Til topps i kjøttskjæring

Tor Strømsjordet fra Gjøvik er ny norgesmester i kjøttskjæring. Han stakk av med tittelen i knivskarp konkurranse med eliten av norske kjøttsagsvingere. På bare 18 minutter parterte den blodferske norgesmesteren en kvart okse etter alle kunstens regler.
Redaksjonen
28 August 2002 - 01:01

Konkurransen gikk av stabelen i forbindelse med den attende Matfestivalen i Ålesund mandag. Strømsjordet stakk av med seieren foran Frank Orheim fra Stranda og Børge Lein fra Trondheim, som kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.

- Helt utrolig, sier en tydelig overrasket norgesmester. Strømsjordet jobber til daglig som råvaresjef ved NKI Spis på Gjøvik. - Derfor har jeg jo et lite handikap, ettersom jeg ikke har drevet med storfeskjæring på tre år, sier Strømsjordet. Men med 19 år i bransjen, sitter fagkunnskapen der den skal. Strømsjordet er dessuten innehaver av norgesmestertittelen i skjæring av svin fra 1999.

Tid og kvalitet
Bevæpnet med brynjeforkle, stålhanske og nyslipte redskaper satte ni finalister fra hele landet hverandre i stevne i NM. Konkurransen går ut på å partere en halv oksebakpart på kortest mulig tid. I tillegg får deltakerne poeng for knivsliping og kvalitet på arbeidet som er gjort. En halv time er alt deltakerne har til disposisjon, og alle som har prøvd å beine ut et enkelt lite lammelår, kan lett forestille seg at det her er snakk om avansert bruk av kniven.

- Det er ikke nødvendigvis den aller raskeste som vinner. Vi verdsetter også kreativitet, fagkunnskap, teknikk og evne til å utnytte råvaren. Hvert enkelt stykke finveies derfor etter konkurransen, og vi ser også etter kuttskader på produktene, sier hoveddommer Vigleik Haugen.

Spesialister
Fagsjef Espen Lynghaug i Kjøttindustriens Fellesforening (KIFF) opplyser at kjøttskjærerne rundt om i landet produserer enorme verdier for bedriftene.

- En enkelt kjøttskjærer skaffer bedriften en verdiøkning på mellom 800 og 1000 kroner i timen. Det vi har sett i dag er høyt spesialiserte fagfolk med storfeskjæring som sitt område, sier Lynghaug.

Det er i år femte gang NM i kjøttskjæring arrangeres. I løpet av de nærmeste to dagene skal publikum i Ålesund også få se både svenner og lærlinger vise sine kunster innenfor finstykking.

- Vi ønsker å vise frem bredden i faget, og kanskje lokke noen flere unge til å velge denne yrkesutdannelsen. Kjøttbransjen har fire fagretninger: Slakter, kjøttskjærer, pølsemaker og butikkslakter. Det er dermed et yrkesvalg med mange muligheter. Med en kjøttfaglig utdanning i lomma kan du for eksempel drive delikatesseavdelingen i en matbutikk, sier Lynghaug.

Kilde: Newswire
Foto: Ingunn Solli

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her