Topp kjøp fra Veneto

Valpolicella, ripasso, amarone og recioto er sentrale elementer i vinmenyen fra Veneto som har fått et stadig fastere grep på den norske smaken. Forklaringen er at vinene herfra både er smaksrike og anvendelige. Ukens viner er dessuten usedvanlig prisguns
Aase E. Jacobsen
29 September 2004 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Produsenten med de aristokratisk inspirerte navnet, Sartori de Verona, er en relativt ny aktør på det norske markedet. Sartori-familien med fjerde generasjon Andrea i spissen, er imidlertid godt plantet i valpolicelladistriktet som dekker åssidene og flatmarkene øst og vest for byen Verona. Dessuten har familien gjennom eierskapet i koop'et, Cantina Sociale di Colognola, kontroll over nærmere en tredel av vinproduksjonen i området gjennom de 800 medlemmenes til sammen 2500 hektar vinmarker.

Men det er ikke denne siden ved Sartori som fanger vår interesse. Derimot vinene fra familiens egne vinmarker som teller 25 hektar og ligger i Negrar, midt i hjertet av Valpolicella Classico, som er den historiske delen av Valpolicella, og som dermed gir de beste druene. Etter andre verdenskrig falt dette området, som så mange andre vinregioner, for fristelsen å utvide vinmarkene til de langt mer fruktbare flatmarkene samt å satse på oppbindingssystemet pergola veronese som tillot maksimalt utbytte. Etter hvert spredte denne praksisen seg også til de beste vinmarkene med de fatale følger det fikk for kvaliteten. Produsentene som i dag streber etter internasjonal berømmelse sliter fortsatt med å holde avlingen nede, og mange må rive opp de gamle vinmarkene og erstatte med guyot-oppbinding som sikrer druer med mye smak. Det leir- og kalkholdige jordsmonnet i regionen er nemlig svært gunstig for rødvinsdruer.

Røverkjøp
Regionen opplever i dag er rivende utvikling, og Sartori er i høyeste grad med på den kvalitetsmessige delen av utviklingen, men har lykkeligvis for oss forbrukere klart å holde igjen på prisene. For denne produsentens portefølje i Norge er svært gunstig priset, både sammenlignet med andre viner fra området og med hva du må betale eksempelvis i England.

Ripassovinen Regolo 2005 (34300) er intet mindre enn et røverkjøp. Den store smaksrikdommen stammer fra fremstillingsmetoden, ripasso, som innebærer at relativt fersk men likevel ferdiglaget valpolicella helles over i fatene hvor amarone har godgjort seg noen år og hvor bunnfallet er intakt. Siden amarone er laget av druer som har vært tørket i 100 dager, oppnår også en ripassovin mye sødme i både smak og duft. Kirsebær, mørke bær, svisker og fatkrydder er de mest fremtredende aromaene i duften som også kommer igjen i smaken. Som er fyldig med gode syrer og fine tanniner og som har en deilig kirsebæravslutning. En super matvin som trives i selskap med rødt saftig kjøtt med smaksrikt tilbehør, gjerne høstlig.

Enkeltvinmarksvinen, Vigneti di Montegradella Valpolicella Classico Superiore 2005 (50451) er ikke på langt nær så kraftig som Regolo men likevel en god vin til en fin pris, og et uttrykk for hvordan en "ekte" valpolicella skal være. Frisk i kirsebærpreget med god saftighet, fin fedme, bløte tanniner og kun et lite snev av fat. Den ultimate pastavin som også følger villig med på notene når det er lyst kjøtt som kalv på tallerkenen.

Godt i vente
Amarone og den søte recioto er imidlertid kongene i dette området. Sartoris utgaver skiller seg ut fra ved at de har god konsentrasjon og kraft uten å være overlesset med svisker, fat, bitterstoffer og alkohol noe som i stor grad er blitt fasiten for en moderne amarone/recioto. Men som er vanskelig å kombinere med mat. Corte Brà Amarone della Valpolicella Classico 1998 (42374) derimot er en meget elegant utgave som gjør seg fortreffelig sammen med rike retter med rødt kjøtt, særlig vilt som velhengt reinsdyr med god saus. Et flott potpourri av mørke bær, svisker, mørk sjokolade og fat i smaken som har meget godt balansert sødme, gode syrer, markante men langt fra tørre tanniner og en lang god ettersmak. Den er fortsatt ung og ganske lukket derfor lønner det seg å dekantere den en time før servering.

Sartori Recioto della Valpolicella 2001 (42373) følger i samme sporet i den forstand at den ikke er veldig søt men har et besnærende preg av søte mørke bær og kirsebær samt mørk sjokolade. Så er da også dette en veldig god partner til nettopp desserter med disse ingrediensene. Siden den har myke og behagelige tanniner samt gode syrer, passer den også veldig godt til fete skarpe oster.

Mye godt fra Sartori med andre ord, men så er da også den berømte ønologen Franco Bernabei inne på konsulentsiden for denne porteføljen. Han er engasjert for en fem års periode med både å utvikle potensialet i vinmarkene, i fremstillingsprosessen og i lagringen. Men det er først fra 2001-årgangen, så vi bør ha mye godt i vente fra denne kanten i årene som kommer.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her