Tomat + ost = sant

En vårlig forrett eller et lett kveldsmåltid. Tomat- og mozzarellasalat er en sublim smakskombinasjon og som er utmerket sammen med et glass vin. Hvilken type kan du lese mer om her.
Redaksjonen
08 April 2000 - 13:53

En av de reneste smaksopplevelsene som finnes er kombinasjonen av modne tomater, mozzarella, basilikum, sitron, jomfruolivenolje, nykvernet pepper og grovkvernet havsalt. Til det som kalles tomat- og mozzarellasalat. Sitronen løfter frem sødmen og friskheten i tomatene, oljen øker fylden i osten, saltet og pepperen øker smaksdybden i osten og tomatene. Og basilikumen setter en ekstra spiss på det hele.

Utrolig enkelt og nesten helt uten tilberedning. Bortsett fra at du bør ta deg litt ekstra tid med å lete etter råvarene. For her nytter det ikke med oransje tilbudstomater eller gummimozzarella fra standardbutikkenes ostehyller. Utvalget av gode tomater har eksplodert de siste årene. Nå får vi solmodne tomater året rundt: Klasetomater i forskjellige størrelser og farger, cherrytomater av ulik slag samt de deilige plommetomatene.

Bøffelmelk
Og mozzarellaen skal helst være laget av bøffelmelk. Det har vi som kjent ikke i norske fjøs. Derfor må den nødvendigvis komme fra utlandet og helst Italia. Mozzarella di Bufala skal det stå på

pakken. Hvis ikke er den laget av kumelk, og det er ingen dødssynd, men bøffelmelken er fetere enn kumelk og gir derfor en fyldigere smak. Mozzarella er en ferskost som her til lands selges i poser. Og osten ligger i vann. På den måten holder den seg myk. Hvis du ikke bruker en hel pose, kan du legge osten oppi en boks og helle vannet i. Oppbevares i kjøleskap. Mozzarella har mer melkeaktig enn osteaktig smak og trenger olje, salt og pepper hvis den skal spises som den er. I Italia serveres den som oftest alene på denne måten som forrett sammen med oppskåret spekemat. Det er også godt men den blir guddommelig når den får følge av tomatene.

Må bli hvitvin
På italiensk vis, og som også er logisk, bør denne retten ha følge av en hvitvin. Og en ikke for kraftig vin. Relativt nøytral faktisk. Vi har selvsagt valgt ut et par italienske hvitviner men også to ikke-italienske utgaver av sauvignon blanc, en drue som i moderate tolkninger gir deilige "tomatviner". Og som passer fint til ferskost. Vi starter med en fransk hvit gjenganger fra Bordeaux, nemlig Kressmann Monopole som fikk ny resept (og ny etikett) for et par år siden. Nå er den en ren sauvignon blanc og er langt friskere enn tidligere på grunn av modernisering av produksjonsmetoden. 1998-utgaven (varenr. 719, basisutvalg, kr 87,50) har klar druekarakter med stikkelsbær, sitrus og innslag av sitrus. Frukten er noe dempet i smaken som avslutter friskt og godt med mye sitrus. En OK matvin og som går bra til salaten. Men tomatene uthever sauvignonpreget i vinen ganske mye, og det er et preg du kan like eller ikke like. Noen opplever sauvignonkarakteren som "kattepiss", eller blomstrende hegg, men i dette tilfellet er det ingen grunn til bekymring.

Hvis vi går til Chile som etter hvert er blitt eksperter på å lage sauvignonbaserte viner for en rimelig penge, holder vi oss blant de rimeligere vinene. For de påkostete sauvignon blanc-utgavene blir for ekstreme i frukten til denne retten. Gran Vino Sauvignon Blanc 1998 er blant de billigste med sine 76,40 kroner (varenr. 13146, basisutvalg). Den er aromatisk duftmessig med noe dempet frukt og OK friskhet. Helt grei til og førstevalget for den som ikke liker altfor syrefriske viner.

Hjemme i Italia prøver vi oss på viner etter italienernes hjerte. Først en svært nøytral variant av druen verdicchio. Denne er laget av Umani Ronchi, en kvalitetsprodusent i fylket Marche hvor verdicchio er den viktigste hvitvinsdruen. Verdicchio kan gi mer karakterfaste viner enn dette, men italienerne liker altså at sine hvitviner ikke overdøver maten. De er bare med som et forfriskende følge. Og det er lett å forstå hvis vinen skal nytes når det er 35 grader i skyggen. Hvilket det ofte er på de breddegrader om sommeren. Men for et tidlig vårmåltid i Norge er Ronchis Verdiccio dei Castelli di Jesi 1998 (varenr. 13689, basisutvalg) ikke det rette valget. Spar den heller til mer sommerlige måltider på terrassen.

På samme måte som det finnes mange tolkninger av verdicchio, gjør det det til gangs for vinen med det spesielle navnet Est! Est!! Est !!!. Den kommer fra området rundt byen Montefiascone ved Bolsena-sjøen nord for Roma, og selges i alle turistsjappene side om side med souvenirnips og annet rask. Historien bak navnet skal vi ikke dvele lenge ved, for det er ikke gitt at den er sann en gang: En tysk biskop som var på vei til Roma skal altså ha sendt sin vinskjenker i forveien for å finne ut hvor det var god vin å få, på 1100-tallet var vin det viktigste fludiumet i kostholdet all den tid vannet var udrikkelig, og melk var forbeholdt småbarn og ostefremstilling. I Montefiascone ble vinskjenkeren vitterlig så begeistret at han ikke nøyde seg med å skrive ordet Est som skulle være et kodeord for for Vinum est bonum (vinen er god), på døren til vertshuset. Han skrev det like godt tre ganger og med utropstegn.

Vår utgave har definitivt lite med historiens vin å gjøre all den tid vinen den gang var søt og laget av muscatelldruer mens dagens er laget av trebbiano og malvasia. Førstnevnte drue er svært utbredt i Italia og den samme som ugni blanc som i destillert form gir en ikke ukjent drikk som cognac. Trebbiano kan være kjedelig og nøytral og malvasia bidrar ikke mye i de slappeste versjonene. Men trollmannen og ønologen Riccardo Cotarella klarer å løfte Est! Est!! Est !!! di Montefiascone til en vin med særpreg som reflekterer det rike vulkanske jordsmonnet godt.

Ikke påtrengende på noen måte men en ren vin med god balanse mellom frukt og syrer. En flott matvin til så vel tomat- og mozzarellasalat som til gode fiskeretter. Og med kraft nok til å tilfredsstille en norsk gane selv en kald aprilkveld. Navnet på vinen er helt eksakt Falesco Est! Est!! Est !!! di Montefiascone 1999 (varenr. 31380, bestillingsutvalget, kr 96,80). Rekker du ikke å bestille vinen før tomatene er i hus, kan du nøye deg med basislistens Est! Est!! Est !!! fra giganten Bigi (varenr. 826, kr 85,70). Den er mer nøytral og enklere men absolutt vellaget, og Cotarella har hatt en hånd med i laget der også som konsulent.<
For rødvinsfan
Og til deg som ikke liker hvitvin eller som må ha rødt i glasset uansett anledning, har vi en mulig løsning: Domìni Veneti Valpolicella Classico 1997 (varenr. 34607, basisutvalg, kr 83). En bløt og kirsebærfruktig vin med fin friskhet. Den er altså ikke det optimale vinvalget til retten siden maten fremhever syrene i vinen. Skal du fortsette med kylling eller en pastarett etter salaten og ønsker kun en vin, er denne imidlertid et godt valg.
 

Tomat- og mozzarellasalat
2 porsjoner som forrett/smårett
pris pr porsjon kroner 25-30

1 pakke mozzarella (di bufala) à 125 g
6 helt røde tomater, flere hvis du velger de små
10-12 basilikumblader
grovkvernet pepper og havsalt
2-3 ss sitronsaft
6 ss god jomfruolivenolje

Skjær tomater og mozzarella i like tykke skiver. Legg lagvis på tallerkenene. Kvern eller dryss pepper og havsalt jevnt over. Drypp med sitronsaft og hell godt med olje over. Legg basilikumbladene på toppen og server med godt brød, gjerne av typen landbrød eller lyst surdeigsbrød.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her