- TINE vil lage geitostens Grandiosa

Bønder reagerer på "utvannet" geitost.
Redaksjonen
11 Januar 2011 - 15:37

- Jeg tror at hvis du spør folk om hva geitost er, så ønsker folk en kraftig geitost, sier kokk og matformidler Hanne Frostad til TV 2 Nyhetene. Hun hevder TINE nå ønsker å lage geitostens svar på Grandiosa.

Norske geitebønder har mottatt et brev fra TINE der de varsles om at selskapet ikke lenger vil ta imot melk som inneholder frie fettsyrer over et visst nivå. Et høyt nivå at frie fettsyrer, gir melka en strammere og harskere smak. Geitostens holdbarhet blir også dårligere.

På geitegården Langenes i Sogn og Fjordane var nivået i store deler av fjor sommer over TINEs maksimumsgrense.
- Folk vil ha smak og jeg mener vi må da kunne lage et norsk produkt som smaker av Norge, sier geitebonde Fiorella Aarsgard.
Hun mener at for å kunne leve opp til TINEs krav så må hun enten holde geitene sine inne hele året eller fore dem på gården for å ha kontroll med de frie fettsyrenivåene.

- Geiter skal springe ute om sommeren. Ikke leve på silo og kraftfôr, sier geitebonden. Hun frykter mindre beiting i naturen vil føre til at kulturlandskapet i enda større grad gror igjen.

TINE begrunner innstrammingen med at de ønsker bedre og med mer stabil melk til sin produksjon av geitost.
- Vi må gi forbrukerne de produktene de vil ha. Målet er å få en robust kvalitet på melka slik at vi kan lage gode produkt. Vi ønsker også å øke salget. Det er grunnlaget for geitemelkproduksjonen vår, sier Helga Kvamsås, fagsjef for Geit i TINE Vest.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her