Topp spanjol til bunnpris

Selv om ikke alle er enige i at 99,50 er bunnpris, er ukens vin et usannsynlig godt kjøp. For denne nordspanske vinen er pakket med smak. Så mye at den holder til langt mer enn sommerlig grillmat, og dessuten har et godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
13 August 2003 - 12:00

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Cavas Parés Baltà selger 99 prosent av vinene sine til restaurantmarkede, og Norge er et av ytterst få markeder hvor også privatpersoner gis anledning til å bli kjent med denne familiekvalitetsprodusenten fra Penedès. Med 657 hektar vinmarker er Parés Baltà ikke akkurat liten men 500 av dem er viet hovedproduktet som er cava.

Men det er ikke cava som er ukens røverkjøp. Derimot er det en vin uten bobler, og dette er Parés Baltà nyeste satsingsområde som okkuperer stadig mer av oppmerksomheten. Ikke så rart for den innenlandske etterspørselen etter cava har stagnert, mens interessen for vellagete moderne stille viner er stadig økende.

At Parés Baltà har suksess er lett å forstå når Parés Baltà Mas Elena 2000/2004 (45844) helles i glasset. Meget tett farge på denne 2000-årgangen. Duften og smaken følger opp med søte mørke bær, jordsmonn, krydder og sjokolade. Den er overraskende stoffrik, fatet er velintegrert, i finishen finner vi en del tørrstoffer samt lakris og mørk sjokolade. En klar matvin og særlig til grillet rødt kjøtt. Men også vilt når den sesongen nærmer seg.

Forklaringen på konsentrasjonen er å finne i så vel jordsmonn og klima som i vinmakingen. Parés Baltà har anlagt vinmarkene sine over et vidstrakt område innen Penedès. Hovedsakelig i høydedragene 10-20 km fra kysten i vestlig retning fra Barcelona. Dette gir større grad av fleksibilitet når det gjelder å velge ut råvarene til vinene. Siden fruktige og rene viner er målet, har familien brukt mye energi på å finne frem til de riktige vinmakerteknikkene. Blant annet presses druene ikke på vanlig måte, men får renne av seg etter uttrekksperioden (maserasjon) er over. Slik oppnås en svært ren most og filtrering av den ferdige vinen er unødvendig.

Drueblandingen antyder at Bordeaux er forbildet for her er det 60 prosent cabernet sauvignon, 30 prosent merlot og resten cabernet franc. Men Parés Baltà Mas Irene 1998 (45845) er i mye større grad en Bordeaux-look-alike (østside) med sitt komplekse solbær-/mørke bær- samt jordsmonnspreg. En usedvanlig flott vin som absolutt er verd de 50 kronene ekstra. Om ikke altfor lenge kommer 99-versjonen som er enda ett hakk opp i kvalitet i forhold til denne 98-årgangen,  men forhåpentligvis ikke i pris. Den har enda mer av den innbydende solbærsyrligheten. Fatet er mer tydelig i denne vinen enn i Mas Elena.

Parés Baltà prøver imidlertid å bruke fat med forsiktig hånd, og hvis du liker en vin hvor fatet er svært nedtonet er lillebroren Parés Baltà Mas Petit Cabernet Sauvignon 1999 (45843) et godt alternativ i sin tilgjengelige 99-versjon. Ikke så massiv som Mas Elena, men så er uttrekkstiden mye kortere. Solbærkarakteren er fremtredende, den er bløt og saftig og lett å like. Druen er lett å avsløre for her er det tydelige spor av cabernet sauvignon og til denne vinen brukes Parés Baltàs yngste vinstokker av denne sorten.

Siden sommeren fortsatt gjør seg gjeldende, må vi nevne Parés Baltà hvite godkjøp, Parés Baltà Blanc de Pacs 2004 (45841) som er laget av de samme druene som brukes til cava, macabeu, parellada og xarel-lo. En svært frisk og fruktig hvitvin fra 2002 som er perfekt til rekene eller salaten, enten den er med skalldyr eller bare grønt.

Og selvsagt cavaen som går utenpå det meste fra den kanten. Parés Baltà Brut de Pacs (45842), en fruktig og elegant musserende med veldig god mousse (boblene) og friskhet som sitter lenge og er perfekt som aperitiff eller til skalldyr, spesielt østers. Mer behøver du ikke investere for å skape stemning.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her