Godbiter i pollisten
Bedre priset 2016-barolo finnes knapt

Bedre priset 2016-barolo finnes knapt

Med 2016-årgangen byr denne produsenten på enda bedre valuta for pengene enn før.
Aase E. Jacobsen
28 Oktober 2020 - 13:45

Schiavenza har tidligere markert seg som en produsent med god kvalitet til gunstige priser sammenlignet med andre Serralunga-hus.

Walter Schiavenza. Foto: 
mod40 Foto: 

Med 2016-årgangen blir det skikkelig feststemning, for selv Schiavenza Barolo Serralunga 2016 er en virkelig flott representant for denne delen av Barolo-området og for årgangen.

Her kan du lese om vinene fra dette området og hvorfor de er så konsentrerte

Den er både konsentrert og lovende med tanke på lagring, men er allerede åpen og god med lekre lett eksotiske nebbiolotoner som betyr blomster, trevirke og krydder.

Nå har denne «enkleste» baroloen fra Schiavenza ofte vært et kupp, som forgjengeren 2015, som det fortsatt finnes noen flasker igjen av i tre polutsalg (Bekkestua, Hov og Åsane), men 2016 er det faktisk «rikelig» av – til sammenligning, og prisen er bare 10 kroner høyere. Det er positivt mot et bakteppe av stadig økende barolopriser.

Slik så det ut da 2016-barolo var tema for spesialpolet tidligere i høst

Schiavenza er en tradisjonell produsent som kun bruker store velbrukte eikefat til modningen.
Foto: 
Foto: 

Selv toppvinene til Schiavenza er gunstig priset. Den dyreste, Schiavenza Prapo, er riktignok utsolgt (men finnes på Lagunen og Borg), mens Schiavenza Barolo Serralunga Cerretta 2016 og Schiavenza Barolo Serralunga Broglio 2016 har fått påfyll etter lanseringen i september og begge byr på like mye for pengene.

Forskjellen mellom de tre er at Prapo og Ceretta har størst lagringspotensial, men er likevel veldig forskjellige. Den første ganske utilgjengelig i ung alder, mot Cerettas mer innsmigrende karakter, mens Broglio er den mest elegante.

Bricco Cerretta er toppen av Cerretaa-åsen hvor Prapo er den nedre delen.

Ceretta er en ganske stor cru i det nordlige Serralunga på 40 hektar, og med mange (kjente) eiere. Schiavenzas parsell ligger i den sentrale sørlige delen og er sør-sørøstvendt. Det er det samme som parsellen deres i Prapo, men dette cru-et er mye mindre, 8 hektar, og ikke minst ligger Prapo  nedenfor Ceretta. Schiavenzas Ceretta ligger i den best eksponerte delen av dette cru-et ved ca 370 m.o.h. mot 300 for deres Prapo-parsell. Årsaken til at prisen på Prapo er høyere er markedsrelatert – Prapo er rett og slett mer kjent og har lengre historie som cru-barolo. Men kvalitetsmessig vil jeg si de er på linje. I hvert fall i 2016 hvor alt lå til rette for mirakler i vinkjelleren.

Broglio på sin side ligger på østsiden av åsryggen hvor Serralunga by troner på toppen og har derfor et enda sterkere jordsmonn enn de to andre med enda mer av den for Serralunga typiske kalkleiren. Og med den sørøstvendte eksponeringen til Schiavenzas parseller oppnås god modning.  

Serralunga by fra oven. Schiavenzas parsell i Broglio ligger til høyre for bykjernen i den sørøstvendte delen.

Samtlige holder 15 prosent alkohol som forteller om et år med mye sol, men også at Barolo-området nå for alvor merker klimaendringene. Vinene bør absolutt ikke passere dette nivået for å fortsatt beholde sin posisjon som matviner. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her