elena, men så er uttrekkstiden mye kortere. Solbærkarakteren er fremtredende, den er bløt og saftig og lett å like. Druen er lett å avsløre for her er det tydelige spor av cabernet sauvignon og til denne vinen brukes Parés Baltàs yngste vinstokker av denne sorten.

Siden sommeren fortsatt gjør seg gjeldende, må vi nevne Parés Baltà hvite godkjøp, Parés Baltà Blanc de Pacs 2004 (45841) som er laget av de samme druene som brukes til cava, macabeu, parellada og xarel-lo. En svært frisk og fruktig hvitvin fra 2002 som er perfekt til rekene eller salaten, enten den er med skalldyr eller bare grønt.

Og selvsagt cavaen som går utenpå det meste fra den kanten. Parés Baltà Brut de Pacs (45842), en fruktig og elegant musserende med veldig god mousse (boblene) og friskhet som sitter lenge og er perfekt som aperitiff eller til skalldyr, spesielt østers. Mer behøver du ikke investere for å skape stemning.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka
Dagens rett

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her